Podnikatel František Savov (vlevo) po jednání soudu v Londýně (10. června 2015)

Podnikatel František Savov (vlevo) po jednání soudu v Londýně (10. června 2015) | foto: ČTK

Soud v Londýně rozhodl o vydání podnikatele Savova do Česka

  • 12
Stíhaný podnikatel František Savov má být vydán do Česka. Rozhodl o tom soud v Londýně. O vydání žádají české úřady kvůli tomu, že je podnikatel stíhán za krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Savov obvinění odmítá, proti verdiktu se jeho právníci odvolají.

„Právní zástupci pana Františka Savova podají proti dnešnímu rozhodnutí soudu odvolání. Verdikt považujeme pouze za dílčí. Navíc toto extradiční řízení je první bitvou v dlouhé válce, která bude teprve následovat. Procesně zásadnější řízení před soudy ve Spojeném království i před Evropskými soudy teprve začnou,” uvedl mluvčí Františka Savova Jan Hrubeš.

Případ tak bude řešit vyšší instance. Savov má nyní na odvolání sedm dní, každopádně musí zaplatit soudní výlohy 1 200 liber, tedy asi 46 tisíc korun.

František Savov

  • Je vlastníkem vydavatelství Mladá fronta (nijak nesouvisí s vydavatelstvím MAFRA, pod které patří deník MF DNES). Savov, o jehož soukromí a minulosti na veřejnost proniklo jen minimum informací, se k vlastnictví Mladé fronty přihlásil začátkem roku 2012 poté, co podle svých slov vykoupil posledního minoritního akcionáře.
  • Podnikatel vlastní také kyperskou společnost Maraflex. Ta počátkem loňského roku koupila dejvický Hotel Praha , ale v červnu ho odprodala skupině PPF Petra Kellnera.
  • Jaké další firmy Savov v Česku ovládá, není jisté. V tisku se v minulosti objevily informace, že jde například o lounské železniční strojírny Legios (přejmenované nedávno na Heavy Machinery Services), budějovický pivovar Samson (v červenci 2014 ho koupila americko-belgická skupina Anheuser-Busch) či reklamní agenturu Comunica.
  • Savov v minulosti řekl, že se před českou justicí neskrývá. Je prý ale přesvědčen, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces.

    Česká strana na podnikatele vydala evropský zatýkací rozkaz, podle obhajoby ale bezdůvodně a účelově. „Jak jsme již mnohokrát uvedli, existuje řada důkazů, že vyšetřování v České republice není standardní a je ovlivněno nejrůznějšími tlaky,“ řekl Hrubeš.

    Podnikatel tvrdí, že podle britského práva nebyly splněny podmínky pro jeho vydání. Uvedl také, že proti němu vedou kampaň média vlastněná vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

    Podle českých vyšetřovatelů Savov spolu s dalšími podezřelými vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet daně z přidané hodnoty. Proti zahájení stíhání podal podnikatel ústavní stížnost, kterou soud v únoru odmítl. V dubnu zamítl i Savovovu stížnost proti zajištění 648 milionů korun z podnikatelova účtu. Právě tuto škodu podle názoru vyšetřovatelů podnikatel způsobil.

    Savov je známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patří například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a země, některá dětská periodika či odborné lékařské časopisy. Je spojován také s několika strojírenskými podniky v Česku.

    ,

    Eurovolby 2024

    Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

    Video