Očištěné dokumenty, které zasáhla povodeň, přinesly nové informace. Vaš podle nich kryl vraždu

Očištěné dokumenty, které zasáhla povodeň, přinesly nové informace. Vaš podle nich kryl vraždu | foto: Dan Materna, MAFRA

Soudce Karel Vaš kryl vraždu, ukázaly vyčištěné dokumenty z mrazáku

  • 96
Prokurátor Karel Vaš, který dostal na šibenici hrdinu protinacistického odboje Heliodora Píku, zřejmě kryl vraždu, které se dopustil příslušník komunistické Bezpečnosti. Na případ se přišlo až nyní. Náhodou.

Krvavý prokurátor, soudce i vyšetřovatel v jedné osobě Karel Vaš v roce 1949 jako předseda senátu Vrchního vojenského soudu v Praze za podivných okolností osvobodil příslušníka komunistické Bezpečnosti Antonína Kocánka.

Muž souzený po Listopadu za vraždu generála Heliodora Píky a podezřelý z dalších trestných činů tak nejspíš kryl vraždu, kterou Kocánek spáchal přímo na ulici v Nové Pace 18. června 1949. Tehdy zastřelil dvěma ranami z pistole - zřejmě z osobních důvodů - svého známého, řidiče autobusu Karla Ottu.

"Ano, Karel Vaš byl předsedou Vrchního vojenského soudu v Praze, který posuzoval Kocánkovu vinu," říká vyšetřovatel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Ivo Procházka.

Na Vašovu roli v případu se přišlo prakticky jen shodou okolností. Úřad totiž případ už jednou před pěti lety vyšetřoval, avšak jako podezření z vraždy, které se na Ottovi dopustil Kocánek. A po zjištění, že Kocánek už nežije, jej uzavřel. Proti mrtvému není možné zahájit trestní stíhání.

Tajemství z mrazáku

Zdálo se, že o roli Karla Vaše v této kauze se už nikdy nikdo nedozví. Jenže před pár týdny se materiály probíral znovu vyšetřovatel Procházka, který připravoval podklady pro natáčení jednoho dílu televizního seriálu Přísně tajné vraždy a vyžádal si všechny dokumenty.

PROFIL

Krvavý prokurátor a soudce v jedné osobě

Právník Karel Vaš (narozen 1916) pochází z Podkarpatské Rusi. Za války se dostal do Sovětského svazu, kde vstoupil do československé vojenské jednotky a začal spolupracovat se sovětskou tajnou policií NKVD. Později se stal prokurátorem a vyšetřujícím soudcem. Podle pokynů sovětských poradců vedl proces s generálem Heliodorem Píkou, který byl na základě falešných důkazů popraven. Vaš byl za smrt Píky souzen, ale potrestán nebyl. Je podezřelý z řady dalších trestných činů. Dnes žije v domově důchodců v Praze.

A dostal překvapivě některé zcela nové. Ty, které předtím byly zasaženy povodní a pak dlouho ležely v mrazáku, než byly vyčištěny. Jedním z těchto nově objevených dokumentů byl přípis o tom, že Kocánka osvobodil právě Vaš.

"Kocánek byl podle tohoto rozhodnutí Karla Vaše zproštěn viny pro nedostatek důkazů," říká Procházka. Rozhodnutí je přitom v rozporu se zjištěnými skutečnostmi, případ byl totiž vyšetřen místními policisty velmi detailně.

A samotnou vraždu pozorovala ze svého okna svědkyně, které však bylo doporučeno, ať o tom, co viděla, nemluví. Přesto se o okolnostech vraždy začalo mluvit v Nové Pace a Ottův pohřeb se změnil v demonstraci proti komunistickému režimu.

Podle vyšetřování ÚDV mohl být příčinou vraždy spor o společnou přítelkyni nebo Kocánkova temná protektorátní minulost, o které Otta věděl.

Jenže případ sledovali funkcionáři na nejvyšších místech v Praze a ti jej zřejmě potřebovali zamést pod koberec. Kocánek tak unikl trestu a odešel od Bezpečnosti. Odsouzen nikdy nebyl.

Může být ještě potrestán?

Může být dnes čtyřiadevadesátiletý Karel Vaš za tento případ pohnán před soud? "V této chvíli je ještě absolutně nemožné k tomu cokoli říct," uvádí Procházka.

Rolí Vaše v Kocánkově kauze se ještě vyšetřovatel nezačal zabývat. "Případ je ještě příliš čerstvý. Takže se nedá říct, zda vyústí v další trestní stíhání. Záleží na důkazech i na tom, zda se například podaří prokázat úmysl," uvedl ředitel Úřadu dokumentace a vyšetřování Pavel Bret.

Tři trestní oznámení

Karel Vaš, který unikl trestu za vraždu Helidora Píky (soud konstatoval vinu, ale současně rozhodl, že případ je promlčen), je podezřelý z dalších trestných činů. Mimo jiné i z vraždy Belgičana Emila de Backera a z organizování procesů s bývalými vojáky ze Západu.

Na ÚDV se tak sešla už tři trestní oznámení, všechna úřad nyní zkoumá. Vaš je totiž posledním žijícím a nepotrestaným představitelem komunistické justice, který se podílel na nezákonných procesech na konci čtyřicátých a na začátku padesátých let. Výmluvné je už to, že Vaš vystupoval jednou v roli soudce, jindy prokurátora, jak se to hodilo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video