Spisovatelka Lenka Procházková s trestním oznámením (19. ledna 2012)

Spisovatelka Lenka Procházková s trestním oznámením (19. ledna 2012) | foto: Petr Topič, MAFRA

Spisovatelka považuje církevní restituce za velezradu, obvinila Nečase

  • 1626
Spisovatelka Lenka Procházková se pustila do boje proti církevním restitucím. Ve středu kvůli nim podala trestní oznámení na premiéra Petra Nečase a ministry jeho vlády. Stát chce podle ní katolické církvi vracet majetek, který jí nepatřil. Právníci a historici však s jejím názorem nesouhlasí.

Procházková podala oznámení na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně. Podle ní se členové vlády dopustili zneužití pravomocí veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku v souvislosti s návrhem zákona o zmírnění majetkových křivd, který schválili minulý týden (více zde).

"Uplatňuji občanskou oznamovací povinnost trestného činu. Pokud tento zákon prezident podepíše, tak je to příklad velezrady, o které mluví ústava," uvedla Procházková s tím, že se zabývá církevními restitucemi osmnáct let.

Spisovatelka tvrdí, že katolická církev od konce 18. století majetek nevlastnila, ale pouze jej měla ve správě. A byl to prý stát, kdo měl poslední slovo, když chtěla s majetkem nějak nakládat. 

Církevní restituce

Stát má církvím vrátit nemovitý majetek v hodnotě 75 miliard a k tomu zaplatit 59 miliard. Příští rok by mělo začít sedmnáctileté přechodné období, během kterého se bude snižovat státní příspěvek a nakonec dojde k odluce církví od státu.

Už vláda Mirka Topolánka si na toto téma nechala vypracovat čtyři posudky od právníků a historiků z Univerzity Karlovy v Praze, brněnské Masarykovy univerzity, Západočeské univerzity v Plzni a Akademie věd ČR. Podle nich byly vlastnické vztahy komplikované a různě se v minulosti proměňovaly. Všechny posudky se ale shodly, že se o církevní majetek jednalo.

"Názory, že církve nevlastnily, ale jen spravovaly majetek, jsou charakteristické spíše pro současnost a nemají žádnou oporu v dřívějších právních předpisech ani soudní judikatuře. Z těch naopak plyne, že církve svůj majetek vlastnily," uvádí například posudek Západočeské univerzity.

Stanovisko, že církve měly majetek od reforem Josefa II. jen ve správě, odmítl také expert na církevní dějiny Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd. "Není to pravda. Josefinismus vlastnická práva církví sice omezil, ale nezrušil," řekl už dříve iDNES.cz historik.

Jednašedesátiletá Procházková je dcerou spisovatele Jana Procházky. Podepsala Chartu 77, první knihy vydávala v samizdatu. Její poslední román se věnuje Janu Palachovi. V minulosti například pracovala na českém velvyslanectví na Slovensku. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video