Studie budoucí podoby nového atletického stadionu v Plzni

Studie budoucí podoby nového atletického stadionu v Plzni | foto: ASProjekt

Špatný odhad. Plzeň musí najít dalších 40 milionů na atletický stadion

  • 25
Zhruba čtyřicet milionů korun navíc proti původním plánům musí ve své pokladně najít město Plzeň, aby zajistilo vybudování nového stadionu pro atlety. Ten se od loňského roku buduje ve Vejprnické ulici, aby atleti získali náhradu za sportoviště, které měli ve Štruncových sadech, než byl tamní stadion přestavěn na čistě fotbalový.

Podle slibů vedení města měli mít atleti připravenou novou dráhu už loni, ale dosud není hotová. Původní plány radnice počítaly s tím, že sportoviště ve Vejprnické ulici bude stát zhruba 70 milionů korun.

Nyní se ukázalo, že se jednalo o špatný odhad, protože stavba bude vyžadovat více než sto milionů korun.

"Nastoupili jsme a chtěli rychle budovat a přestavět fotbalový stadion. Bohužel to přineslo také problémy," prohlásil náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Zastupitelé města už schválili, že na atletický stadion bude použito bezmála 20 milionů korun uspořených při stavbě fotbalového stadionu ve Štruncových sadech.

"Ušetřili jsme na světelných panelech nebo za předimenzovaný kamerový systém," vysvětloval náměstek primátora Petr Rund.

Odnesl to bazén na Slovanech

Zbytek chybějících peněz pro atletický stadion radnice vezme například z investic plánovaných v bazénu na Slovanech. "Především hledáme zdroje u jiných městských sportovišť. Je mi to líto, ale odnesl to bazén," řekl Zrzavecký. Vedení města nyní ujišťuje, že atleti budou mít na novém sportovišti vše, co měli v minulosti ve Štruncových sadech.

Ve Vejprnické ulici byla pro nový atletický stadion vybudována infrastruktura a připravena atletická dráha. "Ale kvůli klimatickým podmínkám nebylo možné položit tartan," sdělil Martin Zrzavecký. Náměstek uvedl, že první etapa stavby, která má být dokončena nyní, bude stát zhruba 25 milionů korun. Druhá etapa má být hotova v roce 2013.

"Letos nás čeká dokončení dráhy. Začneme budovat zázemí pro celý areál - tribunu s provozními prostorami, jako jsou kanceláře nebo tělocvična. Nejdůležitější bude tunel s tréninkovou dráhou. Tunel bude sto dvacet metrů dlouhý a může tam být i doskočiště," konstatoval náměstek Zrzavecký.

Náměstek připustil, že kvůli nedostatku peněz se muselo na projektu šetřit. "Došlo k redukci. Ta spočívá ve zkrácení tribuny o dvanáct metrů," uvedl Zrzavecký. Na tribuně má být místo pro přibližně osm stovek lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue