Součková pohrozila rezignací

  • 70
Ministryně zdravotnictví Marie Součková dala hlavu na špalek. Prohlásila, že pokud vláda či parlament neschválí její koncepci reformy zdravotnictví, kterou hodlá předložit do konce měsíce, odstoupí z funkce.

"Koncepce je téměř hotova, předložím ji za pár dní. Když ji neschválí vláda, bude to rychlejší, půjdu dříve. Potom bude záležet na parlamentu," řekla ministryně iDNES.

Součková své rozhodnutí oznámila na pátečním jednání politického grémia ČSSD i na sobotním jednání krajské konference jihomoravské ČSSD v Brně. "Jako výhrůžku to neberu," řekla před novináři.

Ministryně, často kritizovaná za způsob, jakým řídí resort, přesto zůstává optimistkou.

"Koncepce zdravotnictví, tak jak ji mám připravenou, odpovídá programovému prohlášení vlády, které parlament schválil. Tak by měl schválit i reformu," míní.

Podle ní je podstatou reformy posílení role pacienta. "Ten platí, tak musí rozhodovat. Nikoli pojišťovny nebo nemocnice," prohlásila.

Reakce politiků
Součková uvedla, že premiér a šéf ČSSD Vladimír Špidla na její rozhodnutí reagoval v první chvíli zdrženlivě. "Řekl, že bych neměla být tak nekompromisní," poznamenala Součková.

Před novináři premiér pouze řekl, že Součkové přístup považuje za logický. "Vždyť podobně reagoval bývalý ministr spravedlnosti Otakar Motejl při schvalování reformy justice," řekl. 

Měla by Marie Součková odstoupit z funkce ministryně zdravotnictví? - ANKETA ZDE

Špidla se za Součkovou už několikrát postavil a tlak kritiků šéfky resortu zdravotnictví zatím vždy ustál.

Místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Josef Janeček (KDU-ČSL) podotkl, že zatím nějaké komplexní řešení předloženo nebylo.

"Domnívám se, že daleko větší význam má nalézání věcných řešení než-li personálie. Jestli paní ministryně pochybuje o podpoře ČSSD, tak to je její věc. Pro KDU-ČSL je priorita najít věcná řešení pro transformaci zdravotnictví," soudí zástupce koaličních lidovců.

Místopředseda sněmovny a lékař Ivan Langer (ODS) ČTK řekl, že reformu měla Součková předložit již dávno. "Není na co čekat. Reforma měl být již dávno na stole, nebo měla být z ministerského křesla paní Součková již dávno pryč," řekl.

Také místopředseda komunistů Jiří Dolejš řekl, že reforma zdravotnictví již dávno měla být na stole. "Pokud by to měl být další ze série koaličních kompromisů, tak bych to ani nepovažoval za reformu, ale za určitý nátlak, který paní ministryně vyvíjí na koalici," uvedl.

Otázkou ale podle něj je, zda je Součková vůbec schopna řešení problému přinést. "A pokud ho přinese, tak je při současných poměrech v koalici otázka, zda je dokáže prosadit," podotkl Dolejš.

, , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video