Premiér Bohuslav Sobotka jedná o nástupci Marcela Chládka.

Premiér Bohuslav Sobotka jedná o nástupci Marcela Chládka. | foto: Petr Topič, MAFRA

Sobotkovi by se líbila ve vládě další žena, Chládka teď zastoupí Marksová

  • 218
Ministerstvo školství bude dočasně řídit Michaela Marksová Tominová, která je i ministryní práce a sociálních věcí. Zastoupí Marcela Chládka, který ve vládě jako ministr školství končí. Špičky ČSSD se v pátek v Lidovém domě radily, kdo ho nahradí. Sobotkovi by se jako nová ministryně zamlouvala žena.

Premiér oznámil, že v pátek posílá prezidentovi návrh na odvolání Chládka a požádá ho, aby do doby, než bude jmenován nový ministr školství, resort vedla Marksová Tominová. „V nejbližších dnech se plánuji sejít nejen s možnými kandidáty na tuto funkci, ale chci rovněž mluvit s odborníky na školství, se zástupci školské komise ČSSD či například zástupci odborů o současných prioritách ve vzdělávání,“ dodal premiér. 

„Pohybujeme se v politice. Křeslo nikoho z nás není jisté,“ komentovala po jednání grémia ČSSD konec stranického kolegy Chládka ve vládě Marksová Tominová, která ho dočasně zastoupí při řízení školství. Jasno o nástupci Chládka ve vládě chce mít Sobotka do týdne, grémium ČSSD se pravidelně schází v pátek ráno.

To, že by se mu jako nová ministryně zamlouvala žena, premiér řekl už ráno při příchodu na jednání grémia. Uvedl, že má několik kandidátek, ale i kandidátů.

„Budeme primárně hledat odborníka, který ten rezort zvládne. Když to bude žena, bude to jen bonus,“ řekl první místopředseda strany, ministr vnitra Milan Chovanec.

Chovanec: Slýchal jsem měsíce, že má Chládek tyto problémy

Chládka se Sobotka rozhodl ve vládě vyměnit poté, co MF DNES upozornila na to, že ministr školství šikanoval podřízené, zejména pak ženy. Sobotka pošle v pátek návrh na odvolání Chládka prezidentovi Miloši Zemanovi. „To, že měl pan ministr Chládek problémy tohoto typu jsem slýchal v řádu měsíců. Ministr Chládek to popřel, je na něm, aby se bránil. Držím mu palce, aby se mu to povedlo,“ prohlásil Chovanec.

Prezident se k návrhu na změnu ve vládě chce vyjádřit po nedělním setkání s premiérem, ministrem financí Andrejem Babišem a šéfem ČNB v Lánech. Návrh na odvolání Chládka byl v pátek odpoledne doručen na Hrad, uvedl Úřad vlády.

Chládek označil své odvolání za „mediální lynč“, k rezignaci nevidí důvod, na pátek je ohlášena jeho tisková konference.

Kdo může být Sobotkou preferovaná nová žena ve vládě?

Pokud by se splnilo premiérovo přání, že by preferoval jako ministryni ženu, má ČSSD na výběr hned z několika variant. Sobotka může ukázat například na bývalou místopředsedkyně strany Alenu Gajdůškovou, která byla i místopředsedkyní Senátu. Před vstupem do politiky byla učitelkou a později se stala odbornou mluvčí ČSSD pro vědu a výzkum. Patří mezi Sobotkovy spojence, ale ve straně ji oslabilo, že neobhájila křeslo v Senátu.

Pokud by chtěl Sobotka vyslat do vlády člověka se silným politickým mandátem ve straně, mohla by být ve hře místopředsedkyně strany Lenka Teska Arnoštová, která je nyní náměstkyní na zdravotnictví. „Pan premiér se mnou nejednal,“ sdělila iDNES.cz Arnoštová. Ve čtvrtek před oznámením o konci Chládka šla na vládu na jednání legislativní rady.

Expertkou ČSSD na oblast školství je poslankyně školského výboru z jižních Čech Vlasta Bohdalová, ale ta ve straně patřila ke křídlu, které usilovalo po volbách o pád předsedy. ČTK jako možnou kandidátku zmiňuje také senátorku a vědkyni Evu Sykovou. „Zvážila bych to a asi přijala. Je to výzva,“ řekla Syková páteční MF DNES.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video