Maturita z českého jazyka na benešovském gymnáziu. Ilustrační snímek

Maturita z českého jazyka na benešovském gymnáziu. Ilustrační snímek | foto: Radek Cihla, MAFRA

Přemýšlivý a chytrý sloh: u státní maturity za pět

  • 2076
Šibeniční verdikty nad slohovými pracemi u státních maturit začínají dostávat trhliny. Některé studentské slohovky byly ohodnoceny pětkou prostě jen proto, že se nevešly do pomyslné škatulky zadání.

Ani Zuzka z Prahy, ani Ondřej ze Zlínska zřejmě neměli ze slohové práce z češtiny u státní maturity propadnout.

Ukázky slohu propadlíka

Podle zadání měl napsat úvahu o druzích strachu a jejich projevech. Propadl i kvůli nedodržení zadání a žánru.

"Někdo se bojí výšek, jiný třeba tmy. Já se bojím milovat. Matka mého kamaráda se bojí syna pustit samotného na cestu stopem do Skandinávie. I moje starší sestra se bojí. Jakmile se ocitne na Eiffelovce, či u jiné významné památky, má strach z teroristického útoku. Mám tedy konstatovat, že existují různé druhy strachu?" (...)
"Já říkám, že člověk nemá strach z výšek, ale z toho, že spadne. Člověk se nebojí tmy, ale toho, co je v ní. Člověk se nebojí milovat - bojí se, že bude raněn stejně, jako dřív. Myslím si, že existuje jen jeden druh strachu, a to 'strach o přežití'. Vidím to racionálně. Během svého života se musíme reprodukovat a do další generace vyslat potomka. Pakliže je jakýkoliv důvod pro naše selhání - musíme se mu vyhnout."

Tři experti, kteří loni prošli školením Cermatu, vzali písemky těchto dvou neúspěšných maturantů a znovu je "oznámkovali" podle daných kritérií. Ohodnotili je dvojkou, nejhůř trojkou.

Ukázalo se tak, že hodnocení organizátora maturit Cermatu nemusí být tak profesionální a objektivní, jak tvrdil ředitel instituce Pavel Zelený. Dívka psala charakteristiku své učitelky a pětku dostala "za povrchní text, který nedodržuje prvky charakteristiky".

"Textu i žánru maturantka vyhověla," napsala však češtinářka Martina Moravcová.

"Charakteristika to nepochybně je, ačkoli dívka porušila některá ustálená pravidla," dodala učitelka a hodnotitelka Veronika Valíková. Ona i její dva kolegové by maturantce dali trojku.

Gymnazista Ondřej dopadl v hodnocení ještě lépe. Místo pětky by mu češtináři za úvahu o strachu dali v průměru dvojku. "Některé pasáže mne zaujaly. Je to velmi přemýšlivý a chytrý sloh," komentovala práci stínová ministryně školství Anna Putnová (TOP 09).

Šéf Cermatu Pavel Zelený pobouřeným studentům radí, aby se odvolali u svého krajského úřadu. Vyhození studenti Ondřej i Zuzka to už udělali.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue