Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká Afrika. Dětem z ghett hrozí podobně krátký život jako v Burundi

  0:10
Ve vyloučených lokalitách, těch nejchudších a nejzanedbanějších oblastech Česka, mají novorozenci naději na podobně dlouhý život jako jejich vrstevníci v zaostalých afrických zemích Burundi nebo Guinea-Bissau. Lépe na tom jsou i Indové nebo Keňané. Vyplývá to z údajů Agentury pro sociální začleňování.

Sociální byty z bývalého prasečáku obývá několik místních romských rodin (4. 6. 2015). | foto:  František Vlček, MAFRA

Tuzemské ekonomice se daří. Roste HDP, klesá nezaměstnanost a čísla ukazují, že většině lidí se i postupně zvyšují platy. Přesto v České republice najdete místa, která jsou v některých ohledech na úrovni velmi chudých afrických zemí. V těchto oblastech navíc podle posledních statistik žije něco přes sto tisíc obyvatel a jejich počet nadále stoupá. Za posledních deset let se zvýšil o polovinu (o nárůstu obyvatel vyloučených lokalit čtěte více zde).

Právě údaje o jejich zdravotním stavu velmi podrobně vypovídají o míře vyloučení z většinové společnosti. Naděje na dožití obyvatel sociálně vyloučených lokalit je totiž až o 18 let nižší než český průměr (celosvětové srovnání najdete na webu Světové zdravotnické organizace). .

Sociálně vyloučená lokalita

  • V České republice je jich na šest set a žije v nich 95 až 115 tisíc lidí. Před deseti lety to bylo 60 až 80 tisíc v 310 lokalitách.
  • Její obyvatelé jsou izolováni od zbytku společnosti ať už kvůli špatné infrastruktuře a nedostupnosti potřebných služeb, či kvůli nízkému vzdělání a uzavřenosti vlastní společnosti.
  • Čelí velké chudobě, závislosti na sociálních dávkách a těžko řešitelné dlouhodobé nezaměstnanosti.
  • Potýkají se s vysokou zadlužeností kvůli půjčkám u lichvářů či vysokému nájmu placenému za velmi špatné bytové podmínky.
  • Kromě Romů, kteří zde stále tvoří většinu, v nich přibývá také seniorů z většinové populace.

Není to ale jen údaj o délce života, kterým se tamní obyvatelé úplně vymykají. Vyrovnávat se musí také s dvakrát vyšší porodní úmrtností u novorozenců či s tím, že děti do 18 měsíců věku musí navštěvovat lékaře kvůli zdravotním problémům dvakrát častěji než malé děti ve zbytku republiky.

Závislosti, nevzdělanost, bydlení

Za tristní situaci mohou podle expertů jak sami obyvatelé těchto lokalit, tak obecně systém, který jim patřičnou péči nedokáže zajistit.

„Místní lidé mají mezery v prevenci,“ říká Zuzana Marhoulová z neziskové organizace Drom, jež se zabývá mimo jiné právě zlepšováním zdravotní péče pro lidi ze sociálně vyloučených lokalit.

Základním problémem vyloučených lokalit je fakt, že tři čtvrtiny zdejších obyvatel v produktivním věku nemají vyšší než základní vzdělání. Starají se tedy hůř o sebe a potom i o své děti. Dalším faktorem je život v mnohem horších podmínkách pro bydlení, než má většinová populace.

„Někdy tak zdraví začnou řešit až ve chvíli, kdy mají vážnější problém,“ popisuje další problém Daniela Pěničková, která se problematice zdravotní péče věnuje v rámci Agentury pro sociální začleňování.

Důsledkem toho je nevhodné složení stravy, nedostatek pohybu a především nejrůznější druhy závislostí. Problematické je hlavně kouření, kdy pravidelně kouří 65 % dospělých mužů a 57 % žen.

Jsme Romové, odmítají nás

S nedostatečnou prevencí souvisí podle Marhoulové také neochota některých zdravotníků starat se o lidi ze sociálně vyloučených lokalit. Většina jejich obyvatel je romského původu a jsou přesvědčeni, že je odmítají právě kvůli tomu. „Stalo se nám například, že Roma odmítli z důvodu naplněné kapacity, ale když tam pak zavolá někdo s neromským příjmením, problém není,“ popisuje Marhoulová, jejíž organizace má zkušenosti z Jihomoravského a z Moravskoslezského kraje.

Co hrozí obyvatelům

  • Naděje na dožití při narození u mužů v sociálně vyloučených lokalitách je okolo 57 let, u žen 65 let. To je až o 18 let méně než celorepublikový průměr.
  • Dvakrát vyšší úmrtnost u novorozenců.
  • Dvakrát vyšší frekvence hospitalizace u dětí do 18. měsíce věku.
  • Šestkrát častější duševní poruchy jiné než deprese.
  • Skoro třikrát častější deprese.
  • Dvakrát častější onemocnění bronchitidou a nemocemi plic.
  • Dvaapůlkrát častější onemocnění srdce a cév.

Situace je o to horší, že české zdravotnictví se potýká s tím, že lékaři v odlehlých koutech České republiky uzavírají své ordinace, zatímco náhrada se za ně hledá opravdu těžko. „Starší lékaři odcházejí a mladých je poskrovnu,“ říká praktický lékař Hugo Přibyl ze Slezské Ostravy.

Kolega, se kterým sdílí ordinaci, navíc ve svém důchodovém věku plánuje už brzy skončit. Aktivně prý proto oslovil asi 40 až 50 pediatrů s nabídkou, jestli mají o převzetí ordinace zájem. Úspěch se však nedostavil, a tak jeho kolega svolil k tomu, že v oboru přece jen ještě nějakou dobu zůstane.

Na Ostravsku dokonce stížnosti, že lékaři odmítají pacienty z vyloučených lokalit, letos řešili i vládní úředníci na několika jednáních jak se zástupci kraje, tak s místními organizacemi a lékaři.

Z výsledků jednání nakonec vyplynuly i hlavní důvody despektu lékařů k sociálně vyloučeným. Nejde prý jen o jejich liknavost při zdravotní prevenci. Stěžují si třeba také na to, že rodiče s dětmi nepřicházejí na pravidelná očkování, což stojí ordinaci zbytečné peníze.

Řešení neutěšeného zdravotního stavu obyvatel sociálně vyloučených lokalit a jejich příčin se snaží najít také vláda. Základním opatřením by mělo být zavedení takzvaných romských zdravotních mediátorů. Projekt je součástí nedávno vládou schválené Strategie pro boj se sociálním vyloučením.

Mediátoři by měli fungovat jako spojka narovnávající neshody mezi lékaři a sociálně vyloučenými rodinami. Těm by měli pomáhat při vyhledávání potřebné péče i při potřebné osvětě ve zdravotnické oblasti. Naopak lékařům by měli zase vysvětlovat kulturní rozdíly, kvůli nimž například romští pacienti nechodí tak často k lékaři nebo nejsou tak důslední při očkování svých potomků.

Redaktoři MF DNES šli před dvěma lety s politiky do ústeckého ghetta:

18. října 2013

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...