Jan Veleba (vlevo), který byl ještě donedávna předsedou Zemanovců, sponzory komentovat odmítá. Prý o nich nic neví.

Jan Veleba (vlevo), který byl ještě donedávna předsedou Zemanovců, sponzory komentovat odmítá. Prý o nich nic neví. | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Zemanovce sponzorovala pavučina firem napojená na Putinova právníka

  • 1336
MF DNES analyzovala sponzory Strany práv občanů. Více než polovina všech darů pro Zemanovce pochází od zaměstnanců provázané skupiny firem. Tyto společnosti z velké části ovládá právník spojovaný s Vladimírem Putinem. Mnohé pod italskými názvy před lety zřídil jediný Brňan. Pak z nich začaly plynout statisíce i na Zemanovu kampaň.

Rus Sergei Roldugin se celý život živí jako hráč na violoncello. Zároveň je to kmotr dcery prezidenta Vladimíra Putina. Kauza Panama Papers před časem odhalila, že prostřednictvím firem v daňových rájích hudebník ovládá majetek v hodnotě stamilionů dolarů. 

Pavučinu společností, které oficiálně vlastní Roldugin i další oligarchové spojovaní s Putinem podle odhalení několika světových médií vybudoval švýcarský právník Fabio Delco.

Analýza MF DNES ukazuje, že Delco ovládá několik firem i v Česku. Jejich koncoví vlastníci jsou neznámí. Zato je jasné, že čeští zaměstnanci těchto společností za poslední roky v podivuhodné koordinaci Straně práv občanů, která financovala prezidentskou kampaně Miloše Zemana, věnovali v součtu více než polovinu jejích celkových sponzorských darů. Celkově minimálně  13 milionů korun.

Jan Veleba, který byl ještě do nedávna předsedou Strany práv občanů, rozebírat vazby sponzorů odmítá. „To se musíte zeptat současného vedení. Já už tam nejsem,“ konstatoval Veleba a položil telefon.

Provázaní sponzoři SPO

Švýcarský právník Fabio Delco spojovaný s blízkými ruského prezidenta Vladimíra Putina v Česku ovládá firmy prostřednictvím dvou společností z daňových rájů. Ty tvoří dvě větve sponzorů SPO, které MF DNES rozkryla.

1. Lichtenštejnský Norwalk Holding reprezentovaný Delcem spoluvlastní českou společnost Stegenato. A to s podnikatelem Michalem Pechanem, který získává zakázky na Hradě. Zaměstnanci Pechanových jiných firem naposílali SPO za poslední roky více než 800 tisíc. Jsou mezi nimi trenéři z jeho fitcentra nebo manažerka jeho klubu.

2. Švýcarská Waren Partners Ventures, kterou opět řídí Delco, zase spravuje Adamovské strojírny, které samy vlastní společnosti Adast či Benepro. Celá skrumáž poslala během let SPO na 12 milionů.

Obě větve propojuje ostravský právník Daniel Tomíček, sám velký sponzor Zemanovců. I se ženou jim naposílal na 650 tisíc. Jeho podpisy figurují na dokumentech firem z obou větví. Ve společnostech zastává různé funkce.

V obou skupinách firem jsou přitom firmy s italsky znějícími názvy, které zakládal jediný Brňan Daniel Janda. Ten krom Stegenada stál třeba i u zrodu firem Indimenta (dnes Adamovské strojírny), Formicola nebo Napoletino. Všechny SPO darovaly stovky tisíc.

Současný předseda popírá jakoukoliv souvislost darů s právníkem blízkým Putinovi. „Jsem přesvědčený o tom, že je vše v pořádku. Není to koordinované. Jde o náhodu,“ uvedl nynější šéf Strany práv občanů (SPO) Lubomír Nečas, který je zároveň lékařem Miloše Zemana.

Náhody s právníkem od Putina

Takových „náhod“ ovšem MF DNES v síti sponzorů strany nalezla celou řadu. Zaměstnanci a blízcí podnikatele Michala Pechana například poslali Zemanovcům na 830 tisíc korun. Ve stejné době získala Pechanova firma Astacus lukrativní nájemní smlouvy na Hradě, jak informovali Reportéři ČT. Statisíce poslali například trenér Pechanova fitcentra Roman Gomola nebo manažerka z Pechanova klubu Jana Bendová.

Sám Pechan přitom svůj byznys provázal s právníkem blízkým Putinovi. Je totiž jediným jednatelem ještě další firmy. Společnost Stegenato spoluvlastní s lichtenštejnskou firmou Norwalk Holding AG. Identitu spoluvlastníka tak není možné dohledat. Podle zjištění MF DNES však Norwalk zastupuje právě Delco.

Stegenato nemá webové stránky a v rozporu se zákonem v obchodním rejstříku nezveřejňuje účetní závěrky. Není tak jasné, čemu se společnost věnuje, kolik vydělává, zda vyplácí svým zaměstnancům mzdy a proč by do ní Švýcar Delco měl mít zájem spolu s Pechanem investovat. Delco na dotazy MF DNES nereagoval.

A komentovat to odmítá i Pechan. „Já se k tomu nechci vůbec vyjadřovat. Děkuji, na shledanou,“ reagoval Pechan.

S Delcem je ovšem prostřednictvím jeho firmy spojený i další mohutný sponzor Zemanovců. Švýcarský právník totiž nejezdil řídit Stegenato do Česka sám. Oprávnění zastupovat Norwalk Holding na valné hromadě Stegenata podle notářských zápisů získal ostravský advokát Daniel Tomíček. I ten mezi lety 2012 a 2015 svým jménem poslal Zemanovcům v součtu na 450 tisíc korun. Jeho žena Monika Tomíčková pak dalších 200 tisíc. Osmdesát tisíc pak Tomíček poslal přímo na první prezidentkou kampaň Zemana v roce 2014.

Odpovídat nebudu, říká sponzor

Jestli jeho práce pro Delca souvisí s dary Zemanovi, Tomíček nevysvětlil. „Nemyslím si, že bych na to chtěl odpovídat. Nashledanou,“ řekl.

Delco je spojený i s další českou firmou. Jak upozornili Reporéři ČT, v obchodním rejstříku je uvedený jako jediná osoba, která vystupuje za jihomoravskou firmu Adast Systems. S tou obchoduje Zemanův poradce Martin Nejedlý a lidé s ní spojení poslali Zemanovcům další miliony korun.

I ve skrumáži firem kolem adamovského Adastu se přitom objevuje Delcův český právní emisar Tomíček. Podle dokumentů vystupuje za švýcarskou firmu Warren Partners Ventures, která shluk firem kolem Adastu ovládá. A právě Warren Partners Ventures spravuje Delco.

A ostravský právník je také dnes jediným členem představenstva společnosti Corum Credit, jeho žena je jedinou členkou správní rady. Společnost v roce 2013 poslala Zemanovcům půl milionu. Tehdy ji ovšem řídil nynější šéf Adastu Martin Svoboda.

Na dotaz, zda v současné době Tomíček podniká sám, nebo jako právník na základě smlouvy zastupuje někoho třetího, neodpověděl.

Corum Credit však ještě minimálně do předloňska vlastnila i síť směnáren Cash Point, která během let Zemanovcům poslala na tři miliony. Jak informoval Deník N, nyní vyhrála možnost provozovat směnárnu na Hradě. A dceřinou firmou Corum Credit je i firma Formicola, která už v roce 2012 před prezidentskými volbami Zemanovcům poslala půl milionu korun.

Malá Itálie u Zemanovců

Pechanovo Stegenato a Tomíčkova Formicola přitom nejsou jediné společnosti, které dle názvu vypadly odněkud z Itálie. V seznamu sponzorů Zemanovců za poslední roky firmy s italsky znějícími názvy objevují opakovaně. MF DNES zjistila, že to není náhoda.

Při zakládání pavouku firem, který pak napustil i peníze do Zemanovy kampaně, sponzoři Zemanovců napojení na Delca opakovaně využili služeb zaměstnance brněnské advokátní kanceláře Daniela Jandy. Jeho ready-made firmy mají společný právě italsky znějící název.

Janda přitom zakládal nejenom Stegenato, u něhož je prokazatelné, že ho ovládá Právník blízký Putinovi, či Formicola řízenou Delcovým českým právním pověřencem Tomíčkem. Ale také Indimenta, jak se původně jmenoval podnik Adamovské strojírny a železárny, který poslal SPOZ sto tisíc a je nyní jediným akcionářem Adastu, jehož zástupce Zeman bere do zahraničí. Štědřejší byla dceřiná firma strojíren Benepro, která mezi lety 2015 a 2017 věnovala celkem 700 tisíc.

Benepro je navíc dalším pojítkem mezi oběma skupinami sponzorů spolupracujících s právníkem blízkým Putinovi. V minulosti ovládala i firmu Napoletino, kterou následně chvíli držel trenér z Pechanova fitcentra Michal Uzel a mezi tím stihl prostřednictvím této firmy Zemanovcům poslat 300 tisíc. I Napoletino zakládal Janda.

Prezident Miloš Zeman přijel na březnový sjezd SPO:

19. září 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue