Zleva předseda bezpečnostního výboru Radek Koten, první náměstek ministra...

Zleva předseda bezpečnostního výboru Radek Koten, první náměstek ministra vnitra pro řízení sekce vnitřní bezpečnosti a policejního vzdělávání Jiří Nováček a náměstek policejního prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřování Jaroslav Vild 21. května 2019 v Praze na mimořádné schůzi sněmovního bezpečnostního výboru ke spolupráci detektiva Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jana Šmída s Piráty. | foto: ČTK

Pomoc Šmída dál vyvolává kritiku. Kéž by to byl standard, oponují Piráti

  • 97
Vnitřní kontrola Národní centrály proti organizovanému zločinu stále prověřuje okolnosti spolupráce detektiva Jana Šmída s Piráty. Ten čelí ostré kritice řady politických stran. „Působení příslušníků bezpečnostních sborů v orgánech stran je nepřijatelné,“ řekl dnes Pavel Žáček z ODS. Podle Pirátů policista zákon neporušil.

Pokud by centrála dospěla k závěru, že Jan Šmíd porušil zákon, byl by propuštěn. Vedení policie na druhou stranu nemá poznatky o tom, že Šmíd neoprávněně vstupoval do policejních informačních systémů a nyní přístup k interním údajům NCOZ nemá. Na úterní mimořádné schůzi sněmovního bezpečnostního výboru to uvedli náměstci ministra vnitra a policejního prezidenta Jiří Nováček a Jaroslav Vild

Působení Šmída u pirátské strany dnes kriticky hodnotili zejména členové výboru za ANO, ODS a SPD, kteří také stáli za podnětem ke svolání schůze. 

Naopak zástupce Pirátů Lukáš Kolářík zdůrazňoval, že Šmíd byl v pirátském týmu pro vnitro a bezpečnost jen jako host a konzultoval s ním novelu ohledně úpravy vedlejších přivýdělků příslušníku bezpečnostních sborů. 

Kolářík je přesvědčen o tom, že prověřování prokáže, že policista zákon neporušil. Poukazoval rovněž na to, že poslanci se s policisty setkávají běžně, na rozdíl od Pirátů však o tom nepořizují zápis. Žáček oponoval, že jde o nahodilé konzultace a Kolářík v podstatě navádí k tomu, aby každá strana měla v orgánech příslušníky bezpečnostních sborů. „A pak bychom tu hráli nějaký mariáš s informacemi,“ podotkl.

Podle Šmída si Piráti k připomínkování legislativy zvou celou řadu odborníků. „Děláme to proto, aby naše návrhy nebyly odtržené od reality. O všem zveřejňujeme zápisy. Kéž by to byl na české politické scéně standard,“ komentoval setkávání se Šmídem Kolařík dříve.

Diskuse se stočila i k děčínskému zastupitelstvu, do kterého byl Šmíd loni v říjnu jako nestraník za Piráty zvolen. Šmídovo vystupování na něm bylo podle Pavla Růžičky (ANO) nestandardní, soudí, že některé údaje mohl získat jen v policii. „Podezření z toho, že došlo k neoprávněnému přístupu k informačním systémům policie nebo centrály, v tuto chvíli nemáme,“ řekl Vild.

15.května 2019 v 13:40, příspěvek archivován: 21.května 2019 v 12:29

Piráti si zvou jako hosty k připomínkování legislativy celou řadu odborníků, jako je například podplukovník Jan Šmíd. Děláme to proto, aby naše návrhy nebyly odtržené od reality. O všem zveřejňujeme zápisy. Kéž by to byl na české politické scéně standard.

Poslanci ANO nakonec stáhli návrh, aby mohl ve výboru vystoupit také děčínský primátor Jaroslav Hrouda (ANO). Kolářík v takovém případě požadoval, aby se před členy mohl vyjádřit i Šmíd. Nováček upozornil na to, že by v takovém případě měl být zbaven mlčenlivosti.

Za spolupráci s Piráty hrozí kriminalistovi Šmídovi z NCOZ propuštění

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček podotkl, že výbor vede jen politickou debatu. „O případném porušení zákona musí rozhodnout odbor vnitřní kontroly policejního prezidia,“ zdůraznil. Jan Bartošek (KDU-ČSL) zapochyboval o tom, že bylo k záležitosti nutné svolávat mimořádně výbor, navíc několik dnů před evropskými volbami.

Poslanci ANO souvislost s volbami popřeli. Cílem debaty podle nich není ani Šmídovo „lynčování“. Jde podle nich o nastavení mantinelů, do jaké míry mohou být příslušníci sborů politicky angažovaní, a o vyvrácení možných pochybností o nezávislosti policie. Navrhovali usnesení, podle kterého by výbor požádal o kontrolu příslušníků, zda nepracují ve prospěch stran. 

Někteří poslanci volali i po zpracování metodiky k případné spolupráci příslušníků sborů s politiky. Výbor debatu nedokončil. Pokračovat by v ní měl na příští schůzi začátkem června. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video