Premiér Bohuslav Sobotka při tiskové konferenci na Úřadu vlády (14. června 2017)

Premiér Bohuslav Sobotka při tiskové konferenci na Úřadu vlády (14. června 2017) | foto: Dan Materna, MAFRA

Soupeři oceňují Sobotkovu snahu o slušnou politiku, Paroubek ho sepsul

  • 175
Při odchodu bývalého premiéra Bohuslava Sobotky z vysoké politiky pro něj našli dobrá slova i ti, s nimiž se v parlamentu názorově střetával. „Pro některé jeho vlastnosti a postoje jsem si ho vážil a vážím. Především proto, že odmítal dělat politiku vyprázdněnou od idejí,“ hodnotí Sobotku šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ačkoli často velmi nesouhlasil s bývalým premiérem, který až do loňska vedl i ČSSD a v dubnu opustí Sněmovnu, zaslouží si podle Kalouska Sobotka dík za všechno úsilí, které zemi ve veřejné službě věnoval.

„Politické postoje a názory Bohuslava Sobotky jsem nikdy nesdílel. Po mém vstupu do politiky patřil k mým hlavní ideovým a politickým soupeřům. Vždy jsem však současně oceňoval jeho snahu o slušnou politiku, v níž jde o programový střet a ne o osobní urážky. Přeji mu mnoho štěstí v nové etapě jeho života,“ sdělil iDNES.cz předseda ODS Petr Fiala.

„Bohuslav Sobotka se snažil o slušnou sociálně demokratickou stranu. Hledal, snažil se. Bohužel marně,“ napsal na Twitteru bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09.

„ČSSD vstupuje do vlády s Andrejem Babišem, který fakticky stojí za Sobotkovým pádem. Navíc, vzhledem k situaci uvnitř sociální demokracie, tedy roztříštěnosti strany a neslavnému výsledku v parlamentních volbách, se bývalý předseda ocitá na druhé či spíše až třetí či další koleji. Je tedy více než pochopitelné, že se pan Sobotka stahuje do ústraní,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Já to ani nechci komentovat. Asi bych nebyl objektivní,“ řekl premiér v demisi a předseda ANO Andrej Babiš.

„Respektuji rozhodnutí Bohuslava Sobotky. Byl férovým soupeřem, konkurentem i kolegou. Přeji mu mnoho úspěchů v životě mimo vysokou politiku. Velmi z dnešního pohledu oceňuji, že dokázal rychle a efektivně vytvořit stabilní většinovou vládu, která jako jedna z mála vydržela celé volební období,“ pochválil bývalého premiéra a šéfa ČSSD předseda křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek.

Hamáček: Sobotka byl úspěšným premiérem úspěšné vlády

„Bohuslav Sobotka celý svůj politický život spojil s ČSSD, byl jejím dlouholetým předsedou a úspěšným premiérem úspěšné vlády. Chtěl bych mu za všechno, co pro sociální demokracii i pro naši zemi udělal, poděkovat. Jeho rozhodnutí respektuji a přeji mu do budoucna vše dobré,“ uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Odchod Slávka Sobotky z vysoké politiky vnímám jako důkladně promyšlené a hluboce osobně motivované rozhodnutí. Chci Slávkovi jménem poslaneckého klubu poděkovat za náročnou a mimořádně obětavou práci, kterou odvedl jako předseda vlády i člen parlamentu ve prospěch České republiky a jejích občanů. A přeji mu hodně štěstí v osobním a pracovním životě,“ sdělil iDNES.cz šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

K Sobotkovi jsou kritičtí expremiér Paroubek i prezident Zeman

Velmi kriticky Sobotku hodnotí bývalí šéfové sociální demokracie Jiří Paroubek a současný prezident Miloš Zeman.

„První část jeho působení v politice, kdy byl ministrem financí, byla úspěšná . Pak převzal stranu, která byla úspěšná a přivedl ji do pozice politického komparzu, do pozice, ze které se může a nemusí dostat. On je člověk, který se potřebuje za každou cenu zbavovat konkurence. Strana pod jeho vedením ztrácela, ztrácela, až se ztratila téměř před očima. Za chybu považuji, že se nechal ovlivňovat a řídit lidmi, jako je jeho osobní přítel Radek Pokorný nebo agentura Bison & Rose,“ uvedl Paroubek.

„Za Bohuslavem Sobotkou je mnoho kauz včetně privatizace OKD a hodnocení jeho práce udělali ve volbách voliči, kdy byl výsledkem obrovský propad ČSSD,“ hodnotí Sobotkův konec předseda SPD Tomio Okamura.

Ještě než Sobotka oznámil svůj odchod, znovu na něj v rozhovoru pro čtvrteční Mladou frontu DNES zaútočil prezident Miloš Zeman. Ten po celou dobu ve funkci se Sobotkou jako premiérem a šéfem ČSSD bojoval. Nemůže mu totiž zapomenout, že ho Sobotka na Hradě nechtěl, a to už v roce 2003, kdy se do funkce hlavy státu pokusil dostat poprvé. 

„Pokládám za neobyčejnou drzost, jestliže člověk, který ČSSD dovedl k sedmi procentům, dnes rozdává knížecí rady,“ komentoval Zeman to, že Sobotka je proti vzniku koalice ČSSD s ANO, bude-li premiérem trestně stíhaný Babiš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video