Dům v Praze-Libni, kde mají manželé Klausovi sporný byt.

Dům v Praze-Libni, kde mají manželé Klausovi sporný byt. | foto: - archiv, MF DNES

Soud se začne zabývat žalobou na Klausovy kvůli bytu

  • 126
Obvodní soud pro Prahu 8 se počátkem prosince začne zabývat sporem Pražského stavebního bytového družstva s prezidentem Václavem Klausem a jeho ženou Livií. Družstvo manžele Klausovy zažalovalo kvůli jejich bytu v Libni. Tvrdí, že jej získali neoprávněně a domáhá se jeho navrácení.

Začátek jednání byl stanoven na 8. prosince.

Družstvo podle mluvčího soudu Martina Slováčka zpochybňuje deset let starou smlouvu o převodu nemovitosti.

Klausovi získali práva, která počítala s budoucím převedením bytu do vlastnictví, v roce 1998 od Ivana Přikryla, nynějšího šéfa kanceláře předsedy Sněmovny a spolupracovníka předsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

V té době byl však Přikryl ženatý a jeho tehdejší žena tvrdí, že byt byl jejich společným majetkem. Manžel jí však prý o prodeji bytu nic neřekl.

Přikrylova manželka spolu s bytovým družstvem, které bylo původním vlastníkem nemovitosti, nyní požadují, aby byla smlouva označena za neplatnou. Argumentují mimo jiné tím, že na dokumentu chybí ženin podpis. - více o sporu si přečtěte v článku Stavební družstvo žaluje Klausovy, domáhá se vrácení bytu

Podle Slováčka Klausovi již před tím v domě jeden byt vlastnili. Poté, co získali druhý od Přikryla, oba byty propojili.

Klaus nyní jako hlava státu bydlí ve vile v areálu Pražského hradu. Kromě libeňského bytu šest plus dva vlastní řadový dům v Praze-Kobylisích, byt dva plus jedna v Peci pod Sněžkou a chalupu v jihočeských Prudicích.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video