Soud (ilustrační foto) | foto: freeimages

Soudce musí před soud. Jeho chybou je na svobodě nebezpečný násilník

  • 45
Teplický soudce Martin Parolek, kvůli jehož chybě se v lednu dostal z vazby nebezpečný násilník, stane sám před soudem. Posílá ho tam jeho nadřízený a navrhuje, aby mu byl dočasně snížen plat. O Parolkově potrestání rozhodne Nejvyšší správní soud v Brně 10. června. „Kárný návrh byl podán,“ potvrdila mluvčí Okresního soudu v Teplicích Tereza Šponiarová.

Loni v dubnu policisté oznámili, že se jim podařilo dopadnout nebezpečného recidivistu Miroslava Ch.. Osmačtyřicetiletý muž týral a surově mlátil prostitutky, za což už v roce 2006 dostal trest jedenáct a půl roku. Po propuštění agresivitu stupňoval a kriminalisté se obávali, že by mohl některou z žen i zabít.  

„Jestli mi to neuděláš, tak tě rozsekám!“ řval údajně loni v březnu na prostitutku Žanetu K., fackoval ji a mlátil do hlavy. Ženě se podařilo utéct až po čtyřech hodinách. Chladnou nocí běžela bosá, jen v podprsence. Jinou ženu, devatenáctiletou Lenku S., podle policistů fackoval a znásilňoval, ačkoli se dívka bránila a prosila ho, ať ji nechá, protože je v šestém měsíci těhotenství.

Zásahová jednotka ho zatkla 11. dubna 2018 za dramatických okolností. Policisté obklíčili jeho auto, namířili na něj pistole a vytáhli ho z vozu. Obvinění z brutálního znásilnění tří žen se záhy rozrostlo o útoky na dalších šest žen. Navíc přibyla krádež, loupež, omezování osobní svobody a pokus o ublížení na zdraví.

Proto policisté požadovali vazbu a teplický soud souhlasil. Jenže agresor protestoval a jeho stížnost řešil 26. dubna 2018 odvolací senát nadřízeného Krajského soudu v Ústí nad Labem. V senátu náhodou seděl Martin Parolek, jenž byl právě v tu dobu na krajském soudu na půlroční stáži. Senát i s Parolkem stížnost zamítl a muž zůstal ve vazbě.

Policie dopadla násilníka, který týral prostitutky na Teplicku (11. dubna 2018): 

Potíž nastala, když se Parolek vrátil na soud v Teplicích a dostal na starosti právě tento případ. Zákon zakazuje, aby soudce, který rozhoduje o vazbě, pak řešil vlastní případ. „Při rozhodování o vazbě si udělá názor o vině obviněného, a přestože se poté zajistí další důkazy, už by mohl být zatížen svým původním názorem,“ vysvětloval viceprezident Soudcovské unie ČR Petr Černý.

Správně se měl Parolek vyloučit z případu a předat ho některému z kolegů. To neudělal. Zahájil hlavní líčení a obžalovanému prodloužil vazbu. Když se na to přišlo, všechny jeho úkony v případu byly rázem neplatné. Jenže už bylo pozdě, aby o prodloužení vazby násilníka rozhodl někdo jiný a Miroslav Ch. musel být propuštěn na svobodu.

Osudová chyba soudu. Postrach prostitutek je z vazby zpět na svobodě

Předseda teplického soudu podal 17. dubna kárný návrh. „V návrhu na zahájení řízení bylo uvedeno snížení platu o deset procent na čtyři měsíce,“ uvedl předseda kárného senátu Tomáš Langášek.

„Nikdo jiný postižen nebyl a ani nebude. Žádné zvláštní opatření v souvislosti s tímto případem nemuselo být přijato, došlo pouze k částečné úpravě rozvrhu práce. Případné individuální selhání soudce však žádné opatření nemůže zcela vyloučit,“ doplnila mluvčí teplického soudu Tereza Šponiarová.

Reportér MF DNES nabízel prostor pro vyjádření i soudci Parolkovi. Ten však odmítl.

Případ obžalovaného násilníka dostal na starosti jeho kolega Jaroslav Malchus. „Obžalovaný je dosud na svobodě, na líčení dochází, nenastaly žádné nové vazební důvody,“ řekl Malchus. Hlavní líčení bude pokračovat v červenci a do konce roku by měl padnout rozsudek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video