Budova paláce Lucerna

Budova paláce Lucerna | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Havlově švagrové patří celá Lucerna. Soud jí přiřkl druhou půlku

  • 236
Pražský palác Lucerna patří švagrové bývalého prezidenta Dagmar Havlové. Odvolací soud potvrdil, že je majitelkou celého objektu. Druhou půlku paláce koupila v roce 1999 od společnosti Chemapol Reality. Od té doby se táhne i soudní spor.

Rozhodnutí odvolacího soudu potvrdila iDNES.cz Jaroslava Špinková z Vrchního soudu v Praze.

Lucernu získali bratři Václav a Ivan Havlovi v roce 1992 v restituci. Ivan svou polovinu daroval manželce Dagmar. Ta později chtěla druhou část od švagra odkoupit. Prezident ji však za 200 milionů korun prodal Chemapolu.

Dagmar Havlová ji od společnosti koupila v roce 1999 za 145 milionů korun. Konkurznímu správci Chemapolu se cena zdála podhodnocená, a proto Havlové půlku nemovitosti zahrnul do konkurzní podstaty.

Spor o polovinu paláce tak skončil u soudu. Havlová požadovala, aby byl objekt z konkurzní podstaty vyloučen, aby s ním mohla nakládat podle svého. Městský soud  v Praze ale v květnu 2009 její žalobu zamítl.

O rok později vrchní soud zamítavý verdikt zrušil. Jako důvod uvedl nesprávně posouzené, nápadně nevýhodné podmínky prodeje Lucerny a přikázal projednání případu jiným soudcem.

Jednání se proto znovu dostalo k pražskému soudu, který dal napodruhé Havlové za pravdu. "Městský soud vyloučil nemovitost ze soupisu konkurzní podstaty majetku," uvedla tehdy mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Secesní palác byl první pražskou železobetonovou budovou se zastřešenou a...
Střecha paláce Lucerna
Pasáž Lucerna

Podle soudce Vrchního soudu Michala Kubína tak pražský soud správně rozhodl, že se podařilo prokázat obvyklou cenu nemovitosti. "Co se týče určení obvyklé ceny, byla metoda posudku adekvátní," dodal podle ČTK soudce.

Havlová podle svých slov potvrzení verdiktu očekávala. "Poslední soud byl velmi věcný a udělal jasné závěry," řekla.

Jak už dříve Dagmar Havlová uvedla, po skončení soudních pří má v plánu dál pokračovat v opravách paláce, se kterými v minulosti začala. Doposud ale nemohly být vzhledem k nedořešenému soudnímu sporu většího rozsahu.

"Nyní budu především jednat s bankami, jakým způsobem renovaci Lucerny financovat. Určitě nebude zavřená. V pevné víře, že konečný rozsudek padne tímto směrem, jsem do ní celou dobu investovala," dodala Havlová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video