Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plagův resort škrtl olympiády a soutěže pro školáky. Po kritice slibuje změny

  15:26
Organizátoři vědomostních a dovednostních olympiád pro mládež vyzvali ministerstvo školství, aby přehodnotilo rozhodnutí nevyhlásit letos celostátní zápolení kvůli koronavirové situaci. Přišli by tím o veškerou možnost získat finanční podporu, se kterou se vyhlášení resortem pojí. Soutěže by přitom pořadatelé často dokázali uspořádat i na národní úrovni online.

Hry IX. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2020. Olympijský dům v hotelu Thermal se stal také centrem šachové části olympiády. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Patnáct stránek doporučení, povinností i informací k začátku nového školního roku. V jednom bodě se píše, že „Soutěže celostátního charakteru pro školní rok 2020/2021 nebudou MŠMT vyhlášeny.“ Resort doporučuje posunout termíny na jaro 2021 a jestli se mohou některé konat například online, mohou. 

Otevřený dopis se signatáři

Pro organizátory je to ale zásadní problém. Od září by měli vyhlásit nové celostátní ročníky, teď se ale nic takové ani konat nemá. Na ministerstvo už od nich putuje otevřený dopis. Autoři v něm vyzývají ministra, aby resort rozhodnutí ještě přehodnotil, protože soutěže hrají důležitou roli při vzdělávání. Mezi signatáři dopisu jsou i bývalí úspěšní účastníci olympiád, kteří momentálně studují například na britských univerzitách Cambridge či Oxford. 

Hlavní překážkou je epidemiologická situace okolo koronaviru, podle pořadatelů se ale dá najít bezpečný způsob, jak soutěže pořádat.

„Okresní, krajská i celostátní kola Zeměpisné olympiády jsme schopni případně zajistit online, i když zřejmě zadarmo a bez podpory ministerstva. Ale finance na mezinárodní olympiády neseženeme, protože účast týmu stojí zhruba 250 tisíc korun za registrační poplatky či letenky. Je otázkou, jak budou vypadat epidemiologická opatření a jestli nebudou omezené cesty do zahraničí, to nemůže nikdo rok dopředu vědět. I kdyby ale byly mezinárodní olympiády online, bude potřeba zaplatit registrační poplatek,“ vysvětluje Jakub Jelen ze Zeměpisné olympiády.

Nenápadná věta ovlivní tisíce nadaných dětí

Olympiád a odborných soutěží se u nás účastní tisíce nadaných žáků. Pořádá se například Chemiklání zaměřené na chemii nebo matematické či logické olympiády, součástí je i Středoškolská odborná činnost. Zrušení soutěží se ale dotkne také uměleckých či rukodělných klání. 

Manuály MŠMT

„Spadá do toho spousta oborů. Přitom se třeba děti při uměleckých soutěžích nemusí s nikým ani potkat. Odehrají si svůj part na pódiu a to je celé. Zrušené je úplně všechno, nebudou tedy jen předmětové olympiády, ale jedná se i dovednostní soutěže klempířů a pokrývačů či další rukodělné obory,“ vyjmenovává Jan Hrubeš, který pořádá Chemiklání a je i zastupitelem v Pardubicích. Hra na hudební nástroje půjde těžko udělat online, stejně jako manuální práce.

„Je druhá polovina srpna a my nevíme, co se bude 1. září dít. Jestli je to zakázané celoplošně, nebo jestli to znamená jen nevyhlášení soutěží ministerstvem a tedy chybějící finanční podporu. Nevíme teď nic,“ dodal. 

Proč je podle pořadatelů zrušení soutěží problém, má několik rovin. Některé z nich se konají například jednou za tři roky – to se týká vybraných uměleckých oborů. Maturitní ročníky přijdou o svou šanci dostat se na mezinárodní olympiády. Vítězům se přitom díky tomu otevírá cesta na prestižní světové univerzity. Kontaktní člověk pro Program na podporu nadaných žáků nyní na ministerstvu není, od jara hledají náhradu.

Ministerstvo chce s pořadateli jednat

Online by se dala některá kola zvládnout jak podle organizátorů, tak podle ministerstva. Nevyhlašování celostátních kol bude ministerstvo ještě řešit. Zásadní je opět epidemiologická situace, nová jsou opatření ohledně nošení roušek. Ministerstvo školství chtělo cílit na akce s hodně lidmi.

Výňatek manuálu

  • Informační bod: Soutěže celostátního charakteru pro školní rok 2020/2021 nebudou MŠMT vyhlášeny.
  • Doporučující bod: 
    Doporučuje se pořadatelům soutěží a přehlídek posunout jejich konání až na jarní měsíce roku 2021 a přizpůsobit jejich organizaci aktuální epidemiologické situaci. Soutěže, které nevyžadují zvýšený sociální kontakt (korespondenční, on-line), mohou probíhat standardně. Obojí na straně 3

„Nejde udělat pravidla v rámci jedné věty pro úplně všechny soutěže a skákat tak od první třídy k Oxfordu a z národních k mezinárodním. Řada elitních soutěží nemá ani úzký sociální kontakt, jsou tam i menší skupiny. Takže si chceme sezvat pořadatele i epidemiology, projednat to s nimi co lze a co nelze. Uděláme to brzy a rychle. Budeme se maximálně snažit, aby proběhlo všechno, co je reálné,“ řekl iDNES.cz náměstek ministra školství pro řízení sekce vzdělávání, sportu a mládeže Karel Kovář. 

Během zavádění opatření se podle náměstka mohou objevit místa, která jsou matoucí. Stejně jako to bylo v pondělí s rouškami tak, že se zavádět nebudou, nakonec se zavedli a ještě se to zřejmě změní. Resort však situaci řeší. 

„Víme, že to způsobilo zmatek, rozruch a je to od nás pro skupinu lidí nejasné, ale pokusíme se to co nejrychleji napravit, aby nedocházelo k nedorozuměním. Aby jak pořadatelé, tak i studenti, kteří s tím počítají do své další kariéry, měli jasno,“ dodal náměstek Karel Kovář. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...