Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka | foto: ČTK

Sobotka: Mládek dal zbytečně zbraň soupeřům, Dienstbiera ve vládě chci

  • 178
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka při jednání širšího vedení strany kritizoval stínového ministra financí Jana Mládka. Jeho výroky na sjezdu, ve kterých označil živnostníky za parazity, označil za zbytečnou chybu, která poskytla zbraň soupeřům ČSSD. O setrvání Mládka v stínové vládě rozhodne do konce dubna.

Mládkovým vystoupením podle něj dostali soupeři sociální demokracie něco, za co by mohli sjezd ČSSD "napadnout". Podobných chyb se podle něj strana do voleb musí vyvarovat, aby potvrdila pozici favorita příštích voleb, jak jí to přisuzují průzkumy. Mládek svá slova označil za mediální neobratnost, jeho postavení ve stínové vládě sociální demokracie je nyní nejisté (více zde).

Do vedení ČSSD Štěch i Urban

Do předsednictva ČSSD, orgánu, který například po volbách rozhoduje o tom, s kým půjde strana do koalice, bylo v sobotu zvoleno deset lidí, kteří doplnili nejužší vedení zvolené sjezdem v Ostravě a zástupce krajů. Mezi deseti členy předsednictva, které zvolil ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu v Praze, jsou například šéf Senátu Milan Štěch, exministr průmyslu Milan Urban, pražští zastupitelé Karel Březina a Petr Dolínek nebo jihočeská poslankyně Vlasta Bohdalová a Jiří Petrů, poslanec z jižní Moravy.

Sobotka řekl členům vedení strany, že se teď soustředí na výměnu slabých článků ve stínové vládě. Ve svém projevu ale nikoho nejmenoval. Změny provede do konce dubna a změny nejprve sdělí ČSSD a pak veřejnosti."Slabých článků je několik," řekl Sobotka. Odmítl říci kolik.

Mnohem lepší pozici než Mládek má stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier, který na sjezdu v Ostravě přišel o místo místopředsedy ČSSD. Krátce před tím neúspěšně kandidoval na prezidenta. "Chci ho mít ve vládě," řekl Sobotka. Myslí tím, jak současnou stínovou, tak skutečnou, pokud strana uspěje příští rok ve volbách.

O Dienstbierovi se přitom ve straně mluví i jako o možném lídrovi pro volby do Evropského parlamentu. On sám s tím ale zatím srozuměn není. Rád by zůstal ve stínové vládě a příští rok obhajoval post senátora.

Kdyby nezvedli antikomunistickou kartu teď, zvedli by ji později

Předseda ČSSD se v projevu zastavil i u vlny kritiky, kterou vyvolala výměna ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Daniela Hermana. Političtí soupeři podle něj budou chtít proti sociální demokracii využít antikomunistickou kartu. "Kdyby ji nezvedli teď, zvedli by ji za měsíc," je přesvědčen Sobotka.

Snaha ODS vymanit se z fatální ztráty důvěry vede podle něj k agresivním útokům na ČSSD, na umělou snahu vyvolat antikomunistickou náladu v české společnosti, na snahu zakrýt skutečné problémy naší země politizací Ústavu pro studium totalitních režimů (reakce na odvolání Hermana zde).

Po jednání Sobotka dodal, že od ODS je to taktika podle amerického filmu Vrtěti psem. "Je to snaha odvést pozornost od problémů, které společnost má. Kdybyste se na ulici lidí zeptali, co je to ÚSTR (Ústav pro studium totalitních režimů), málokdo by věděl, o co jde," řekl předseda ČSSD.

ODS výměnu Hermana kritizovala s tím, že jde o snahu levice dostat klíč k archivům StB a ČSSD tak prý vychází vstříc komunistům, s nimiž se chystá spolupracovat.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v sobotu znovu kritizoval kardinála Dominika Duku, který se v pátek přidal na stranu kritiků odvolání Hermana z čela ÚSTR slovy, že mu vystupování Zaorálka připomíná komunistického prokurátora Josefa Urválka, který se podílel na politických procesech minulého století s odpůrci komunistického režimu. "Nenávistné útoky primase české katolické církve mě mrzí," řekl Zaorálek. Podle něj to může být od Duky výrazem vděku za vládní koalicí schválené církevní restituce. (více o Dukově kritice najdete zde)

ODS se rozkládá před očima, řekl straníkům předseda ČSSD

Sobotka se věnoval i vztahům ve vládní koalici. ODS se podle něj rozkládá před očima a jedním z jejích posledních pokusů zachránit zbytek důvěry části voličů je podle Sobotky Agenda 2014, kterou ODS slibuje. "Slibuje věci, které mnohokrát slibovala," řekl Sobotka (více o záměrech ODS v Agendě 2014 najdete zde).

Sociální demokracie musí podle Sobotky počítat s tím, že pravice se bude snažit útočit na emoce a prosadit ještě do voleb některá populistická opatření. To, že si ODS a TOP 09 nevěří, dokumentoval předseda ČSSD na tom, že se straně podařilo prosadit do čela NKÚ jejího kandidáta Miloslava Kalu i poslance Stanislava Křečka na místo zástupce ombudsmana.

ČSSD musí podle Sobotky připravit realistický program pro parlamentní volby v příštím roce. Programovou debatu chce vést strana přes léto, na podzim by pak vyvrcholila programovou konferenci.

Nyní se podle předsedy sociální demokracie musí strana soustředit na to, aby dokázala v parlamentu prosadit zrušení sKaret pro výplatu sociálních dávek, kvůli nimž se hádá vládní koalice.

Premiér Petr Nečas a ODS je chtějí zrušit, TOP 09 na zachování karet trvá (více o jednání vlády o sKartách zde). Dalším cílem ČSSD je zřízení parlamentní vyšetřovací komise k fotovoltaickému boomu a jeho příčinám. Pokud komisi neprosadí nyní, měla by se o to snažit i po parlamentních volbách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue