Soudci odmítli úpravu civilních sporů. Lidé nebudou mít na advokáty, tvrdí

  16:55
Má to být předpis, který vylepší a zmodernizuje pravidla řízení občansko-právních sporů před soudem. Navrhoval například, že lidé by v případě sporů nad 50 tisíc korun k soudu mohli pouze v zastoupení advokátem. Soudci návrh odmítli jako nepoužitelný v praxi.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: MAFRA

Novou představu o pravidlech v občanskoprávním řízení před soudem předkládá expertům k diskusi ministerstvo spravedlnosti. Řada vysoce postavených soudců však návrh nové úpravy civilního procesu pokládá za natolik nepovedený, že je neopravitelný a nemá smysl se jím dál vůbec zabývat.

Návrh na novou úpravu nepomůže podle kritiků ani soudcům, ani lidem, kteří se u nich domáhají spravedlnosti. Soudcům vadí, že je příliš odtržený od reality, protože ho tvořili akademici, kteří nikdy nesoudili, ale na zkušenosti a názory z praxe se neptali. Návrh odmítlo i vedení Nejvyššího soudu.

„Je nemilým překvapením, že ani Nejvyšší soud, ani nižší soudy se k věcnému záměru nemohly vyjadřovat už v průběhu jeho tvorby,“ řekl předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Podle místopředsedy Nejvyššího soudu Romana Fialy lze v tomto případě použít srovnání s lékaři: „Představme si, že by metodiku pro provádění operací psal chirurg, který nikdy nikoho neoperoval, a ti, kteří operují denně, by se jí museli řídit.“

Spory nad 50 tisíc pouze s právníkem

Podle návrhu nové úpravy by například účastníci řízení v případě sporů nad 50 tisíc korun mohli k soudu pouze v zastoupení advokátů. Návrh však neřeší, kdo by novou povinnost zaplatil. Právníci upozorňují, že takzvané právo chudých stát má vyřešené, ale povinnost vzít si k soudu advokáta už od začátku by negativně dopadla na střední třídu – není dost chudá, aby dosáhla na pomoc státu, ani dost bohatá, aby jí desetitisíce vynaložené na advokátní zastoupení nechyběly.

Novinka se týká i dovolání k Nejvyššímu soudu (NS), z něhož by se měl stát řádný opravný prostředek, a řízení u NS, která jsou dnes většinou neveřejná, by se měla vést ústně. Předseda senátu NS Petr Šuk však upozornil, že NS má jen jednu jednací síň a splnění požadavku na ústní jednání by si vyžádalo novou budovu.

Kritizovaný návrh na nový civilní proces vznikl za ministra Roberta Pelikána, který tvůrcům navrhoval, aby se inspirovali německým civilním řádem. Akademici, kteří na dokumentu pracovali, jsou však experti na staré rakouské právo nebo je jim blízké, a šli vlastní cestou. Podle právníků z praxe tak vznikl návrh, který nás vrací do 19. století. „U tak důležitého předpisu není možné, aby byl nahrazen až nekritickým převzetím procesní úpravy jiného státu,“ řekl Pavel Šámal.

Tvůrci argumentují, že rekodifikovaný předpis má sloužit především lidem, nikoli soudcům. Podle Šámala je to pěkná idea, ale musí to fungovat i u soudu. „Pokud to u soudu fungovat nebude, nebude to fungovat ani pro občany a pak je to jen floskule,“ upozornil.

„Civilní řád tu není jen pro účastníky řízení, těm garantuje přístup k soudu. Je tu hlavně pro soudce, protože určuje pravidla, jak postupovat ke spravedlnosti,“ doplňuje předseda senátu NS Zdeněk Krčmář.

Kritici poukazují na to, že práce na rekodifikaci dokonce ani nezačaly tak, jak měly. Autoři si totiž neudělali analýzu stávajícího civilního procesu, aby zjistili, co je vůbec potřeba měnit.

„Postrádám jasně řečené myšlenky, kudy se má proces ubírat,“ řekl soudce Ústavního soudu Jaromír Jirsa. Podle něj je potřeba se zamýšlet například nad tím, zda máme mít civilní proces roztříštěný do několika předpisů, nad revizí soudní soustavy i rolí Nejvyššího soudu jako sjednocovatele judikatury.

Apeloval na to, aby se u soudu místo popisování stohů papíru dbalo víc na zásadu ústnosti, která se podle něj vytrácí, a se stranami sporu se více hovořilo. „Civilní proces je komplikovaný a dává prostor pro různé chyby a fauly,“ poznamenal s odkazem na případy, které končí u Ústavního soudu. „Nový předpis potřebujeme, ale nesmíme ho uspěchat, protože podle stávajícího se soudit dá. Musí být moderní a odtučněný, zdravě konzervativní a neopsaný,“ řekl Jirsa.

Soudní proces by měl být jednoduchý a rychlý

I podle Miroslava Antla, předsedy ústavněprávního výboru Senátu, který hostil konferenci na téma nový civilní proces, je první návrh rekodifikace příliš teoretický a nepřináší to, co lidé potřebují: rychlá rozhodnutí soudu. „Proces má být jednoduchý a všem srozumitelný. Měl by odstraňovat možnosti průtahů řízení, kterých je hodně,“ řekl Antl. Upozornil, že nová procesní norma měla následovat hned po přijetí hmotné, tedy nového občanského zákoníku, podle nějž se postupuje už čtyři roky.

Na spory o děti soudci nově dostanou půlroční lhůtu. Nereálné, oponují

Ministra spravedlnosti Jana Kněžínka, který návrh záměru „zdědil“ po ministru Robertu Pelikánovi, zaskočilo, jak nekompromisně soudci podobu návrhu odmítají. „Kritika, že je moc akademický, odtržený od reality a bez počáteční analýzy, mě mrzí. Je to ale dobrý základní výkop pro další debatu. Jsme připraveni naslouchat názorům, ale je potřeba si uvědomit i to, že konečnou odpovědnost má ministerstvo,“ řekl Kněžínek.

Soudci ale trvají na tom, že nový dokument je neopravitelný. „Je to akademický projekt, který nebere v úvahu posledních třicet let života. Není to podklad, nad kterým se dá diskutovat, jen nám ukázal cestu, kudy se vydávat nemáme,“ řekl soudce NS Petr Šuk.

„To, co nám bylo předloženo, civilní proces nikam neposouvá. Tento materiál není přepracovatelný do podoby, aby s ním ministerstvo spravedlnosti mohlo předstoupit jako s oficiálním návrhem,“ dodal jeho kolega z NS Zdeněk Krčmář.

Podle místopředsedy Městského soudu v Praze Tomáše Novosada návrh neřeší problémy stávajícího předpisu, například zbytečnou nutnost rozsáhlých odůvodnění rozsudků, a naopak z něj odstraňuje instituty, které dobře fungují a rozhodnutí urychlují.

„Vymahatelnost práva neznamená, že člověk se domůže rozsudku, ale to, že dosáhne nápravy. Proces by měl proto začít žalobou a skončit uspokojením nároku,“ doplnil předseda Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal a zdůraznil, že spravedlnost není spravedlností, pokud se na ni musí čekat několik let. „Návrh je návratem do hodnot 19. století, remakem vhodným do muzea, kde jsou vystaveny nejen hodnoty, ale i kuriozity,“ dodal.

Soudci spoléhají na to, že práce na rekodifikaci civilního procesu začnou znovu, a to od samého začátku, tedy analýzou dnešních předpisů. Měla by dát odpověď na otázku, co nefunguje, zda se to má změnit a jak. Zároveň upozorňují, že nic se nesmí uspěchat. „Zvlášť v době, kdy tu máme vysokou soudivost občanů, vysokou předvádivost advokátů a vysokou nesmiřitelnost politiků, se máme ubírat cestou uvážlivosti,“ řekl Roman Fiala. 

Před překotnou legislativní smrští varují i další soudci a upozorňují, že podle stávajícího civilního procesu se stále soudit dá. Je to lepší, než mít nový předpis, který bude nekvalitní. „Podle aktuální evropské zprávy byla Česká republika v rozhodování sporných řízení na osmém místě. To není špatné,“ dodal Tomáš Novosad.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...