Fronty před výdejními okénky kaváren na Rašínově nábřeží  (30. března 2021)

Fronty před výdejními okénky kaváren na Rašínově nábřeží (30. března 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Soud zrušil omezení restaurací, heren a kasin. Ministerstvo má reagovat

  • 379
Nejvyšší správní soud zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin ve stávajícím nařízení ministerstva zdravotnictví. Sporné opatření se týkalo provozu v nynějším týdnu, pro příští už je připravené nové. To je ale v základních bodech totožné - vnitřní prostory restaurací mají zůstat zavřené, stejně jako herny a kasina. Rozhodnutí nebude mít bezprostřední dopad. Ministerstvo se s verdiktem seznamuje.

Zásah soudu bude platný po doručení rozsudku. Podle soudce Tomáše Langáška by ministerstvo zdravotnictví mělo reagovat na argumenty soudu a budoucí opatření upravit. Dosud se prý z rozhodování Nejvyššího správního soudu o opatřeních přijímaných podle pandemického zákona příliš nepoučilo. 

„Není naším cílem, abychom odkládali rozhodování v dalších věcech a řešili totéž týden co týden,“ řekl. „Není dost dobře jasné, proč dosahu pandemického zákona za účelem plošného preventivního omezení unikají restaurace, hospody, bary a kasina, když obchodní a výrobní provozy omezit lze. Není ovšem úkolem a posláním soudní moci, aby tento problém napravoval dopisováním zákona k tíži a újmě fyzických a právnických osob,“ dodal k rozsudku soudce Tomáš Langášek. 

„I kdyby soud nalezl zákonnou oporu pro to, aby podřadil provozovny stravovacích služeb (a herny a kasina) pod činnost obchodní, je zřejmé, že by ani tak mimořádné opatření v napadených částech neobstálo, neboť zákazem přítomnosti veřejnosti odpůrce tyto provozovny neomezil, nýbrž je ve svém důsledku zakázal, tedy učinil přesně to, co již Nejvyšší správní soud dříve označil za nepřípustné a co musí být i právnímu laikovi z textu pandemického zákona zřejmé,“ dodal v rozsudku.

Jaké dopady na aktuální opatření bude rozhodnutí soudu mít ministerstvo nespecifikovalo. 

„Ministerstvo zdravotnictví se momentálně s rozhodnutím Nejvyššího správního soudu seznamuje. Následně bude k tomuto rozhodnutí vydáno oficiální stanovisko,“ řekla pro iDNES.cz mluvčí resortu Jana Schillerová.

Návrh k nejvyššímu správnímu soudu podal advokát Adam Černý z pozice zákazníka, který nemůže využívat služby restaurací, což prý zasahuje do jeho sociálních vazeb a trávení volného času. Černý se jednání se osobně nezúčastnil, zástupce ministerstva zdravotnictví opatření hájil. Restaurace či bary mohou mít otevřené zahrádky, vnitřní prostory jsou zavřené. Výjimky platí například pro školní a zaměstnanecké stravování.

Mizerně odůvodněné, řekl soud a opatření státu k pozitivně testovaným zrušil

Opatření je formulováno tak, že ve vnitřních prostorách restaurací, heren a kasin opatření zakazuje přítomnost veřejnosti. Podle Nejvyššího správního soudu pandemický zákon umožňuje omezit obchod a služby, ale nikoliv zakázat jejich provoz, a to ani prostřednictvím zákazu přítomnosti veřejnosti.

Ministerstvu nyní před soudem nepomohlo ani to, že kromě pandemického zákona opřelo poslední opatření také o zákon o ochraně veřejného zdraví. Použité ustanovení podle soudu umožňuje omezit styk lidí podezřelých z nákazy, ale nikoliv plošně, v celé zemi, pokud tedy nenastane výjimečná situace, kdy je skutečně celá země jediným ohniskem. V takovém případě by to ministerstvo také muselo řádně zdůvodnit a doložit daty. 

Pandemický zákon umožňuje pouze omezit nějakou službu, de facto ale jde často o zákaz. Během roku soudy zrušily několik nařízení, které ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s epidemií koronaviru vydalo.

Jedním z prvních bylo zrušení nařízení ministerstva zdravotnictví o pravidelném testování pracovníků v domovech pro seniory či postižené či v léčebnách, a to k 10. březnu. Na konci února tím Pražský městský soud vyhověl tak jedné ze zaměstnankyň. 

Výběr soudem zrušených nařízení

  • 23. března 2021 - Ústavní soud oznámil, že odmítl pro neoprávněnost navrhovatelů senátorský návrh na zrušení opatření, které podmínilo návrat Čechů do vlasti z rizikových zemí negativním testem na covid-19. Test musí absolvovat v zahraniční akreditované laboratoři.
  • 31. března 2021 - Pražský městský soud zrušil jako nezákonnou část opatření ministerstva zdravotnictví, která po českých občanech paušálně žádá před návratem ze zahraničí do vlasti negativní test na covid-19. Rozsudek je účinný od 5. dubna.
  • 8. dubna 2021 - NSS zamítl návrh na zrušení opatření ministerstva zdravotnictví, které v březnu odstartovalo testování zaměstnanců na koronavirus ve firmách. Povinnost podrobit se testování podle soudu vyplývá z pandemického zákona, opatření ministerstva jen upravuje podmínky a rozsah.
  • 14. dubna 2021 - NSS vyhověl odborům výrobce léčiv Teva Czech Industries a zaměstnankyni Dagmar Bílé a označil za nezákonné opatření ukládající povinnost testovat zaměstnance firem na covid-19. Bylo nedostatečně odůvodněné, uvedl předseda senátu Petr Mikeš. Soud nemohl opatření zrušit, protože už neplatilo, už dřív ho nahradilo jiné.
  • 27. dubna 2021 - NSS zamítl návrhy směřující proti opatření, na jehož základě se zaměstnanci ve firmách v uplynulých týdnech testovali na covid-19. Návrhy podaly odbory, firma a dvě ženy. 
  • 7. května - NSS zamítl návrh na zrušení povinného testování na školách, které zavedlo ministerstvo zdravotnictví na začátku dubna. Návrh na zrušení opatření podali rodiče žákyně prvního stupně jedné z pražských základních škol.
  • 11. května - NSS zrušil opatření ministerstva zdravotnictví, které upravuje povinnosti pozitivně testovaných zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných. Vykazovalo podle soudu hrubé nedostatky v odůvodnění. 
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video