THC zůstává v krvi kuřáka až měsíc po posledním požití drogy. Ilustrační foto

THC zůstává v krvi kuřáka až měsíc po posledním požití drogy. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Soud za „trávu“ straší řidiče, i když ji dlouho nekouřili

  • 1311
Kuřákům marihuany hrozí od července za volantem tvrdé postihy, i když si před jízdou nezapálí. Šéf dopravní policie Zdeněk Bambas iDNES.cz potvrdil, že pro sankci bude stačit i zjištění stopových prvků omamné látky v krvi. Ty přitom mohou žilami kolovat i měsíc po poslední konzumaci.

BODOVÝ SYSTÉM:
Vše o novém silničním zákonu

Nový zákon o silničním provozu, který začne v Česku platit od soboty, umožňuje potrestat užití alkoholického nápoje nebo jiné návykové látky pokutou až 50 tisíc korun a odebráním sedmi bodů. Zároveň se řízení "pod vlivem" stává trestným činem, za který pachateli hrozí až tři roky vězení.

V rámci zvýšených kontrol si už dopravní policie pořídila nové testery přítomnosti drog v těle. "Máme čtyři druhy detekčních prostředků, které zjišťují až osm druhů psychotropních látek. Nyní je zkoušíme," řekl iDNES.cz šéf dopravních policistů Zdeněk Bambas.

Podle Bambase bude policie používat testery i v rámci běžné silniční kontroly. "Nebude to ale tak časté jako například zjišťování alkoholu. Ta zkouška je poměrně drahá záležitost," sdělil Bambas.

Problémem zjišťování přítomnosti omamných látek ale je, že THC obsažené v konopných drogách může v těle kuřáka vydržet i měsíc. "Záleží na tom, jak pravidelně a jak dlouho člověk marihuanu kouří," řekl iDNES.cz vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti Viktor Mravčík.

"U toho, který třeba kouří každý den a pak přestane, můžeme zjistit takzvané neaktivní metabolity i po deseti, dvaceti či třiceti dnech," upřesnil Mravčík s tím, že jsou látky zjistitelné v moči, krvi, potu nebo v různých orgánech.

"Čistý" tak nebude ani ten, kdo se odvážil marihuanu ochutnat jen jednou. "Po jedné dávce je látka zjistitelná až do tří dnů," potvrdil Mravčík.

Policista: Bude stačit stopové množství
Podle Zdeňka Bambase bude k obvinění řidiče stačit jakékoliv množství zjištěné omamné látky. "Jestli ta látka má nebo nemá účinek už rozhodne soud, policista nic takového rozhodnout nemůže a ani to rozhodovat nebude," prohlásil ředitel dopravní policie.

Bambas zároveň poukázal na to, že na rozdíl od alkoholu, kde se dá "stav vylučující způsobilost k řízení" jasně prokázat výší naměřených promile v krvi, u drog nic takového určit nelze. Policie tedy při pozitivním nálezu nemůže jasně říci, jestli je člověk drogou ovlivněn, nebo ne.

"Pokud testery látku objeví a její přítomnost potvrdí i následné lékařské vyšetření spojené například s odběrem krve, tak má ten člověk prostě smůlu," sdělil iDNES.cz Bambas. Zároveň podotkl, že ve světě běžně stačí k odsouzení řidiče i stopové množství drogy.

"Huliči" se soudů nebojí
Konopný ombudsman Marek Jehlička se odsouzení kuřáků marihuany neobává. "Každý šikovný obhájce musí svého mandanta zcela logicky vysekat z takového obvinění, pokud si pozve experta z oboru zdravotnictví nebo toxikologie. Že se objevuje THC v krvi lidí týdny, je ve vědeckém světě všeobecně známá věc," míní.

Jehlička dodal, že si nedokáže představit soudce, který by takového člověk odsoudil, aniž by z toho měl špatné svědomí. "Stopové prvky jsou v krvi a člověk vůbec nemusí být pod vlivem a je záležitostí policie, prokázat, že je. Pokud to neumí, tak ať lidi nesoudí," řekl Jehlička.

Sám by se jako konopný ombudsman souzeného zastal. "A dokonce bych šel tak daleko, že bych pomáhal zajišťovat konkrétní experty z oboru toxikologie, aby u soudu řekli, že na základě takových důkazů není možné člověka odsoudit," uzavřel.

Policejních postihů se nebojí ani konzumenti marihuany. "Pokud to na člověka nemá vliv, tak by ho neměli trestat," řekl dvacetiletý student právnické fakulty, který si nepřál být jmenován. Je pravidelným konzumentem "trávy", ale řízení auta prý kvůli tomu neomezí. "To v žádném případě. A omezit hulení? Tak to už vůbec ne!"


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video