Historická podoba romského tábora. - Zahájení nové sezony v areálu památníku...

Historická podoba romského tábora. - Zahájení nové sezony v areálu památníku romského holokaustu v Letech u Písku. | foto: Repro: MF DNES

Místo přesunu vepřína raději peníze do vzdělání, řekl Sobotka v Letech

  • 85
Ani Sobotkova vláda nenajde peníze na likvidaci vepřína v Letech na Písecku. Premiér se domnívá, že raději než do přesunutí chovu prasat, by se mělo investovat do vzdělání romských dětí. V sobotu se v Letech konal pietní akt. Připomenul utrpení lidí, kteří si prošli tímto pracovním táborem.

"Byl bych skoro raději, abychom peníze věnovali směrem ke vzdělávání romských dětí, kdybychom je věnovali na zlepšování sociálních podmínek v sociálně vyloučených lokalitách, protože peněz není nazbyt," řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Podle premiéra to ale neznamená, že by se nemělo zlepšit prostředí památníku, aby to bylo skutečně pietní místo, které nebude žádným způsobem rušeno. "Rozumím rozhořčení lidí, kteří sem přicházejí. Není to věc, která by byla jednoduchá, zatím žádná z minulých vlád nebyla schopná se s tím vypořádat," konstatoval Sobotka.

Otázka vepřína je podle něj velmi komplikovaná, protože jde o soukromý majetek společnosti AGPI Písek. Řešení by si proto vyžádalo velké investice.

Prasečák tu nemá být, tvrdí příbuzní obětí

"Nechci být konfrontační. On premiér podvědomě také cítí, že ten prasečák tady nemá být," řekl organizátor piety Čeněk Růžička. V koncentračních táborech mu zemřela celá rodina až na jeho matku.

"Už to trvá dost dlouho a nikdo s tím nic nedělá, je nejvyšší čas, aby vepřín zmizel. Mně tam zahynul strejda i děda. Mojeho strejdu tady hodili do vápna, ani nebyl černej... Tady jsou tátovi rodiče. Tedy strejčkové. Co bych vám k tomu řekl," uvedl Karel Berousek, jeden z návštěvníků památníku.

Cikánský tábor Lety na Písecku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Pietní místo v Letech bylo zpřístupněno v roce 2010.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video