Dům v Ostřetíně, který si koupila soudkyně Jaroslava Zusková. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Pardubická soudkyně si koupila dům, který poslala do exekuční dražby

  • 44
Kárný senát bude řešit nákup domu, který si pořídila pardubická soudkyně Jaroslava Zusková. Právě ona u pobočky krajského soudu rozhodla o tom, že nemovitost v Ostřetíně na Pardubicku půjde do exekuční dražby. Soudcovská unie to vidí nejen jako porušení etiky, ale i zákona.

Manželům Kinclerovým z Ostřetína se stalo to, co mnoha jiným. Dostali se do takzvané dluhové pasti. Soudkyně pardubické pobočky krajského soudu Jaroslava Zusková proto vyhlásila exekuční dražbu na jejich domek.

Pak sama dům s odhadní cenou 800 tisíc korun za 600 tisíc koupila. Na případ jako první upozornily Hospodářské noviny, sama soudkyně ale na svém jednání nic neetického nevidí.

"Podle mě v tom žádný střet zájmů není, pokud bych ho koupila přímo od konkurzního správce, tak snad, ale v dražbě může majitel nemovitosti jen vydělat na tom, když přijde více zájemců," uvedla Zusková.

Rozhovor se soudkyní Jaroslavou ZuskovouČtěte ve středu 18. dubna

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

To je sice pravda, jenomže právě dražby v režii exekutorů nebo konkurzních správců jsou pověstné tím, že o nich málokdo ví a domy se tam prodávají hluboko pod cenou. A každému, kdo jen zaslechl o etice soudců, musí být na postupu soudkyně něco divného.

Někteří zájemci nabízeli víc

Navíc se ještě před dražbou ozvali konkurznímu správci lidé, že mají o domek zájem, a nabízeli o desítky tisíc víc, než za kolik koupila domek soudkyně. Ta ale nakonec rozhodla o dražbě, na které byla jediným člověkem, který zvedl ruku s číslem.

Zusková argumentuje tím, že její postup už prověřovala protikorupční policie, která prý dostala anonymní SMS, odeslanou z internetu, s tím, že policie na jejím postupu neshledala nic nezákonného.

Dům v Ostřetíně, který si koupila soudkyně Jaroslava Zusková.
Soudkyně Jaroslava Zusková
Dům v Ostřetíně, který si koupila soudkyně Jaroslava Zusková.

Mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej její slova potvrzuje. "Došli jsme k závěru, že se v dané věci nejedná o trestný čin, a i s vědomím, že je proti uvedené osobě vedena kárná žaloba, jsme případ minulý týden uložili," řekl Ibehej.

Kárnou žalobu podal nadřízený

Kárná žaloba na Zuskovou je skutečně v chodu. "Jakmile jsem toto zjistil, sám jsem kárnou žalobu inicioval, takové chování vidím jako v rozporu s etikou soudce," řekl místopředseda krajského soudu Milan Špryňar.

Soudcovská unie se dokonce domnívá, že Zusková porušila zákon. "Soudkyně se dopustila jednání, u něhož vznikly závažné pochybnosti o jeho souladu nejen s etickými zásadami chování soudce, ale zejména s povinnostmi uloženými zákonem o soudech a soudcích," uvedla Marta Fiřtíková ze Soudcovské unie.

Nyní má na stole celý případ kárný senát. Podle Špryňara hrozí soudkyni buď finanční postih nebo ztráta místa. Zusková se však netají tím, že se takového postihu neobává.

"Nevadí mi, pokud skončím. Mě ta práce sice baví, ale co mě nebaví, je to, že musím neustále lidem, co se točí ve spirále dluhů, vysvětlovat, jak byli hloupí," uvedla Zusková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video