Prezident Miloš Zeman zkritizoval soudkyni, podle níž se má omluvit Ferdinandu Peroutkovi

Prezident Miloš Zeman zkritizoval soudkyni, podle níž se má omluvit Ferdinandu Peroutkovi | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Soudkyně si hraje na literární kritičku, odmítl Zeman omluvu Peroutkovi

  • 409
Prezident Miloš Zeman se pustil do soudkyně, která rozhodla, že se má prezidentská kancelář omluvit rodině novináře Ferdinanda Peroutky za prezidentovy výroky na jeho adresu. Soudkyně, která tak rozhodla, si podle Zemana hraje na literární kritičku a její verdikt je podle něj projevem amatérismu.

Zeman loni v lednu na konferenci k výročí osvobození koncentračního tábora u Osvětimi mluvil o fascinaci některých lidí nacismem. V této souvislosti zmínil také Ferdinanda Peroutku, který podle něj napsal článek Hitler je gentleman. Zmíněný text ovšem nedoložil, stále jen tvrdí, že ho četl, ale mluvčí Jiří Ovčáček ho nenašel přes několikaměsíční pátrání. Ani nemohl, podle literárních historiků totiž takový Peroutkův text neexistuje.

Prezident připsal také slavnému novináři slova „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Soud na začátku března nepravomocně rozhodl, že se kancelář prezidenta musí za Zemanovy výroky vnučce Peroutky omluvit (více o rozsudku čtěte zde).

Zeman se v nedělním rozhovoru pro Blesk pustil tentokrát do rozboru výroku o vytí s vlky.„Tento výrok byl soudkyní prohlášen za nepravdivě připsaný Ferdinandu Peroutkovi. Já bych chtěl jen zdvořile upozornit, že tento výrok připsal Peroutkovi profesor Václav Černý, mimochodem člověk, kterého velmi obdivoval Václav Havel, ve svých pamětech. A Ferdinand Peroutka to až do své smrti nedementoval. Jinými slovy soudkyně si hraje na literární kritičku, popírá pramen, který se jmenuje profesor Václav Černý,“ řekl Zeman.

Je podle něj důkazem jejího amatérismu, že víc věří Peroutkově rodině. Podle historiků přitom výrok o andělech a vlcích patří novináři Janu Stránskému, což potvrdil i jeho syn.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video