Špidla chce zaútočit na KSČM

  • 255
Komunisté jsou i dnes nedemokratickou stranou stalinského typu. Přesně tahle slova by měl pronést příští víkend na sjezdu ČSSD předseda sociální demokracie Vladimír Špidla. V ČSSD totiž sílí tlaky na vedení strany, aby více spolupracovalo s komunisty.

Špidla tomu chce zabránit, a proto si nechal od stranických analytiků vypracovat důkladnou analýzu KSČM, která komunisty vykresluje jako pokračovatele předlistopadové KSČ.

"Analýza prokázala, že současná KSČM zůstává navzdory svým proklamacím nadále (neo)stalinistickou stranou a v tomto směru pokračovatelkou bývalé KSČ," píše se mimo jiné v analýze. Ta je určena pro delegáty sjezdu sociálních demokratů. Má být interním materiálem, který je přesvědčí, aby po vedení strany nežádali spolupráci s KSČM.

Špičky ČSSD sice většinou spolupráci s komunisty odmítají, ale například místopředseda strany Zdeněk Škromach nedávno prohlásil, že by "nevyloučil diskusi o zrušení usnesení bohumínského sjezdu", ve kterém si sociální demokraté zakazují spolupráci s komunisty na vládní úrovni.

"Je pravděpodobné, že se část ČSSD na sjezdu pokusí zrušit osm let staré usnesení bohumínského sjezdu. Špidla chce mít v ruce dostatek argumentů, aby mohl těmto snahám vzdorovat," uvedl sociální demokrat, který má o zprávě informace.

Dnešní komunisté podle analýzy čerpají svůj "(neo)stalinismus i z faktu, že drtivá většina členů strany pochází z bývalé KSČ". Ve straně Miroslava Grebeníčka také prý "mocně působí nostalgie po bývalém režimu reálného socialismu". Analytici přitom vycházejí z různých interních materiálů KSČM, které jsou veřejnosti nepřístupné.

"Komunisty hodnotíme jako stranu ne zcela demokratickou. KSČM například předpokládá změny vlastnických poměrů. Podniky by podle nich měly v budoucnu převzít kolektivy zaměstnanců, měla by vzniknout takzvaná vláda národní spásy a ta by přes výbory zaměstnanců řídila podniky," říká šéf středočeské organizace ČSSD Richard Dolejš, který se na přípravě analýzy podílel.

"To, že komunisté doporučují svým voličům, aby v referendu hlasovali proti vstupu do EU, ukazuje, že nejsou moderní demokratickou stranou. V komunistické straně jsou nějací lidé, kteří se snaží o změnu, ale jsou ve výrazné menšině," uvedl předseda Poslanecké sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video