Michaela Šojdrová ve vládě bojovala proti některým návrhům ministra zdravotnictví Julínka.

Michaela Šojdrová ve vládě bojovala proti některým návrhům ministra zdravotnictví Julínka. | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Šojdrová uvažuje o kandidatuře na šéfku KDU-ČSL

  • 71
Poslankyně Michaela Šojdrová připustila, že se bude na červnovém sjezdu lidovců ucházet o místo předsedkyně strany. Jak uvedla v rádiu Impuls, chtěla by lidovce sjednotit a vrátit jim image konzervativní křesťanské strany se sociálním akcentem. Běžní členové KDU-ČSL jí prý vyjadřují důvěru.

Sjezd KDU-ČSL, na kterém si lidovci zvolí předsedu, proběhne 20. a 21. června. Zatím není jisté, zda bude svůj post obhajovat Jiří Čunek. Jeho odstoupení z vlády každopádně odstartovalo spekulace, že bude nahrazen i v čele lidovců, u nichž ztrácí podporu. - čtěte více o rezignaci Jiřího Čunka na vládní posty 

Jako možní kandidáti na nového šéfa jsou zmiňováni hlavně europoslanec Jan Březina, stálice české politiky Cyril Svoboda a nepříliš známý první místopředseda strany Roman Línek. A také Michaela Šojdrová, kterou veřejnost zná, protože bojovala proti Julínkovým zdravotnickým poplatkům pro děti. - čtěte o posledním vývoji okolo poplatků

"Uvažuji o tom," připustila dnes svou kandidaturu Šojdrová v diskusním pořadu Václava Moravce na rádiu Impuls.

Ještě prý není rozhodnuta. "Pro mě je důležité, co nabídnu členům, jaké organizační změny, a co voličům," říká Šojdrová.

Běžní lidovci mi vyjadřují důvěru, říká Šojdrová

Šojdrová prý oznámí, zda bude kandidovat, do konce ledna, kdy začínají krajské nominační konference. Jejím cílem by prý bylo vrátit lidovcům image "konzervativní křesťansko-demokratické strany se sociálním aspektem".

Za hlavní problém současných lidovců Šojdrová považuje nejednotu. "To, co dlouhodobě chybí, je jednotné vystupování," říká poslankyně. Podle ní tak v červnu musí být zvolen předseda se silným mandátem, který nebude stranu rozdělovat jako v poslední době Jiří Čunek.

Šojdrová prý cítí podporu běžných lidoveckých straníků. "Mohu říct, že řada členů jako jednotlivců mi tuto důvěru vyjadřuje," řekla na rádiu Impuls.

Šojdrová, která byla dosud počítána do tábora Jiřího Čunka, také připustila, že současný předseda ztrácí i její podporu. Pro jeho rezignaci na post ministra pro místní rozvoj prý byly "věcné důvody".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video