Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Špidlův sobotní program: Houston a Miami

  19:42
Premiér Vladimír Špidla má na sobotním programu návštěvu řídícího vesmírného střediska v Houstonu a setkání s kubánským exilem ve floridském Miami. V neděli si Špidla dopřeje ranní běh po miamské pláži a poté bude jednat na jachtě Marymar Ven s představiteli kubánské exilové komunity.

Špidla se vylodí na Fischerově ostrově a tam ho čeká neformální setkání s vězni kubánského režimu ve Vanderbuilt Mansion.

Poskytne také rozhovor stanici Tv Martí. K rozhovoru s televizní stanicí, kterou lze zachytit na Kubě ovládané režimem Fidela Castra, Špidla uvedl, že na něj neočekává
"žádnou živou" reakci kubánské strany. Obavy jsou zejména z kubánské odvety proti českým obchodním zájmům.

"Přesto si myslím, že je na místě podpořit rozvoj lidských práv na Kubě, protože režim tak, jak se vyvíjí, skutečně lidská práva potlačuje a myslím si, že není na místě zůstat zcela neutrální a lhostejný," řekl Špidla novinářům před odletem na Floridu.

Nasadil texaský klobouk a tančil s krajany
Premiér Vladimír Špidla byl k nepoznání. Spolu s manželkou Viktorií si nasadili široké texaské klobouky a podupávali si při harmonice do rytmu s desítkami krajanů na Houstonské univerzitě, na které se odehrála v pátek večer recepce, nebo spíše veselice na jejich počest.

Stalo se totiž poprvé v  historii texaských Čechů, že za nimi přijela státní delegace.

Effie Roseneová, prezidentka českého kulturního centra v Houstonu, pyšně ukázala premiérovi, ministrům zahraničí Cyrilu Svobodovi a průmyslu a obchodu Milanu Urbanovi v ulici San Jacinto na okraji Houstonu rozestavěnou budovu, která bude sloužit mnoha účelům, hlavně však představení české kultury.

"Vybrali jsme jeden a půl milionu dolarů, část je bankovní půjčka, jsme hrdí, že tu budeme moci ukázat, že Antonín Dvořák i (Jan Ámos) Komenský byli Češi," říká podnikavá žena novinářům.

Premiér zažívá pocit úspěchu
Ta tam je tradiční chladná image Vladimíra Špidly: premiér na cestě po USA viditelně září spokojeností. Špidla a jeho lidé zažívají tento týden pocit úspěchu. Amerika zatím skutečně nastavuje premiérovi vlídnou tvář. Špidla ve Washingtonu jednal se všemi špičkami americké politiky. 

A všichni mu i neformálními gesty dávali najevo svou přízeň. Prezident George Bush nečekaně protáhl zdvořilostní schůzku s premiérem na téměř dvojnásobek, pak Špidlu přijal i viceprezident Dick Cheney.

Ministr zahraničí Colin Powell zavítal dokonce na recepci na české ambasádě (byla to jeho první podobná akce v tomto roce) a ministr obrany Donald Rumsfeld se za Špidlou rozjel až do hotelu - a i to je dost neobvyklá událost. Američané navíc sami nezačali mluvit o nepříjemných tématech.

"Byli jsme připraveni, že vytáhnou otázku mezinárodního soudního dvoru a budou se ptát na náš názor na možné stíhání amerických vojáků mimo USA nebo otázku korupce v Česku," řekl jeden z členů premiérova doprovodu.

Američané často říkají, že "žádný oběd není zadarmo". Co tedy čekají na oplátku oni od Čechů? Zaprvé jsou ve hře podle diplomatů dodávky amerických stíhaček pro českou armádu - nejprve jejich pronájem a pozdější nákup.

O obchod, který může dosáhnout až desítek milionů dolarů, má americká strana už dlouho velký zájem. "O stíhačkách se tu téměř nemluvilo, snad až na rozhovor s ministrem Rumsfeldem," tvrdí však Špidla.

Zadruhé chtějí mít Američané po třenicích s evropskými spojenci v Praze jasno. Sázka na Špidlu, který nikdy nevystupoval jako "proamerický jestřáb", je podle diplomatů rozhodnutím amerického velvyslance v Praze a Bushova blízkého přítele Craiga Stapletona.

"Stapleton se po svém konfliktu s prezidentem Klausem kvůli Iráku jednoznačně rozhodl pro Špidlu a přesvědčil o tom prezidenta Bushe," říká vysoce postavený diplomat. "Česko sice není Německo nebo Británie, přece jen však nejsme jako člen NATO úplně bezvýznamným spojencem.

A pro Washington je důležité mít v Praze - zvlášť po odchodu Havla jednoznačného přívržence, s nímž se nebudou muset složitě dohadovat." A Špidla důvěru viditelně oplácí.

"Nesdílíme dojem, že NATO je něco překonaného a irelevantního a že si budoucnost vyžádá jiné struktury nebo přístupy," prohlásil premiér ve čtvrtek večer na přednášce v prestižním Baker Institutu na Rice University v Houstonu.

Přes to všechno se Špidlova cesta odehrává bez zájmu amerických médií. Premiér sice ve středu poskytl rozhovor deníku The Washington Post, list jej však zatím nepublikoval.

Místo toho vydal ve čtvrtek drobnou zprávu, že první dáma Laura Bushová byla v jedné z washingtonských restaurací viděna na večeři s Craigem Stapletonem -  prestižní deník tvrdí, že jde "o amerického velvyslance v Československu".

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...