Soudní síň - Soudní síň - ilustrační foto. | foto: MF DNES

Soud zkomplikoval výstavbu jezů na Labi

  • 13
Ústavní soud v Brně zrušil část zákona, která zjednodušovala výstavbu jezů na Labi. Norma totiž označila vybudování jezů, které by usnadnily celoroční lodní dopravu, za veřejný zájem. Podle soudců ale nemůže zákon stanovit, co je a co není veřejným zájmem.

"Soudci zrušili paragraf 3A zákona o vnitrozemské lodní dopravě," řekl iDNES mluvčí Ústavního soudu Michal Spáčil.

Paragraf do zákona protlačili někteří poslanci. Podle jejich návrhu by výstavba jezů byla veřejným zájmem. Takový postup ale Ústavní soud odmítl.

Proti jezům protestovali ekologové i ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Na jejich stranu se postavili také senátoři. Ústavní soud se zabýval právě jejich stížností proti zákonu.

Ministr dopravy Milan Šimonovský na počátku letošního roku připustil, že místo dvou jezů v chráněných oblastech České středohoří a Polabské pískovce vyroste jen jeden v Děčíně.

"Podařilo se prokázat, že původní varianta je neprůchozí," reagoval v březnu náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko.

Ekologové od začátku poukazují, že výstavba jezů za několik miliard by vážně ohrozila vzácné ekosystémy. Příliš se jim nezamlouvá ani varianta jednoho zdymadla, neboť se domnívají, že to je pouze taktika, jak za čas přistavět i druhé.

Jezy naopak podporují někteří politici a úřady práce. Shodně argumentují, že prodloužení lodního provozu zajistí více práce regionům s vysokou nezaměstnaností.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue