Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Špidla podpořil Kavana

  0:01
Exministr Jan Kavan, který v neděli odpoledne vysvětloval premiéru Vladimíru Špidlovi působení Karla Srby na ministerstvu zahraničí, odmítl jakoukoli osobní souvislost s přípravou vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Kavan nemá pocit, že by se dopustil čehokoliv, za co by se měl stydět. "Já jsem pana Srbu od té doby, kdy rezignoval v souvislosti s kauzou Český dům, neviděl," prohlásil včera Kavan.

Premiér Špidla jej v této souvislosti podpořil a zopakoval, že jeho jediným zájmem je vyšetření aféry Srba včetně podezřelých veřejných zakázek. Podle Špidly je také mimořádně důležité, že Kavan bude zastávat funkci předsedy Valného shromáždění OSN.

Přesto v neděli Kavan po schůzce s premiérem poprvé připustil, že bude přemýšlet o svém setrvání na dalších ze dvou svých postů. Exministr je ještě poslanec a člen Konventu Evropské unie. Kavan včera připustil, že z časových důvodů, by se spíše vzdal místa v Konventu. "Je to plně na mém zvážení, pan premiér mě k ničemu nevyzývá ani nenařizuje," dodal Kavan.

Kavan se k rozhovoru s premiérem Špidlou sešel až včera odpoledne, přestože měli kauzu Karla Srby, podezřelého z objednávky vraždy Slonkové, probírat už v sobotu během jednání ústředního výboru ČSSD. Ze stranické schůze se však Kavan omluvil s tím, že se vrátil ze své pětidenní cesty do New Yorku v sobotu brzy ráno.

Linka ČSA přistála na ruzyňském letišti před půl devátou a po zhruba hodině vyjel Kavan ve svém tmavém audi z letištní haly VIP. Stáhl sice okénko vozu, v němž spolu s ním seděla také jeho nejbližší spolupracovnice a exnáměstkyně Helena Opolecká, ale na každou otázku měl v tu chvíli stejnou odpověď: "Musím si zjistit veškeré informace, přečíst noviny, teď se vracím po pěti dnech z New Yorku, kde jsem se věnoval své práci v OSN."

Kavan: O Srbovi jsem nepochyboval

Přes avizovanou omluvu z jednání ústředního výboru se Kavan na chvíli v pražském Kongresovém centru zastavil a se Špidlou krátce hovořil. "Ano, mluvili jsme spolu, ovšem o obsahu kapitoly zahraniční politika programového prohlášení vlády," uvedl Špidla v sobotu.

V neděli už na kauzu nájemné vraždy došlo. Ale i na nejasné finanční machinace na ministerstvu zahraničí, z nichž je Srba rovněž podezřelý. Od firem, které získaly zakázky v Černínském paláci, údajně vybíral úplatky. Ministerstvo zahraničí pod vedením Cyrila Svobody proto nyní prověřuje výběrová řízení za poslední roky.

"Důvody, aby se věci prověřovaly, jsou. Považuji za rozumné, že se ministr Svoboda touto cestou vydal," podpořil rozsáhlé vyšetřování předseda vlády Špidla.
V prohlášení po nedělní schůzce s Kavanem pak premiér pouze zopakoval, že nic nemění na svém předchozím stanovisku.

V sobotu řekl, že mezi Kavanem a kauzou osnování vraždy novinářky není žádná vazba. "Srba není rok a půl zaměstnancem ministerstva a podle tisku nápad na útok na novinářku vznikl před dvěma až třemi měsíci," řekl Špidla v sobotu a dodal, že situace kolem obvinění Srby je natolik komplikovaná, že je těžké zaujímat nějaké zásadní stanovisko.

Kavan po svém návratu z New Yorku prohlásil, že Srba se mu v době jeho působení na ministerstvu nezdál nedůvěryhodný. Bylo mu sice známo, že Srba pracoval pro rozvědku, netušil však, že pro vojenskou zpravodajskou službu pracoval i poté, co kvůli aféře nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě odešel z ministerstva zahraničí.

"Informaci, podle níž Karel Srba dál patří mezi agenty vojenské rozvědky, jsem si přečetl až v tisku," řekl Kavan internetovému deníku Flashnews.

Exministr Kavan se před aférami neskryl
Jan Kavan nedokázal vést bez problémů jedno ministerstvo. Teď bude - obrazně řečeno - zkoušet štěstí při řízení celé naší planety. Novopečený šéf Valného shromáždění OSN Jan Kavan dotáhl svou kariéru nejdál ze všech českých politiků, ale na domácí scéně má už nejlepší léta za sebou. Navíc prošpikována několika skandály.

Srba musí zůstat ve vazbě, říká soud

Kavanovu osobní odpovědnost začali sociální demokraté přetřásat teprve před týdnem, kdy policie oznámila, že Kavanův bývalý tajemník Karel Srba je obviněn za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Kavan najednou říká: „Bylo mou chybou vzít Karla Srbu na ministerstvo.“ Ještě před rokem o Srbovi říkal: „Zvedl laťku českého úředníka nezvykle vysoko.“

V Kavanově působení v politice je podobných paradoxů více. Tak například: původně spojenec disidentů z Charty 77, žijící v emigraci, je následně obviněn ze spolupráce s StB. A nakonec nachází společnou řeč s bývalými prominentními komunisty typu Miroslava Šloufa.

Prezident (a někdejší lídr Charty 77) Václav Havel najednou pronáší Kavanův zdrcující odsudek: „Po všech svých zkušenostech z dávné i nedávné minulosti s Janem Kavanem, s jeho zvláštními vazbami a personální politikou mám za to, že by bylo na místě, aby se zamyslel nad svou způsobilostí vykonávat některé z funkcí, jež zastává.“

Kavan žil v emigraci ve Velké Británii od roku 1969 a spolupráce s Chartou 77 jej koncem sedmdesátých let připravila o české občanství. Když se Kavan v listopadu 89 vrátil do Československa, zamířil do Občanského fóra a v prvních svobodných volbách se stal poslancem.

Krátce nato se karta obrátila. Parlamentní komise oznámila: Kavan byl tajným spolupracovníkem StB s krycím jménem Kato. Kavan se dostal na okraj politiky a následujících pět let se soustředil na očistu svého jména. To se mu v podstatě podařilo až v březnu 1996: soud sice potvrdil, že se Kavan s agenty StB stýkal, ale nenašel důkazy, že by Kavan věděl, co jsou ti lidé zač.

Po Zemanově zvolení předsedou ČSSD v roce 1993 našel Kavan útočiště v této - tehdy okrajové - straně. Blízká spolupráce s předsedou mu v roce 1996 vynesla nominaci do prvních senátních voleb, v nichž v prostějovském obvodu zabodoval a po čtyřleté pauze se vrátil do parlamentu.

V Senátu jej čekaly další boje o jeho minulost. Kolegové za ODS a ODA opakovaně bránili tomu, aby se Kavan stal zástupcem delegace pro spolupráci s Evropským parlamentem.

Monotónní informování médií o Kavanových neúspěších při senátním hlasování narušila v lednu 1998 tato zpráva: Kavan v Mostecké ulici v Praze naboural několik zaparkovaných vozů a s odvoláním na senátorskou imunitu odmítl výzvu policie k dechové zkoušce. Závan alkoholu vysvětloval tím, že si mazal bolavá záda francovkou.

Po vítězství ČSSD ve volbách v roce 1998 Miloš Zeman tuto historku připomněl. Kavana sice jmenoval ministrem zahraničí, ale post vicepremiéra mu k tomu nesvěřil. „Počítal jsem s ním i na tuto funkci, ale to, že měl dopravní nehodu, mi skutečně vadí,“ řekl Zeman v létě 1998. Po roce a půl, když abdikoval místopředseda vlády Egon Lánský, už bylo vše zapomenuto - Kavan se stal novým vicepremiérem.

V Zemanově blízkosti našel Kavan dalšího přítele, Miroslava Šloufa. Ten mu pak na ministerstvo dosadil jak Karla Srbu, tak poradce Martina Housku, bývalého vysokého svazáckého funkcionáře.

Dalším Kavanovi nejbližším člověkem byl poradce Miloslav Had, který se koncem šedesátých let během diplomatického působení ve Velké Británii zapletl s komunistickými tajnými službami.

Kavanova kariéra v ČSSD, postavená na přízni Miloše Zemana, vzala po dobrovolném odchodu expremiéra zasvé. Kavan prohrál senátní volby v roce 2000. Půl roku nato pohořel i na sjezdu ČSSD - při volbě místopředsedů mu dala hlas necelá třetina delegátů.

Pro případ, že by s ním Zemanův nástupce Vladimír Špidla do nové vlády nepočítal, se Kavan pojistil. Ještě za Zemana si vyjednal nominaci na post šéfa Valného shromáždění OSN, který pro letošní rok náležel České republice.

Když před týdnem propukl skandál Srba, vznášel se Kavan se svou spolupracovnicí Helenou Opoleckou nad Atlantikem na cestě do nového úřadu.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Vyřizování účtů, nebo ruská vlivová operace? Polské odvolání generála šokuje

28. března 2024  21:10

Varšava náhle odvolala generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...