Soudce se bojí, aby Rath neutekl, a poslal ho do vazby

  • 2382
Poslanec a hejtman David Rath se zatím na svobodu nedostane. Soudce rozhodl, že skončí ve vazbě. Důvodem je obava, že by mohl ovlivňovat svědky, nebo aby neutekl před stíháním. Ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová v podvečer doplnila, že navrhne vazbu i pro zbylých sedm obviněných v případu.

"Mohu potvrdit, že soudce rozhodl o vzetí do vazby obviněného poslance Parlamentu České republiky," uvedl mluvčí ústeckého okresního soudu Jan Tichý.

Rathův problém

"Důvodem jeho vazebního zajištění je obava z možného útěku, ovlivňování svědků a spoluobviněných a dále obava z pokračování v páchání trestné činnosti, která je mu kladena za vinu," dodal.

Policisté Ratha zatkli v pondělí a našli u něj krabici, ve které bylo sedm milionů korun. Spolu s Rathem bylo zadrženo a následně obviněno dalších sedm lidí: čtyři muži a tři ženy. Pokud soud do vazby pošle i je, měli by být odvezeni do teplické věznice.

Jde mimo jiné o ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a exposlance ODS Petra Kotta, které ve středu policisté vyslechli. Stíhán je údajně také šéf stavební firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský, jehož společnost vyhrála výběrové řízení na rekonstrukci buštěhradského zámku. Policie skupinu viní z poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky.

Ratha neuchránila ani poslanecká imunita. Policie využila paragrafu, který říká, že poslance může zadržet, pokud je dopaden při páchání trestného činu nebo bezprostředně poté. Nutný byl podle ústavy ještě souhlas šéfky Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS). Ta ho udělila v pondělí hodinu před půlnocí.

Definitivně ale musí rozhodnout mandátní a imunitní výbor Sněmovny. Jeho šéf Bohuslav Sobotka řekl iDNES.cz, že by ho chtěl svolat na 22. května. "Jsem přesvědčen, že bychom měli hlasovat pro to, aby byl David Rath vydán, a budu to i navrhovat sociální demokracii," uvedl předseda ČSSD Sobotka. (více zde)

Podle šéfa Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Tomáše Martince policie monitorovala Ratha půl roku a do akce bylo zapojeno více než sto policistů. K zadržení přikročili, aby zabránili další možné trestné činnosti.

O Rathův případ se zajímají i v Bruselu

O zatčení poslance a hejtmana obviněného z přijetí úplatku Česko informovalo i Evropskou komisi (EK). Její mluvčí ČTK řekl, že EK bude případ bedlivě sledovat a bude také od českých úřadů chtít další informace.

Mluvčí komise Frédéric Vincent řekl, že Brusel byl o případu Prahou zpraven v úterý, a podotkl, že komise probíhající vyšetřování nekomentuje. "Komise bude požadovat další informace od českých úřadů a bude toto téma v příštích týdnech měsících bedlivě sledovat," uvedl pouze Vincent.

Generální ředitelství EK pro regionální politiku podle něj také už má informace od českého ministerstva financí, že úřad pozastavil potvrzování výdajů pro Regionální operační program Střední Čechy a že je obnoví až po vyšetření případu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue