Soud zrušil rozhodnutí ministerstva vnitra o zákazu činnosti sudetoněmeckého spolku (ilustrační foto)

Soud zrušil rozhodnutí ministerstva vnitra o zákazu činnosti sudetoněmeckého spolku (ilustrační foto) | foto: ČTK

Soud povolil spolek, který usiluje o zrušení Benešových dekretů

  • 200
Městský soud v Praze ve čtvrtek rozhodl o tom, že ministerstvo vnitra nemůže zakázat činnost spolku, i když se podle něj snaží zrušit Benešovy dekrety. Soudu chyběl konkrétní seznam předpisů a norem, které má sdružení porušovat.

Soudní senát vyhověl žalobě Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku proti zamítnutí jeho registrace ze strany ministerstva vnitra. Informovaly o tom Lidové noviny.

"Příslušný senát rozhodl, že odmítnutí registrace sdružení nebylo dostatečně odůvodněné," potvrdila LN mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

Soudu chyběl v rozhodnutí ministerstva vnitra "konkrétní výčet předpisů a norem, které by sdružení mělo porušovat". Podle Lhotákové případ nešel přezkoumat.

Protikomunistický aktivista Jan Šinágl (v modrém)

V přípravném výboru sudetoněmeckého sdružení je antikomunista Jan Šinágl

Nyní se žádost vrací zpět na ministerstvo. To původně rozhodlo, že záměrem sdružení je porušovat Ústavu a tuzemské zákony. Zdůvodňovalo to například tím, že požaduje zrušení takzvaných dekretů prezidenta Edvarda Beneše.

Chceme nové členy a začneme plnit své cíle

"Je to triumf spravedlnosti," reagoval Wolfgang Habermann z vedení sdružení. Domnívá se, že činnost sdružení teď už ministerstvo musí povolit. Až se tak stane, má vedení v plánu přijímat nové členy a začít prosazovat své cíle.

Sudetoněmecké krajanské sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku nemá právně nic společného se sudetoněmeckým landsmanšaftem, sdružujícím Němce, odsunuté po válce z Československa a jejich potomky.

Jeden ze zakladatelů sdružení Tomáš Pecina uvedl, že se jedná o samostatnou organizaci, která usiluje o narovnání vztahů mezi Čechy a Němci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video