'Sociální případ' Kraus kupuje milionové byty

  • 201
Před deseti lety se vydávali za rodinu, která neměla kde složit hlavu a nutně potřebovala - a posléze dostala - byt od pražského magistrátu. Teď mají ještě další dva vlastní byty a obecního se vzdát nehodlají. Řeč není o rodině vypočítavého podnikatele v oboru realit, ale o poslanci ČSSD Michalu Krausovi.

Volební lídr sociální demokracie v Libereckém kraji, jeho manželka a tři děti dnes disponují luxusním bytem za tři miliony korun (je psán na dceru Michaelu), staví rodinný domek za čtyři miliony (pro syna Pavla) a stále užívají magistrátní byt 4+1 (evidovaný na Krausovu manželku Danu).

Kraus musí ještě zajistit bydlení pro třetí dítě, dceru Danielu. "To je věc ještě dalších pěti deseti let," říká politik, který ve sněmovně sedí už od roku 1986 - tehdy ještě za KSČ - a dnes je nejdéle sloužícím poslancem. 

Jak Krausovi k bytům přišli
Kdyby poslanec ČSSD Michal Kraus "nezapřel" svůj původní byt v Lanškrouně, nedostal by před deseti lety obecní byt v Praze. Kdyby nedostal obecní byt v Praze, nemohl by tak snadno koupit a stavět milionové bydlení pro své děti.

Díky důmyslnému triku, který umožnil byt v Lanškrouně po léta pronajímat a nakonec prodat, se nejdéle sloužící člen parlamentu řadí mezi bezkonkurenčně nejbohatší politiky. Přesto dává najevo, že obecního bytu (které se přidělují sociálně slabým rodinám) se vzdát nemíní: "Ten si necháme my s manželkou, ty další jsou pro děti," říká.

Dnes už by ovšem Kraus se svou žádostí o přidělení obecního bytu patrně neuspěl. A to nejen proto, že by mu tíživou rodinnou situaci nikdo nevěřil. Magistrát totiž změnil pravidla hry: byty lidé získávají jen na dobu určitou. "Je to nemravné, aby politici takto přicházeli k obecním bytům, ale pokud má smlouvu na dobu neurčitou, nedá se s tím nic dělat," říká ke Krausově případu Tomáš Kubík (US), který je členem bytové komise magistrátu.

Poslanec Michal Kraus nepodniká a živí se výhradně politikou, která mu měsíčně přinese kolem šedesáti tisíc korun. Ještě v roce 2000 v Lidových novinách tvrdil, že na kontě má sto až dvě stě tisíc korun. Jak tedy ke všem těm bytům přišel?

Odpověď nabízí následující příběh. Na začátku stačilo jediné: "zapomenout" na družstevní byt v Lanškrouně a žádat o byt pražský magistrát. Ten mu v roce 1992 vyhověl, jako místopředseda České národní rady na něj Kraus tehdy měl přednostní právo.

Magistrát mu na neomezenou dobu přidělil 4+1 na barrandovském sídlišti. Ve stejném domě dostali byty například i poslanci Petra Buzková a Stanislav Gross. O čtyři roky později Buzková s Grossem pod tlakem médií změnili nájemní smlouvy na dobu určitou.

Kraus, ačkoliv i jeho k tomu magistrát vyzval, to odmítl. "Byt jsem získal na základě žádosti o vyřešení složité rodinné situace. Na rozdíl od mnoha poslanců je pro mne a mou rodinu pražský byt jedinou možností bydlení," prohlásil v květnu 1996.

Měl i neměl pravdu. Dva roky před tím, v květnu 1994 totiž převedl svůj lanškrounský byt na otce a mohl tak prohlašovat: Splnil jsem podmínku pražského magistrátu, jiný byt nemám. Krausovi rodiče ovšem bydlí v Pardubicích, byt v Lanškrouně nepotřebují a tak na něm rodina začala vydělávat pronájmem. Před časem se Krausovi rozhodli byt prodat.

Koupil ho místní podnikatel a majitel speditérské firmy František Urban. Měl za něj potřebu Krausovi platit, i když ho nevyužívá. Proč tomu tak bylo, není jasné. "Už tři roky tam nikdo nebydlí, dokonce už jim odpojili i elektřinu," uvedla sousedka v domě v Krátké ulici.

Podnikatel Urban potvrdil, že byt pro sebe ani pro své dva syny nepotřeboval: "Synům jsem postavil baráky. Ten byt by se mohl hodit, kdyby třeba někdo z ředitelů mé firmy neměl kde bydlet." Za kolik byt koupil, odmítl podnikatel zveřejnit.

Poslanec Kraus mezitím zaplatil tři miliony korun za stopadesátimetrový byt v Klausově ulici v Praze a nemusel si na něj brát hypotéku. "Měl jsem nějaké možnosti a také přes rodiče jsme dali nějaké peníze dohromady, takže jsme ho dceři koupili. Výstavba toho bytu se navíc protáhla, dostali jsme slevu a mohli jsme to splácet postupně šest nebo sedm let," tvrdí Kraus. (Firmu, která byty v Klausově ulici postavila, vedl bývalý Krausův kolega z komunistického poslaneckého klubu, nyní šéf kanceláře ministra Březiny Jiří Frkal.)

Kraus dnes tvrdí, že v bytě v Klausově ulici bydlí jeho dvě dcery (na jednu z nich je také byt veden v katastru nemovitostí). Sousedé tam ovšem často vídají celou rodinu pohromadě. Když MF DNES zavolala do tohoto bytu (na telefon vedený na Michala Krause), dcera se ptala matky: "Kdy přijde táta domů?"

Na další stavbu už si poslanec hypotéku vzal. Jen, co zabezpečil první dceru, začal pro svého dnes patnáctiletého syna stavět dům na rozsáhlém pozemku. Přijde ho na čtyři miliony, které má splácet 20 let. "Koupili jsme to se slevou už rozestavěné někdy v roce 1999. Mělo to být hotové už před rokem, ale zpozdilo se to, což je pro nás výhoda. Tím, že máme hypotéku, můžeme si to započítat do daní," popisuje svou poslední investici Kraus.

A kde má vlastně Michal Kraus trvalé bydliště? Překvapivě ani na jedné z výše uvedených pražských adres. K trvalému pobytu se před časem přihlásil ke své sestře do Semil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video