Přemysl Sobotka, den s prezidentským kandidátem (Plzeň, 14. prosince 2012)

Přemysl Sobotka, den s prezidentským kandidátem (Plzeň, 14. prosince 2012) | foto: Petr Topič, MAFRA

Sobotku zaskočil „divný dar“, může si za něj však sám. Chybuje i Zeman

  • 102
Prezidentský kandidát Přemysl Sobotka oznámil, že se ho někdo pokusil v předvolební kampani diskreditovat. Z neznámého účtu mu prý poslal zhruba 1,5 milionu korun. Podle výpisu účtu se mu nicméně vrátily peníze, které sám poslal na neexistující účet. Miloš Zeman se naopak chlubí dary, které vůbec nedostává.

Peníze Sobotkovi dorazily na transparentní účet ve čtvrtek brzy ráno ve třech částkách: třicet tisíc, 561 tisíc a 932 tisíc. Banka jim přiřadila čas 05:17.

"Při pravidelné kontrole svého transparentního účtu jsem s překvapením zjistil, že se na něm objevily tři podezřelé převody peněz v celkové výši zhruba 1,5 milionu korun podepsané jménem "NEEX". Žádnou takovou firmu neznám, nikdo mě v této souvislosti nekontaktoval," uvedl v tiskové zprávě kandidát ODS Sobotka.

Dlouholetý liberecký senátor dodal, že peníze vrátil. "Nemám v tuto chvíli jiné vysvětlení, než že šlo o nezdařený pokus zdiskreditovat financování mé prezidentské kampaně," tvrdí Sobotka.

NEEX není firma, ale neexistující účet

Redakci zpráv iDNES.cz však upozornili čtenáři (děkujeme a omlouváme se, že jsme to původně přehlédli), že kandidát zmátl sám sebe. Částky ve shodné výši totiž Sobotkův tým 27. prosince poslal na neexistující účty, což může způsobit například překlep. A teď mu banka peníze prostě vrátila.

Společnost Neex

Podle obchodního rejstříku existuje společnost Neex Euro s.r.o. Sídlí v Praze a zabývá se pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Jednají za ni Jaroslav Bureš a Daniela Lampová.

Jak se ale ukázalo, s "darem" patrně nemá společného vůbec nic.

Ve čtvrtek večer pak přišla do redakcí oficiální omluva Sobotkova volebního týmu: "Dnes jsme poskytli Přemyslu Sobotkovi nesprávné informace, na základě kterých publikoval své tiskové prohlášení o vrácení podezřelých finančních částek z jeho transparentního účtu. Uvedli jsem ho tím nechtěně v omyl. Nejednalo se o podezřelý a dopředu neohlášený dar na podporu jeho prezidentské kampaně, ale o bankou vrácené platby. Tímto se Přemyslu Sobotkovi omlouváme," uvedl volební výbor, trojice Martin Sedlák, Jan Kočí a Jiří Sochor.

Mediální pozornost se Sobotkovi nemusí vyplatit i z dalšího důvodu. Senátor s tím totiž zároveň "upozornil", že vůbec neuvádí, na co peníze z transparentního účtu vynakládá. Například 27. prosince vydal z účtu na kampaň 3,6 milionu korun.

Mám denně 850 tisíc, chlubil se Zeman. Neprávem

Nepříliš velký přehled o financích ve své kampani prokázal před Vánocemi další kandidát Miloš Zeman. "Byl jsem informován, že každý den v průměru na sponzorských darech přichází 850 tisíc korun, zpravidla od malých a středních dárců," řekl na kameru studentskému internetového projektu TV Prezident.

Pohled na transparentní účet Miloše Zemana však ukazuje, že jeho prohlášení je přinejmenším zavádějící. Například 21. prosince dostal 11 darů, zhruba 563 tisíc korun. Rovných půl milionu však tvořily dva velké statisícové dary. O den dříve dostal Zeman na darech 550 korun, 19. prosince 250 korun a 18. prosince 252 tisíc, z čehož ovšem 250 tisíc bylo od jediné firmy a drobní dárci dali zbylé dva tisíce.

Denního zisku 850 tisíc korun tak Miloš Zeman v prosinci nedosáhl ani se započítáním statisícových dárců, natož jen při započítání dárců menších částek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue