I když se ČSSD tváří jednotně, ve straně proti sobě stojí dvě křídla, jedno

I když se ČSSD tváří jednotně, ve straně proti sobě stojí dvě křídla, jedno reprezentuje předseda Bohuslav Sobotka (uprostřed) a druhé Michal Hašek (vpravo), jehož podporuje Jeroným Tejc. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Sobotka, Hašek, Tejc: tři přátelé z Brna v nelítostném boji o moc

  • 337
O tom, že nikdy nepoznali život venku, svědčí už jen chlapecky nevyspělý výraz v jejich tvářích. Dnes jsou Bohuslav Sobotka, Michal Hašek a Jeroným Tejc zkušení političtí hráči. Partie, již rozehráli, už nemá s chlapeckou nevinností nic společného.

Tak dramaticky si to Bohuslav Sobotka nepředstavoval ani v těch nejčernějších snech. Že se bezprostředně po volbách jeho místopředseda Michal Hašek odebere do Lán, vyzve ho k rezignaci a Sobotkovi nezbude než demonstrovat na chodníku za své právo sestavit vládu a žádat potenciální koaliční partnery, aby jednali s ním - a ne s Haškem (více o válce v ČSSD zde).

Tomu, že situace v ČSSD nebude po volbách idylická, však leccos napovídalo. Už před několika měsíci vstoupil do hry prezident Zeman a s ním jeho spojenci, Sobotkovi dva mladší spolustraníci z Brna, sedmatřicetiletý Michal Hašek a šestatřicetiletý Jeroným Tejc. Všichni ve straně tušili, že ti tři čekají jen na to, až se vyhlásí volební výsledky, aby mohli zaútočit na post potenciálního premiéra.

Loajální ke všem

Tři přátele, jak se tradičně oslovují sociální demokraté, pojí kariéra, která sice v západní Evropě platí za normu, ale v Česku s jeho historickou zkušeností velký respekt nebudí. Studium práv - účast v mládežnické organizaci - seznámení s vedoucími funkcionáři strany - postup do Sněmovny. Všichni tři měli naspěch, skoro jako kdyby to museli stihnout do třiceti.

Od té doby se usnášejí, rokují, svádějí boje o zasedací pořádek a programy schůzí, budují koalice a zase je vypovídají. Když se jich po letech schůzování zeptáte, zda někdy nezatouží třeba po obyčejné manuální práci, chvíli na vás zaraženě hledí, pak zažertují na téma vlastní nešikovnosti a nakonec zvážní a pronášejí něco o politické odpovědnosti.

Přes všechny tyto podobnosti je však mezi Bohuslavem Sobotkou a jeho dvěma mladšími kolegy z Brna jeden podstatný rozdíl. Hašek s Tejcem vstoupili v druhé polovině devadesátých let do strany, která už sahala po moci. Sobotka se stal sociálním demokratem v prosinci roku 1989, v době, kdy z členství v ČSSD koukala spíš ostuda mezi vrstevníky než politická kariéra. "Ostatní nám samozřejmě nadávali do komunistů, my jsme však byli idealisté. Vstoupit do sociální demokracie tenkrát rozhodně neznamenalo, že rychle uděláte kariéru," líčí společné začátky Sobotkův kolega z Mladých sociálních demokratů Richard Dolejš.

Předčasné volby na jihu Moravy. Bohuslav Sobotka, ČSSD, Slavkov u Brna
Bohuslav Sobotka ve volebním štábu ČSSD v Praze. (26. října 2013)
Bohuslav Sobotka zdraví příznivce na demonstraci na jeho podporu na Hradčanském

Sázka na ČSSD nicméně nakonec vyšla. A v době, kdy se Hašek s Tejcem teprve zaučovali v jihomoravské lokální politice, měl už Sobotka za sebou úctyhodnou politickou dráhu. V roce 1993 pomohl do čela strany Miloši Zemanovi a o tři roky později ho zázračný volební výsledek ČSSD vynesl do Poslanecké sněmovny.

"Počítal jsem se k zemanovskému proudu ve straně, podporoval jsem kandidáty, které prosazoval Miloš Zeman, dobře jsme spolupracovali, když jsem byl předsedou poslaneckého klubu. V okamžiku, kdy byl do čela ČSSD zvolen Vladimír Špidla, jsem tu svou loajalitu přenesl na něj. Byl jsem vždycky loajální k předsedům strany," vypráví Sobotka. Díky své loajalitě, kterou někteří jeho spolupracovníci nazývají "naprostou nevýbojností", nakonec přežil všechny vnitrostranické turbulence.

Who is who

O pět let mladší Michal Hašek s výbojností problémy nikdy neměl. Ještě coby student pomáhal starostovi rodného Drásova, natáčel ve vsi vlastní videožurnál a dělal poslaneckého asistenta Zdeňku Koudelkovi. Potíže mu činilo spíše ztotožnění se s ideologií své strany.

Sobotka i Tejc mají každý svého osobního hrdinu, který jim ukázal cestu do ČSSD. Pro Sobotku to byla jeho matka samoživitelka, která z platu dělnice živila malého Slávka i jeho dvě sestry. Tejcovým hrdinou byl jeho dědeček – předválečný sociální demokrat, první nositel jména Jeroným Tejc, které mu jeho otec, pradědeček dnešního politika, opatřil na památku upáleného reformátora Jeronýma Pražského.

Když už má Hašek mluvit o nějakém politickém vzoru, vytáhne Tomáše Garrigua Masaryka a sám napůl přiznává, že to s jeho levicovými názory není nijak slavné. "Nejprve jsem znal lidi, teprve později jsem se detailněji seznámil s programovými věcmi a pak jsem se stal členem," prozradil na sebe Hašek MF DNES už před deseti lety.

Michal Hašek při rozhovoru s Barborou Tachecí.
Michal Hašek při rozhovoru s Barborou Tachecí.
Michal Hašek při rozhovoru s Barborou Tachecí.

Kontakty - to bylo klíčové slovo jeho vzestupu. Takže když ho na jaře 2000 oslovil šéf poslanců ČSSD Zdeněk Škromach s nabídkou stát se tajemníkem klubu, neváhal. "Říkal jsem si, bude na tu práci dobrý, je to vzdělaný mladý člověk, sociálně cítící, navíc s širokým moravským srdcem," vzpomíná Škromach.

Hašek měl hned sbaleno a v Brně se dodnes vypráví, že posledním, kdo se o jeho novém angažmá dozvěděl, byl jeho tehdejší šéf Koudelka. "Nevím, jestli byl úplně poslední. Měl jsem jen týden na rozmyšlenou a pak, když jsem to přijal, mě Zdeněk Škromach požádal, abych to držel v tajnosti," vysvětluje Hašek.

Nová práce mu svědčila. Chválí si, jaká to byla ohromná škola: "Poznal jsem chod parlamentu, věděl jsem takzvaně who is who, jak věci chodí formálně a jak doopravdy. Poslanci mě znali jako někoho, kdo umí pomoci s řadou věcí."

Užitečná škola však Haškovi po pár měsících skončila. Klub získal nového předsedu - Bohuslava Sobotku. A Hašek jako tajemník skončil. Důležité kontakty už nicméně byly navázány a do roka se se Sobotkou sešli ve Sněmovně.

Na scénu vstupuje skaut Jerry

Ve stejném roce se usmálo štěstí i na nejmladšího z naší trojice absolventů brněnských práv, Jeronýma Tejce. Pod svou skautskou přezdívkou Jerry začal, coby nový a narychlo sjednaný Koudelkův poslanecký asistent, brázdit vody jihomoravské ČSSD.

Skandál s černými dušemi, který brzy ukázal, jak kalné ty vody jsou, vynesl neposkvrněného Tejce do čela brněnské stranické organizace. O dva roky později, ve volbách 2006, už kandidoval z krásného druhého místa do Sněmovny.

Jeroným Tejc po zvolení šéfem poslaneckého klubu ČSSD.
Za prezidentem Milošem Zemanem do Lán v pondělí dorazil šéf poslaneckého klubu
Poslanec ČSSD Jeroným Tejc přichází na jednání mandátového a imunitního výboru,...

Po příchodu do hlavního města však zjistil, že zatímco on si budoval pozici v Brně, z Haška se v Praze mezitím stal významný straník. Coby nově zvolený předseda poslaneckého klubu proplouval Hašek foyer a vtipkoval s poslanci napříč politickým spektrem. Ve vlastním klubu už všechny oslovoval křestním jménem. Tejce si však tehdy na svou stranu nezískal. Ten vsadil na služebně staršího Sobotku.

Bohuslav Sobotka si svého nového spojence hýčkal. "Investoval jsem hodně času do toho, aby hrál Jeroným Tejc větší roli v politice sociální demokracie. A vnímal jsem ho jako svého přirozeného nástupce v čele poslaneckého klubu," vzpomíná. Podle zdrojů blízkých současnému šéfovi ČSSD to nebylo z čistého altruismu. "Přenechal Tejcovi jižní Moravu a dá se říct, že ho chápal jako jistou hráz proti Michalu Haškovi," říká Sobotkův spolupracovník.

Brňák Brňákovi vlkem

Michal Hašek mezitím postupně posiloval svou pozici. V rámci takzvané modernizace strany se stal jedním z nejbližších spojenců tehdejšího předsedy Jiřího Paroubka. I když nijak zvlášť moderně ve svých košilích meruňkové barvy nevypadal, stál na každé tiskové konferenci vedle předsedy a smrtelně vážně pokyvoval hlavou. Zasloužilí straníci se nemohli zbavit dojmu, že jim tu před očima roste nekalá konkurence.

"Možná na tom i něco bylo," připouští Hašek. "Jiří Paroubek uměl používat metodu rozděl a panuj. Když dal šanci mladým lidem, tak určitě proto, aby mu v nich vyrostla protiváha zkušeným matadorům."

Paroubkově přízni vděčí Hašek i za vlivnou pozici předsedy poslaneckého klubu, v níž mohl naplno využít svých sociálních dovedností a upevnit svůj vliv ve straně. Především poslankyně na něj dodnes rády vzpomínají. "Michalovou nejdůležitější vlastností byla empatie," vybavuje si tehdejší poslankyně za ČSSD Anna Čurdová, dnes kandidátka za Zemanovce. "Snažil se každého poslance využít po všech stránkách, uplatnit jeho odbornost a dát mu najevo: ty sem patříš a my tě chceme."

Fotogalerie

Hašek uměl spolupracovat se všemi. V poslaneckých vinárnách vysedával s nováčky i se zkušenými poslanci, ale dokázal si na rozdíl od Sobotky naklonit i prezidenta Václava Klause – a především Miloše Zemana. Po Paroubkově pádu se už jako populární hejtman Jihomoravského kraje cítil ve formě vyzvat Sobotku na souboj o to, kdo bude příštím premiérem.

O post předsedy se na sjezdu v roce 2011 utkali mladý, ambiciózní, skandály nezatížený Hašek a zasloužilý Sobotka, který byl sice takzvaně na řadě, jeho dlouhá kariéra však zároveň představovala hrozbu. Jako ministr financí spoluodpovídal třeba za podezřelé privatizace OKD a Škody Plzeň.

Ale i díky svému vyjednavači Jeronýmu Tejcovi nakonec Sobotka na brněnském sjezdu těsně zvítězil. "Kdybych nestál na jeho straně, myslím, že by nebyl zvolen," konstatuje Tejc. Výsledek byl až příliš těsný a znalci poměrů v Lidovém domě se shodovali: souboj Sobotka – Hašek vyřešen nebyl, jen se odsunul na neurčito.

Hrady a zámky

Zprvu se zdálo, že sám Hašek vyklízí pole. Pár měsíců po sjezdu se po něm slehla zem. Přestal zaopatřovat své spojence a ani v jeho oblíbené Asociaci krajů České republiky nevěděli, kde se vyskytuje. Odpověď znali jen jeho nejbližší známí.

"Vlastně nám přišlo hezké, že se i tak pragmatický člověk jako on dokáže zamilovat," vzpomíná jeden z jeho straníků na období, kdy se Haškovi v Brně přezdívalo Hrady a zámky. V romantických místech Čech a Moravy totiž ženatý politik trávil čas s přítelkyní. Hašek to vidí jinak: řešil prý v té době "vážnou osobní a rodinnou krizi" a na politiku neměl pomyšlení.

Pak ale přišel leden 2013, nástup Miloše Zemana a vážná osobní a rodinná krize musela stranou. "Ta prezidentská volba mě nakopla," říká dnes Hašek. "Byl to pro mě silný impulz, měl jsem pocit, že mám Miloši Zemanovi co vrátit i z hlediska těch našich přátelských vazeb. Od té doby je Michal Hašek zpět. Jaký, to je otázka, kterou ať si zodpoví každý sám," říká s jistým sebezalíbením. Už to dávno není ten smrtelně vážný mladý muž z Paroubkových tiskovek. Michal Hašek verze 2013, to jsou těsné džíny, bradka a proužkovaná baseballová čepice.

Dvě deci vína

ČSSD se po Zemanově zvolení rozdělila na dvě části. Na první, Sobotkovu, jíž prezident nikdy nezapomene potupný útěk ze Španělského sálu a svou porážku v prezidentských volbách v lednu 2003. A na druhou, s jejíž pomocí se teď Zeman chystá pokořit tu první. Do jejího čela se postavil Hašek. Kde však stál při prvním Zemanově pokusu dostat se na Hrad, není zdaleka jasné.

Puč v ČSSD

Mezi staršími sociálními demokraty se traduje, že se před deseti lety účastnil konspiračních protizemanovských schůzek i jistý, tehdy ještě nerozkoukaný mladý poslanec z jižní Moravy. Sám Hašek na tehdejší prezidentskou volbu očividně nevzpomíná rád: "Ano, tehdy se uskutečnilo mnoho schůzek. Člověk byl zván tu někým na dvě deci vína, tu někým někam jinam, kde se probíralo, co a jak. Nebyl jsem příliš vyhraněný. Zúčastnil jsem se schůzek s těmi a těmi."

A jak se tedy nakonec rozhodl? "Volil jsem tak, jak jsem si myslel, že nejvíc pomůžu sociální demokracii. Já ctím tu tajnou volbu. Byl jsem tam jen já se svým svědomím."

Pro dnešní alianci Zeman - Hašek je však důležitější, že mladý politik brzy poté vyrazil na Vysočinu a postupem času se stal, jak sám říká, Zemanovým přítelem. A vztah logicky pokračoval i po Zemanově zvolení prezidentem. "Hovoříme především o problémech regionů," říká Hašek o schůzkách s prezidentem.

Pokoření Sobotky na sebe po Zemanově návratu nenechalo dlouho čekat. Přišla instalace Rusnokova kabinetu, při níž byl Sobotka haškovským křídlem přinucen obrátit a pro vládu hlasovat, brzy poté i těsné hlasování širšího vedení ČSSD o tom, jestli je "lídr" Sobotka i "superlídr" do voleb.

A Jeroným Tejc, dosud věrný sobotkovec, najednou ladil noty s Michalem Haškem. "Já si myslím, že v sociální demokracii nelze hrát na nějaká spojenectví," komentuje Tejc změnu kurzu. "To, že někoho podpoříte, ještě neznamená, že je to spojenectví na celý život." Řetězec zrady v politickém trojúhelníku byl završen.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video