Premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová | foto: ČTK

Sobotka vytáhl na voliče těžkou zbraň. Navrhl vyšší tempo růstu penzí

  • 974
Rychlejší tempo růstu penzí chce prosadit ještě v současné koaliční vládě premiér Bohuslav Sobotka. Měly by se nově odvíjet od poloviny růstu reálných mezd, ne jako dosud od třetiny. „Řádově se bavíme o stovkách milionů, eventuálně jednotkách miliard navíc,“ řekl Sobotka po jednání s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou.

S návrhem podle premiéra přišla důchodová komise a ČSSD si ho osvojila. Pokud s tím koaliční partneři ANO a KDU-ČSL budou mít problém, bude závazek vyššího tempa růstu důchodů jedním ze slibů, s nímž půjdou sociální demokraté příští rok do voleb.

Příslibem vyššího tempa růstu penzí strana cílí na velmi početnou a z hlediska sociální demokracie naprosto zásadní skupinu více než 2,8 milionu důchodců, které chce na svou stranu získat v řádných parlamentních volbách v příštím roce.

Upravit tempo zvyšování důchodů bude chtít ČSSD prosadit ve Sněmovně při schvalování zákona, který má zakotvit věk 65 let jako strop věku odchodu do důchodu, na čemž se už koalice dříve shodla. Na dotaz iDNES.cz, kolik přesně by vyšší penze stály, odvětil premiér jen obecně s tím, že přesné číslo bude obsahovat návrh, který přinese do koalice ministryně Marksová.

Mezi další úkoly ministryně Marksové premiér označil zákony o sociálním bydlení a zálohovaném výživném, které ale podle něj narážejí na silné výhrady koaličních partnerů - hnutí ANO a křesťanských demokratů.

Premiér v úterý končí bilanční „kolečko“ jednání se členy své vlády. Dva své stranické kolegy se rozhodl vyměnit, Miloslav Ludvík nahradil na postu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a Jan Chvojka vystřídal v křesle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. KDU-ČSL i ANO měnit své zástupce ve vládě odmítly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue