Bohuslav Sobotka před začátkem jednání gremia ČSSD.

Bohuslav Sobotka před začátkem jednání gremia ČSSD. | foto: Michal Šula, MAFRA

Sobotka navrhuje ČSSD referendum o vládě. Zmrazení daní odmítá

  • 376
Podobu případné dohody o vládě mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL by podle předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky mělo schvalovat celostranické referendum. Sobotka iDNES.cz řekl, že by se mohlo uskutečnit v lednu. Sobotka také řekl, že nevidí žádný smysl v tom, aby se zmrazily na dva roky daně, jak navrhuje hnutí ANO.

"Osobně podporuji celostranické referendum. Pokládal bych to za nejlepší možnost vyjádření se členů sociální demokracie k podmínkám, které eventuálně dojednáme s hnutím ANO. Byl bych rád, kdyby se k tomu vyjádřil každý člen strany, jestli za takových podmínek má ČSSD do vlády vstoupit, či nikoli. Takové referendum se může uskutečnit během ledna, nevidím to jaký velký organizační problém," uvedl Sobotka. Vyzval dopisem členy strany, ať se k tomu vyjádří.

Sobotka také relativizoval shodu mezi expertními týmy ANO a ČSSD o podobě majetkových přiznání (více o ní najdete zde). "Především to není žádná dohoda. Expertní týmy nejsou od toho, aby uzavíraly dohody," řekl iDNES.cz Sobotka. Nelíbí se mu moc nápad hnutí ANO, že by se až do konce roku 2015 nemělo hýbat s daněmi z příjmu fyzických osob ani firem.

"V některý daních je potřeba se pohnout. My navrhujeme například zvýšení zdanění hazardu, tam jsem nezaznamenal, že by to experti ANO kritizovali. Zmrazení daní mi nedává příliš smysl v situaci, kdy není jasné, z jakých zdrojů pokryjeme výdaje státního rozpočtu, ať už jde stabilizaci zdravotnictví nebo valorizaci penzí, podporu rodin s dětmi nebo posílení investic do infrastruktury," uvedl Sobotka.

Sobotka se setká s šéfem KDU-ČSL

Ve středu se setká s šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem. V situaci, kdy KDU-ČSL odmítá jakékoli zásahy do církevních restitucí, chce s ním jednat o daňové politice a zrušení druhého penzijního pilíře.

Sobotku také čeká jednání se zástupci církví. Sobotka chce navrhnout, aby církve souhlasily se snížením finančních náhrad doprovázejících schválené vydávání majetku církvím. "Tady by podle mého názoru církve mohly projevit jistou vstřícnost," míní předseda ČSSD. Církvím má stát v průběhu třiceti let vyplatit postupně 59 miliard korun, přičemž částku ještě navýší inflace.

Druhý Sobotkův návrh bude, aby církve poskytovaly každý rok informace občanům o tom, co se s penězi z restitucí děje. A ČSSD má ještě třetí návrh. "Areál Pražského hradu by měl být zcela vyňat z naturálních církevních restitucí," navrhuje předseda sociální demokracie.

Zástupci 16 církví ale s bývalým premiérem Petrem Nečasem podepsaly smlouvy o podobě restitucí, které navazují na schválený zákon. Pokud tedy církve samy na nějakou změnu nepřistoupí, nemá ČSSD páku na to, jak by je donutila smlouvy upravit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video