Soudce a bývalý šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa při přednášce na akci pořádané Nadačním fondem proti korupci kritizoval, že vláda ignoruje důvody, pro které soudy ruší protiepidemická opatření. | foto: Youtube Nadační fond proti korupci

Ignorují důvody, proč rušíme opatření proti covidu, řekl soudce Baxa

  • 641
Bývalý šéf Nejvyššího správního soudu, nyní soudce Josef Baxa, kritizuje, jak vláda reaguje na to, že soud ruší protiepidemická opatření. „Exekutiva vlastně víceméně ignoruje důvody, pro které soud ruší tato opatření, vydává je znovu se stejnými nedostatky, s vědomím, že opět v soudním přezkoumání neobstojí a ani se tím netají,“ řekl Baxa.

„Nemusím vám asi popisovat, jakou prožíváme určitou frustraci,“ dodal Baxa. Vyjádřil se tak při akci Nadačního fondu proti korupci nazvané Protikorupční týden, na níž kromě něj vystoupil expremiér Vladimír Špidla či bývalý náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

„Snažím se maximálně respektovat judikaturu Nejvyššího správního soudu,“ reagoval pro iDNES.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Věří, že Baxa nemluvil o něm.

„Přestože se snažíme, aby odůvodnění našich rozhodnutí byla srozumitelná, vysvětlujeme rozhodovací důvody i nad rámec těch samých odůvodnění, reakce na naše rozhodování je dvojí,“ popsal Baxa.

„Někteří nám vyčítají, že jsme příliš shovívaví, že vlastně kryjeme vládu, kryjeme ministerstvo v té jejich agendě. Jiní zase nám říkají, že si hrajeme na polobohy, že jsme chytřejší než všichni odborníci, kteří regulaci nastavili, a že možná nakonec my budeme těmi, kdo budou mít v ruce Černého Petra, když se zhorší třeba ta situace epidemická,“ uvedl bývalý předseda Nejvyššího správního soudu.

Naposledy koncem července soud řekl, že opatření, které se týká nošení respirátorů, není dost odůvodněné a zrušil ho. Dal ministerstvu zdravotnictví tři dny, aby mohlo reagovat lépe formulovaným opatřením. Příště by tomu tak být ale podle soudu nemuselo. Varoval, že příště už by mohl opatření zrušit bez odkladu.

Opatření ministerstva zdravotnictví Nejvyšší správní soud zrušil již několikrát. Šlo třeba o povinnost testování zaměstnanců ve firmách či uzavření středních škol nebo některých provozoven.

Nejvyšší správní soud zrušil opatření ministerstva zdravotnictví několikrát za sebou: 

22. dubna 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video