Šojdrová chce rozhádanou stranu sjednotit a vrátit lidovcům image konzervativní křesťanské strany se sociálním akcentem.

Šojdrová chce rozhádanou stranu sjednotit a vrátit lidovcům image konzervativní křesťanské strany se sociálním akcentem. | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Šojdrová chce nahradit Čunka. Neprokázal, že umí vést stranu, tvrdí

  • 8
Poslankyně Michaela Šojdrová se rozhodla ucházet se o vedení lidovců. Současný předseda Jiří Čunek podle ní nenaplnil očekávání spolustraníků. "Chtěla jsem, aby měl příležitost prokázat, zda je, či není schopen stranu reprezentovat a řídit. Tuto možnost měl a nevyužil ji," řekla Šojdrová v on-line rozhovoru iDNES.cz.

"Nenaplnil moje představy o tom, jak má předseda KDU-ČSL prosazovat naše priority ve vládě, a to nejen moje, ale i představy členů KDU-ČSL," dodala Šojdrová. Na Čunkovu "obhajobu" uvedla, že "to měl jistě těžké, protože neměl zkušenosti z centrální politiky".

Volbu nového vedení strany Šojdrová považuje za příležitost pro vnitrostranickou diskusi o směřování strany a o možnostech využití jejího potenciálu.

"Mám zkušenosti a myslím, že mám také zodpovědnost za to, zda program křesťanských demokratů bude v politice důsledně prosazován," uvedla v on-line rozhovoru.

Jedním z cílů, s nímž půjde do volby, je další existence křesťanských demokratů na politické scéně. "V členské základně cítím podporu a zájem. To mě těší," pochvaluje si poslankyně.

Odpovědi Poslankyně najdete zde

Michaela Šojdrová se rozhodla kandidovat koncem ledna. Věří, že nakonec získá více nominací. V únoru začínají nominační konference, které bude poslankyně objíždět a usilovat na nich o podporu.

Političku už podpořilo i vlivné Sdružení žen KDU-ČSL. "Oceňujeme, že je jedinou ženou, která se chystá kandidovat, i proto jsme ji podpořily," řekla iDNES.cz Marie Jílková, která kandiduje jako lidovecká "pětka" ve volbách do Evropského parlamentu. - čtěte Kandiduj na šéfku, vyzvaly Šojdrovou vlivné lidovkyně

"To, že jsem žena, je určitě výhodou i nevýhodou. Rozhodujeme-li o předsedovi strany, pak musí hrát hlavní roli kvality odborné a lidské," domnívá se Šojdrová.

O svých vizích, které spolustraníkům nabídne, zatím hovořit nechce. "Diskuse teprve začíná, nechci předbíhat, konkrétní programová témata chci nejprve představit členské základně a teprve poté s nimi seznámím širokou veřejnost," řekla iDNES.cz poslankyně.

Už dříve ale uvedla, že chce rozhádanou stranu sjednotit a vrátit lidovcům image konzervativní křesťanské strany se sociálním akcentem. Za hlavní problém současných lidovců totiž považuje právě nejednotu. "To, co dlouhodobě chybí, je jednotné vystupování," říká Šojdrová.

Lidovecký sjezd se bude konat v červnu v Kroměříži. O křeslo předsedy si už na podzim řekl europoslanec Jan Březina. Čunek zatím neví, zda bude svůj post obhajovat. V souvislosti s možnými adepty na předsedu strany zaznívá i jméno náměstka ministra zemědělství Karla Turečka, zájem o křeslo má i ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda či první místopředseda strany Roman Línek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video