Bohuslav Sobotka před hlasováním o důvěře vládě.

Bohuslav Sobotka před hlasováním o důvěře vládě. | foto: Michal Šula, MAFRA

Sobotka odmítl vrátit poplatek v nemocnici a slíbil dluhovou brzdu

  • 135
Sociální demokraté odmítli při koaličním jednání návrh hnutí ANO, aby se strany vládní koalice vrátily k poplatku v nemocnici. Jejich zrušení považuje ministr financí Andrej Babiš za chybu. Premiér Bohuslav Sobotka hájil to, na čem se již dříve koalice domluvila, že poplatek v nemocnici se nevrátí. "Je to součást širšího kompromisu," řekl premiér.

Vládní koalice by neměla ztrácet čas debatami o něčem, na čem se již dříve domluvila. Babiš na tiskovku po koaličním jednání nepřišel, místo něj dorazila ministryně pro místní rozvoj a první místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová.

O poplatcích v nemocnici neřekla ale ani slovo. Místo toho zmínila, že koalice se domluvila na posledních detailech toho, v jaké podobě prosadí nový služební zákon, který by se měl schvalovat zřejmě v létě.

Babiš zmínil to, že by se podle něj měly vrátit poplatky v nemocnici, na začátku června. "Zkusíme o tom přesvědčit partnery v koalici," řekl šéf hnutí ANO k tomu, že se ANO podle něj pokusí vyjednat, aby se znovu vrátil poplatek v nemocnici. Když se ještě platila stovka, zrušil poplatek Ústavní soud. A ČSSD pak v koalici prosadila, aby ho už vláda znovu nezaváděla. I když před tím několik let tento poplatek jako jediný akceptovala, pokud by byl jen 60 korun a na třicet dnů. (více zde)

Premiér slíbil ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti

Premiér Sobotka po jednání řekl, že se vládní strany domluvily na tom, že předloží ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, který by podle něj měl začít platit už od ledna příštího roku.

Aby ho vláda prosadila, bude se ale muset domluvit s opozicí, protože ke změně Ústavy je ve Sněmovně třeba 120 hlasů. Nejspíš se kvůli tomu bude muset obrátit na TOP 09.

Ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti by měl zakotvit dluhovou brzdu ve výši 55 procent HDP. Vzniknout by měla Národní rozpočtová rada, složená ze tří zástupců navržených Senátem, vládou a bankovní radou ČNB, která by na rozpočtovou kázeň dohlížela.

Koalice začala řešit eurokomisaře, vytipovat pět portfolií

ČSSD, ANO a KDU-ČSL zahájily také jednání o novém zástupci České republiky v Evropské komisi. Politici ale tvrdí, že se zatím neřešilo, zda koalice nabídne kandidáta ČSSD Pavla Mertlíka, nebo zástupce ANO Pavla Teličku, případně lidoveckou dosavadní europoslankyni Zuzanu Roithovou, ale jen to, o jaký "resort" by Česká republika v nové Evropské komisi měla zájem.

Premiér uvedl, že bylo vytipováno zhruba pět portfolií, vesměs ekonomických, které by podle něj připadaly v úvahu. Žádné konkrétní ale nejmenoval. "Málokterá země zveřejnila konkrétní zájem o portfolio," zdůvodnil to Sobotka.

Pro výběr vhodného kandidáta má koalice čas. Ještě ani není jasné, kdo povede novou komisi, i když nejspíš to bude zástupce evropských lidovců, kteří jsou v europarlamentu nejpočetnější. To dává šanci Lucemburčanovi Jean-Claude Junckerovi.

ČSSD zatím hájí svůj návrh nominovat Mertlíka, protože bývalý lobbista Telička by podle sociálních demokratů neprošel úspěšně "grilováním" v Evropském parlamentu. Mertlík iDNES.cz řekl, že podle něj rozhodne, ke komu se přidají lidovci, zda spíš k ČSSD, nebo k ANO. Lidovci podle něj budou hrát klíčovou roli jazýčku na vahách. (více zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue