Útočník v Jaroměřicích vyhrožoval zastupiteli Františku Dusíkovi, že skončí na invalidním vozíku. | foto: Martin Adamec, MAFRA

Sobotka usedne na invalidní vozík. Není to plané gesto, míní Krása

  • 114
Premiér Bohuslav Sobotka stráví jeden pracovní den na vozíku. Oznámil to na svém novém účtu na Twitteru. Handicapovaní jeho záměr nijak nezpochybňují. Podle Václava Krásy Sobotka s postiženými pravidelně jedná.

„Minulý týden byl Mezinárodní den invalidů. V příštích týdnech strávím jeden den na vozíku a zkusím zjistit, co pro ně můžu udělat,“ stojí na oficiálním účtu premiéra Bohuslava Sobotky. Založen byl na sociální síti Twitter v pondělí.

Zmiňovaný mezinárodní den připadl letos na čtvrtek. Spojen je s datem 19. března, kdy se konají akce, jež mají upozornit na překážky v životě handicapovaných.

„Jsem ze své funkce předsedou Rady vlády pro zdravotně postižené, která se zabývá mimo jiné jejich co nejlepší integrací do života společnosti. Touto akcí chci zdůraznit, že agendu této rady beru velmi vážně a že vláda rozhodně nebude na problémy lidí s handicapem zapomínat,“ potvrdil pro iDNES.cz předseda vlády to, že svůj úmysl bere vážně.

23.března 2015 v 20:11, příspěvek archivován: 24.března 2015 v 11:56

Minulý týden byl Mezinárodní den invalidů. V příštích týdnech strávím jeden den na vozíku a zkusím zjistit, co pro ně můžu udělat.

„Pan premiér si v tento den dal osobní závazek, že v rámci snahy pomoci lidem s handicapem stráví pracovní den na invalidním vozíku, aby zažil na vlastní kůži omezení, se kterými se tito lidé denně potýkají,“ řekl iDNES.cz jeho mluvčí Martin Ayrer.

Kdy premiér na invalidní vozík usedne, zatím není jasné. Mělo by se tak stát ale v některém z nejbližších týdnů. Jeho pracovní program se ale v ten den neměl nijak výrazně lišit od toho běžného.

„Program předsedy vlády nebude s ohledem na jeho upoutání na invalidní vozík nijak měněn. Půjde o autentický pracovní den, který se pokusí premiér zvládnout na vozíku, stejně tak, jako své dny prožívají handicapovaní spoluobčané v naší zemi,“ podotkl Ayrer.

Nejde jen o gesto, Sobotka s námi jedná, říká Krása

„U některých politiků bych něco takového bral jako pouhé gesto pro veřejnost, ale u premiéra Sobotky je to jiné. Z jeho strany to nevnímám jako plané gesto, ale něco, co mu může přinést zajímavou zkušenost,“ komentoval záměr Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, jenž je sám upoután na invalidní vozík.

Krása se se Sobotkou zná léta a podle něj je jediným premiérem, který se pravidelně a osobně účastní jednání vládního výboru pro zdravotně postižené občany. „Jeho předchůdci toto zpravidla nedělali,“ chválí jej Krása.

Jenže nejde jen o setkání u jednacího stolu, Krása je přesvědčený, že Sobotka pro postižené lidi udělal už i konkrétní činy. „S panem premiérem jsme v poslední době mockrát jednali, ta jednání byla velmi seriozní a už přináší první výsledky. Například jsme prosadili, že do dvou let dojde k narovnání minimální mzdy příjemců invalidních důchodů. Podařilo se nám prosadit také to, že od příštího roku dojde k valorizaci příspěvku na péči. Pan premiér nám v těchto bodech vyšel vstříc a uložil paní ministryni Marksové, aby je realizovala,“ popsal Krása.

Podle něj však taková vstřícnost neplatí pro všechny současné vládní politiky. „S některými máme větší problémy. Třeba u paní Marksové máme horší jednací pozice než u premiéra,“ podotkl Krása.

Na vozík se před premiérem posadili i jiní politici. Například před pěti lety někdejší kandidát na primátora Prahy a guvernér České národní banky Zdeněk Tůma (více čtěte zde). Předloni si úskalí pohybu na vozíku vyzkoušeli pardubičtí zastupitelé (více čtěte zde).

Podívejte se, jak se Prahou projel Zdeněk Tůma:

30. srpna 2010


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue