ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Radek Cihla, MAFRA

Soudní znalce čekají tvrdší postihy, svědkům zůstane nová identita

  • 3
Soudním znalcům a tlumočníkům budou za špatnou práci hrozit výrazně vyšší tresty než dosud. Nejpřísnějším postihem bude zákaz činnosti. Mění se i postavení utajovaných svědků. Nová identita by jim měla zůstat i po skončení ochranného režimu. Obě novely schválili v úterý poslanci a míří do Senátu.

Soudní znalci můžou dostat pokutu až 100 tisíc korun, znalecké ústavy dvojnásobek. Trest jim bude hrozit za chybný posudek, nedodržení lhůty k jeho vypracování i za bezdůvodné odmítnutí. Proti postihu se ale bude moci bránit u soudu. Předloha ještě míří k posouzení Senátu.

Z úterní Sněmovny

O potrestání bude ve správním řízení rozhodovat ministerstvo spravedlnosti, v odvolacím řízení pak rozkladová komise a ministr. Kvůli kárnému řízení či trestnímu stíhání bude moci ministr znalcům a tlumočníkům pozastavit činnost.

Mění se i podmínky pro zapsání znalců a tlumočníků do seznamu. Nově musí prokázat bezúhonnost i to, že nebyli v minulých třech letech ze seznamu vyškrtnuti. Naopak zrušen má být požadavek, aby měl znalec či tlumočník české státní občanství, do budoucna by měl stačit trvalý pobyt v Česku.

Ministerstvo eviduje desítky stížností na znaleckou činnost. Nekvalitní posudky podle resortu mohou protahovat soudní řízení i způsobit újmu účastníkům.

Změní se vyplácení důchodů lidem s více identitami

Trvale změněnou identitu by měli mít zejména lidé, kteří zruší souhlas s poskytováním ochrany, a přitom jim dál hrozí nebezpečí. Má jít i o případy, kdy člověk pod krycí identitou uzavřel manželství nebo zplodil děti. Novela rovněž upravuje používání krycích dokladů.

Předloha upravuje i vyplácení důchodů lidem s více identitami. Pro posouzení případů, kdy chráněnému člověku vznikne nárok na důchod, je nutné zajistit spojení identit tak, aby bylo možné správně rozhodnout o splnění podmínek pro přiznání některého z důchodů.

Ze zákona má zmizet ustanovení, podle kterého má správní žaloba proti rozhodnutí ministra vnitra o ukončení ochrany a pomoci odkladný účinek. Policie by měla do rozhodnutí soudu o žalobě povinnost přijmout nezbytná opatření k ochraně života a zdraví chráněného člověka.

Ministerstvo vnitra změnu odůvodňuje tím, že přestože má správní soud povinnost tyto žaloby vyřizovat přednostně, často se na jeho rozhodnutí čeká několik měsíců. Žalobu podle úřadu zneužívají lidé, u nichž bylo rozhodnuto o ukončení ochranného režimu kvůli tomu, že vážně porušili své povinnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video