Místo Valachové má být ministrem školství Štech, navrhl premiér

  • 119
Novým ministrem školství a nástupcem Kateřiny Valachové má být její dosavadní náměstek Stanislav Štech. Jméno bývalého prorektora Univerzity Karlovy už poslal zároveň s demisí Valachové premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na Hrad. „Je to pro mě velká čest a pocta,“ řekl Štech.

První navržená verze rozpočtu pro školství na příští rok se mu nezamlouvá, na to se chce soustředit, aby dostal od nového ministra financí Ivana Pilného a od vlády více peněz.

„Jednoduché rozhodnutí to pro mě nebylo,“ uvedl předseda vlády. Očekává, že Štech naváže na práci Valachové, která bude na podzim kandidovat za ČSSD jako dvojka ve středních Čechách, kde je lídrem kandidátky předseda Sněmovny Jan Hamáček.

„Mezi prioritní úkoly, které jsem mu zadal, považuji přípravu rozpočtu školství na rok 2018, kde musí být zajištěn patnáctiprocentní nárůst platů učitelů a dorovnání platů nepedagogů na úroveň zaručené mzdy a zároveň zajištěny peníze na financování regionálního školství. Dále jde o zajištění transparentní podpory sportu s důrazem na podporu dětí a mládeže a dokončení předpisů ke změnám financování regionálního školství. Za důležité považuji také dobré čerpání prostředků z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání,“ uvedl předseda vlády.

Zeman by chtěl, aby i po demisi zůstala ve vládě Valachová

Plánem premiéra může ale ještě zamíchat prezident Miloš Zeman. „Já budu Katku Valachovou přemlouvat, aby si to ještě rozmyslela, protože vím, že velká část odborné veřejnosti je pro to, aby zůstala ve funkci,“ řekl prezident Zeman televizi Barrandov. Jednou z možností podle něj je, aby zůstala ministryní v demisi až do konce volebního období. Za rozumnou by tuto variantu považoval i školský expert KDU-ČSL, šéf klubu Jiří Mihola.

Sama Valachová nechtěla předjímat, jak její schůzka se Zemanem dopadne. „Uvidím, co mi sdělí, variant je celá řada,“ řekla. Premiér ale nepředpokládá, že by prezident jmenování Štěcha neakceptoval.

Valachová, která má podporu velké části odborné veřejnosti, se rozhodla rezignovat k 31. květnu, aby převzala odpovědnost za kauzu, v níž figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Ta je podezřelá, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací (více o tom zde).

Resort školství Valachová vedla od poloviny června 2015, kdy nahradila ministra Marcela Chládka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue