Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Špidla: Chci vyšší daně z vyšších platů

  8:41
MF DNES přináší první ze série rozhovorů s lídry hlavních politických stran. Vladimír Špidla tvrdí, že vláda ČSSD v zásadě uspěla, obhajuje akci čisté ruce a vzkazuje voličům, že si na dobře fungující stát musí připlatit.

Vláda ČSSD je po listopadu 1989 historicky první jednobarevný kabinet. Je to před volbami výhoda?
Neumím to posoudit. Má to výhody i nevýhody. Výsledky vládnutí, ať dobré, či špatné, jdou na naši hlavu. Je to výhoda spíše pro voliče.

Jaké špatné výsledky, o nichž mluvíte, na vás teď dopadnou?
Zásadní minusy vládnutí nevidím. Na druhé straně se například nezdařil projekt privatizace elektroenergetiky, v restrukturalizaci ocelářství ještě nejsme za hranicí, kterou bych považoval za dobrou. Přesto myslím, že jsme zemi spravovali celkem poctivě, nějaké dramatické věci se nedají vytáhnout.

Nemyslíte, že se vám nepovedla i protikorupční akce čisté ruce?
Ta akce je jeden z našich velkých úspěchů, i když je to úspěch skrytý, který se ukazuje postupně. Probíhá asi dvacet tisíc trestních řízení proti finanční kriminalitě.
Došlo k odsouzení a nástupu trestu prvních velmi důležitých lidí. Uvedl bych Macha, Šrejbra, CS Fondy. Ale to hlavní je, že se nám podařilo vytvořit efektivní režimy - zvláštní sy- stém vyšetřování, zkvalitnila se státní zastupitelství i práce policie.

DÁLE ČTĚTE

ANALÝZA ŠPIDLOVY STRATEGIE

Řekl jste "důležití lidé Mach a Šrejber". Čím jsou důležití? Svým spojením s ODS?
Ne, ne. Výraz důležití nebyl přesný. Ale jsou to lidé, kteří disponovali velkými majetky a dopustili se trestných činů v oblasti velké ekonomické kriminality.

Pan Mach byl odsouzen za milionový celní únik, pan Šrejber za přelévání peněz mezi fondy. Skoro to vypadá, že si policie, když se jí nepodařilo dostat je na něco většího, našla zástupné motivy.
To nemohu přijmout. Byli odsouzeni v řádném procesu za trestné činy. Jestli se vám zdají jako zástupné motivy finanční machinace mezi fondy nebo daňový únik v rozsahu jednoho milionu korun, já si to nemyslím. U CS Fondů bylo odsouzeno celé představenstvo.

Jednou z výhod vládní strany je i to, že může slibovat peníze. Na výjezdních zasedáních už jste naslibovali přes sedmdesát miliard. Kde na to vezmete? Jde o desetinu rozpočtu.
Na všechny ty přísliby peníze jsou. Patnáct miliard pro severozápadní Čechy oddělíme z výnosu privatizace. Zisk z prodeje Transgasu RWE bude 130 miliard, čili překvapivě vysoký. Stejné je to s výstavbami dálnic a silnic. Fond dopravní infrastruktury je naplněn penězi a je schopen fungovat. Přesun krajského soudu z Hradce Králové do Pardubic je také naprojektován a narozpočtován. Všechny sliby, s kterými objíždíme zemi, jsou kryté.

S kým byste chtěli po volbách vládnout?
Mohu vám sdělit jedině jednoduchou věc. Naším cílem je vytvořit programovou koalici. Máme program, který jasně říká, že nebude školné, budeme usilovat o vstup do EU, nebude se otvírat otázka druhé světové války a Benešových dekretů, nebude zavedeno placené zdravotnictví ani povinné důchodové připojištění atd.

Rozhodující bude, zda se s možnými partnery budeme moci na programové koalici dohodnout. O tom rozhodnou voliči. Ti nakreslí mapu a bude na politicích, aby si s těmi výsledky poradili.

Podle programových priorit byste se, snad kromě vstupu do EU, asi nejsnáze dohodli na programové koalici s komunistickou stranou...
...vstup do Evropské unie je velmi strategická záležitost...

...můžete jasně slíbit, že nebudete vládnout s komunisty?
Usnesení bohumínského sjezdu řeklo, že sociální demokracie nesmí vytvářet koaliční vládu s komunisty. Na tom se nic nezměnilo. ČSSD nevytvoří koalici s komunisty.

Chtěl byste tedy vládnout s Koalicí, či spíše jen s lidovci?
Nikdy jsem se netajil tím, že programově jsou nám lidovci velmi blízcí. Myslím, že by to asi nebyla lehká jednání, ale dala by se vést. Čili ano, kdyby taková možnost byla, jistěže nejsem proti.

A co případná velká koalice s ODS?
Já si dovedu představit pouze programovou koalici.

Ještě jednou: dovedete si představit velkou koalici s ODS?
Pouze programovou koalici.

Kdybyste se s ODS dohodli alespoň na minimálním programu?
Pouze programovou koalici. My máme svou představu programu. Teprve když se o ní bude jednat a ukáže se, že se dá udělat poctivý kompromis, pak je možné rozhodovat se o základu budoucí koalice. O tom, s kým budeme o programové koalici jednat, však rozhodnou až výsledky voleb.

Řekne nám ČSSD v kampani, koho navrhnete na post prezidenta?
Ne, neřekneme vám to v kampani. Nikoli proto, že bychom to zneužívali jako taktický prvek, ale pro nás ta záležitost není politicky a věcně uzavřena. Jedním z možných kandidátů je pan Otakar Motejl, v tuto chvíli se debatuje i o jiných. Ta debata do voleb nedozraje. Jméno Otakara Motejla bylo zveřejněno, vyjádřily se k němu kladně všechny základní osobnosti ČSSD včetně mne, ale konečná debata ještě neproběhla.

Říkal jste, že se debatuje i o dalších lidech. Řeknete nám, o kterých?
Ne, neřeknu. Debata nedozrála a není správné uvádět jména.

Miloš Zeman prohlásil, že by byl ochoten kandidovat na prezidenta, jen kdyby v prvním kole nikdo neuspěl a kdyby jej o kandidaturu požádal předseda ČSSD. Dovedete si představit, že Zemana požádáte?
Dovedu, protože Miloš Zeman má formát člověka, který by mohl být prezidentem. Na druhé straně, nikdy jsem o tom s Milošem Zemanem nemluvil, nikdy jsme nedohodli, že bych něco takového udělal.

A dovedete si představit, že při volbě prezidenta by zvedl ruku pro kandidáta Václava Klause?
Moji kandidáti jsou jiní.

Jedním z důvodů uzavření opoziční smlouvy podle vás bylo, aby nešly daně dolů. Chtěl byste, aby byly daně vyšší než dnes?
Daňová otázka je neobyčejně složitá. Já jsem představitel koncepce sociálního státu. Ten, má-li uchovat kvalitní veřejné služby, jako je školství nebo zdravotnictví, přístupné v podstatě všem lidem, potřebuje určité zdroje. To znamená, že není možné, aby daňová kvóta klesla pod určitou rozumnou mez.

Připadá vám spravedlivý současný systém progresivní daně?
Jsem přesvědčen, že daň má mít progresi. Víme, že budeme muset udělat celkovou revizi daňového systému, protože je příliš komplikovaný a místy je trochu deviantní. Jistě budeme muset uvažovat i o změnách progrese. A navrhujeme prohloubení progrese daně z příjmu fyzických osob.

Prohloubení progrese lze udělat jen dvěma způsoby. Snížením daní lidem s nízkými příjmy, anebo zvýšením pro ty s vyššími příjmy.
Na tom dolním konci už je velmi málo prostoru... My předpokládáme celkovou daňovou reformu, tedy změnu systému přímých a nepřímých daní, a daňovou progresi považujeme za správnou. Debata o její úrovni je pro nás otevřená, ale z našeho hlediska je ta daňová progrese příliš plochá.

Co nabídnete člověku, který pracuje dvanáct hodin denně, má nadprůměrný příjem, platí velké daně?
Člověk, kterého jste teď popsal, z toho systému také daleko víc čerpá. Lidé s vyššími příjmy obvykle mají vysokoškolské vzdělání, a vězte, že na každý rok se dává přibližně asi sto tisíc korun na jednoho studenta. Tito lidé samozřejmě využívají zdravotnictví v případě, že se jim něco stane.

Ovšem, jako každý jiný...
Ano, jako každý jiný, ale to je prostě správné, protože oni si v tom platí to, že když budou zdravotnictví potřebovat, tak bude na té úrovni, kterou potřebují. Kdyby neplatili, tak by to bylo horší. Tito lidé také obvykle mají různé kulturní zájmy typu muzeí. Z veřejných rozpočtů si tento člověk samozřejmě zajišťuje dobrou policii. Tento člověk si za progresi daně platí kvalitu veřejných služeb obecně.

Další z vašich představ jsou plošné přídavky na děti. Proč je mají dostávat i děti z bohatších rodin? Proč ty peníze nemůžete nechat jejich rodičům rovnou, formou odpočtu z daní?
Průměrný příjem na hlavu bezdětné rodiny je 12 tisíc korun a v rodině, která má dítě, je šest tisíc korun. Z toho plyne, že každá rodina, která má děti, musí obětovat něco ze svého statusu. Druhý problém je, že v průběžném systému ten, jenž nemá děti, je ve stáří živen dětmi toho, který děti měl. Ti, co si pořídili děti, museli něco obětovat, a ještě jejich děti vlastně zajišťují životní standard toho, kdo děti neměl.

Čili z hlediska ekonomického je to nespravedlivé. Otázka těch daní je položena napůl správně. Protože není pochyb o tom, že se pro strukturu rodin s dětmi musí používat taky daňové nástroje. Ale to musíte mít zdaněný příjem. A jestliže existují statisíce lidí, kteří zdaněný příjem nemají, tak se musí hledat poměr mezi daňovými úlevami a přímými dotacemi.

Předseda vlády před dvěma týdny vysvětloval, že jste nesplnili úplně své sliby týkající se společnosti a vzdělání proto, že jste museli sanovat banky. Pokud budete vládnout znovu, můžeme se spolehnout, že budete dávat na školství více peněz? Vaše vláda dává na školství v poměru méně než vlády před vámi.
Teď o tom s vámi nepovedu debatu. Bez přesnějších podkladů to nebude možné. A nemyslím, že jsme nesplnili své sliby týkající se školství.

To říkal váš premiér...
My jsme přesvědčeni o tom, že Česká republika je stát, který je závislý na své civilizační úrovni. Proto je vzdělání naší základní prioritou. To je jasné a budeme do něj investovat, jak jen to půjde. Myslím si, že ta čísla, která jste uvedl, nejsou přesná...

...myslím, že jsou.
Mohu požádat kolegy, aby mi dali příslušné podklady. Je ovšem pravda, že jsme nedosáhli toho podílu školství na veřejných výdajích, který jsme si vytkli. To je pravda. Myslím, že jsme slíbili šest procent HDP, a to jsme nedosáhli.

Když tedy už nemusíte sanovat banky, budete si ten cíl vytýkat znovu?
Naším cílem je opravdu tohoto dosáhnout.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...