Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podnikatel Janiga podle odposlechů u soudu simuloval. Dbalému stíhání zrušili

  13:39
Podnikatel Ladislav Janiga, obžalovaný v korupční kauze Nemocnice Na Homolce, simuloval podle státního zástupce zdravotní a duševní problémy, aby se vyhnul trestu. Stíhání lékaře a spoluobžalovaného Vladimíra Dbalého ve čtvrtek naopak zastavil.

Bývalý šéf Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý u Městského soudu v Praze (17. ledna 2016) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Pražský městský soud nechal Janigu sledovat a odposlouchávat, aby si ověřil, zda je muž schopný účasti v trestním řízení. Soudce Lukáš Slavík to uvedl při čtvrtečním předběžném projednání obžaloby.

„Pojal jsem podezření, že chování a jednání pana Janigy může být účelové,“ řekl soudce v úvodu čtvrtečního jednání. Nařízené odposlechy a sledování to podle něj potvrdily. „Mám za jednoznačně prokázané, že pan doktor Janiga je schopen účasti na trestním řízení,“ prohlásil.

Výsledky sledování poté shrnul státní zástupce Zdeněk Matula. „Pan obžalovaný normálně pracuje, což svědčí o jeho schopnosti vykonávat duševní činnost,“ podotkl. Podle Matuly Janiga na dálku například pomáhal upravovat softwarový systém jiné nemocnice.

Podnikatel sám jezdil hromadnou dopravou i autem, došel si bez hole na nákup. Janigova dcera přitom podala návrh na omezení otcovy svéprávnosti. Podle Matuly jej doložila falešnými znaleckými důkazy, čímž mohla spáchat jak padělání veřejné listiny, tak přečin křivé výpovědi.

Třetí obžaloba někdejšího ředitele nemocnice Dbalého tvrdí, že přijímal úplatky od dodavatelů nemocnice. Obžalovaný je i bývalý Dbalého náměstek Michal Toběrný a právě Janiga, jehož firma Janiga Labs získala krátce před Dbalého nástupem na místo ředitele zakázku na správu a vývoj aplikací.

Obžaloba uvádí, že Dbalý požádal Janigu o pravidelné poskytování úplatků za to, že nemocnice uzavřenou smlouvu nevypoví. Janiga pak údajně svému známému, někdejšímu primáři neurochirurgie Františku Tovaryšovi, měsíčně předával 55 tisíc korun a Dbalému posílal dalších 50 tisíc, a to od října 2006 až do ledna 2010, tedy úplatky tvořily celkem 4,3 milionu korun. Dbalý si pak údajně od Janigy vyžádal navíc ještě 1,5 milionu korun za prodloužení smlouvy.

Dbalý chce ordinovat i ve vězení

Ve třetí části korupční kauzy soud zastavil trestní stíhání Dbalého. Lékař si za braní úplatků odpykává deset let ve vězení, celkově by mohl dostat nanejvýš o dva roky vyšší trest. Toto navýšení by již podle předsedy senátu pražského městského soudu Lukáše Slavíka nemělo jakýkoli pozitivní efekt. Stíhání soud zastavil i u někdejšího Dbalého náměstka Michala Toběrného, proti čemuž si však státní zástupce podal stížnost.

„S důvody, pro které byl podán návrh na zastavení stíhání pro neúčelnost, jsme se mohli ztotožnit,“ uvedl Slavík. Soud podle něj neměl důvod pochybovat o tom, jaké následky má již dříve uložený trest na lékařův život. Podle předsedy senátu jsou „devastující“. Kvůli prodloužení trestu o několik měsíců nemá tak smysl vést další proces, prohlásil.

Proti ukončení Dbalého stíhání nebyl ani státní zástupce Matula, který soudu řekl, že rozhodnutí ponechá na jeho úvaze. Uvedl, že Dbalému by v aktuálním řízení navrhoval celkově jedenáctiletý trest odnětí svobody – tedy jen o rok vyšší, než už dostal. Žalobce si však ponechal lhůtu pro případnou stížnost proti rozhodnutí.

Exřediteli Homolky Dbalému zvýšili trest na deset let. Přijde i o majetek

„Ten trest jsem – samozřejmě s řadou osobních námitek – přijal,“ řekl ve čtvrtek ke svému předchozímu odsouzení Dbalý a připomněl, že do vězení řádně nastoupil právě před rokem. Trest, který už dříve označil za „drakonický a exemplární“ si odpykává ve Vinařicích. Zatím tu vyučuje spoluvězně angličtinu a usiluje o to, aby mohl pracovat jako vězeňský lékař. „Já bych to velmi uvítal, i když by to u mě znamenalo ekonomickou ztrátu: plat lékaře ve vězení je nižší než můj starobní důchod,“ podotkl Dbalý.

Toběrnému chybí sebereflexe, kritizuje Matula

Naopak u Toběrného státní zástupce se zastavením stíhání nesouhlasil, a to kvůli jeho postoji k celé věci. Na rozdíl od Dbalého totiž u bývalého primáře chirurgie postrádal sebereflexi. „Z jeho řeči jsem pochopil, že s ničím nesouhlasí, že trest je nespravedlivý a poškodil mu kariéru. Za této situace nevidím prostor, abychom stávají trest považovali za zcela dostačující,“ podotkl Matula. Podle soudce by však v případném dalším stíhání nebyl výrazný prostor mu již uložený šestiletý trest výrazně navýšit.

Korupční kauza

Třetí větev kauzy Nemocnice Na Homolce se týká let 2006 až 2011 a zahrnuje veřejné zakázky na dodávku zařízení pro pracoviště navigované neurochirurgie, dodávku hybridního zobrazovacího zařízení, poskytování poradenských služeb a poskytování správy a vývoje aplikací.

Toběrný je za braní úplatků ve vězení na šest let, na Pankráci působí jako lékař. „Jako chirurg jsem pracoval 33 let. Přicházím o odbornost. Budoucnost mé kariéry je v troskách. Myslím, že je to škoda,“ řekl soudu. Zároveň zpochybnil obžalobu, která vychází mimo jiné z Dbalého deníkových záznamů. Zdůraznil, že Dbalý byl v předmětné době závislý na alkoholu, a že s věrohodností jeho zápisků lze proto polemizovat.

Podle Toběrného neexistuje jediný důkaz pro to, že se předmětných schůzek účastnil. Upozornil také na to, že uhradil nemocnici škodu 52 milionů korun. Podle jeho obhájce si za tímto účelem zřídil úvěry.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...