Sociální demokraté slíbili, že sníží DPH na potraviny a zdaní stamilionáře

  • 236
Sociální demokraté představili priority volebního programu. Slíbili snížení DPH na potraviny či návrat k progresivnímu zdanění. Jedním procentem mají být podle ČSSD nově zdaněny majetky nad 100 milionů korun. „Zdaníme miliardáře. Nastal čas, aby i ti se podíleli na obnově země,“ řekl šéf strany Jan Hamáček.

Progresivní dědickou daň slibuje také strana uplatnit u majetků, jejichž hodnota převyšuje 50 milionů korun.

„Za covid nesmí zaplatit jen střední třída a ti nejchudší,“ uvedla místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová. Návrat k progresivnímu zdanění slibuje sociální demokracie prosadit tak, aby se daně nezvedly nikomu, kdo má příjem do trojnásobku průměrné mzdy.

Snížení DPH, které se má týkat základních potravin (pečivo, zelenina, ovoce, maso, ryby), strana prosazovala už v tomto volebním období, ale nezískala pro to podporu svého dosavadního koaličního partnera, hnutí ANO.

Sociální demokracie také slíbila, že zruší daňové výjimky pro velké korporace, kvůli nimž odtékají finanční výnos ze země. „Zavedeme bankovní daň z aktiv s progresivními sazbami,“ napsala sociální demokracie do svého programového desatera, které společně v úterý představili ministryně práce a sociálních věcí Maláčová předseda strany, ministr vnitra Jan Hamáček.

Minimální mzdu chce ČSSD od ledna 2022 zvýšit na 18 tisíc korun, od roku 2023 na 20 tisíc korun a zákonem zaručit její pravidelné navyšování. I se snahou zvýšit už od ledna minimální mzdu ze současných 15 200 korun na 18 tisíc korun sociální demokraté narazili v současné vládní koalici.

Strana také oznámila, že zásadně omezí agenturní zaměstnávání, aby došlo k narovnání pracovních podmínek zaměstnanců. „Firmy nebudou moci zaměstnávat více než 10 % lidí přes agentury. Zakážeme agenturám práce najímat cizince a omezíme činnost agentur na zprostředkování dočasné práce,“ napsala ČSSD do volebního programu.

Strana chce prosadit čtyřdenní pracovní týden

Firmy mají podle ČSSD dostávat příspěvky, když zaměstnají lidi nad padesát let, kteří hůře hledají novou práci, když o dosavadní přijdou.

Pracovní dobu slibuje strana zkrátit  na 35 hodin týdně, a to bez krácení mzdy. Cílem sociální demokracie je zavést čtyřdenní pracovní týden.

Strana také slibuje pět týdnů dovolené pro všechny zaměstnance a nárok na náhradní volno za práci v den státního svátku.

Zopakovala, že zabrání privatizaci zdravotních zařízení, a slíbila také, že do roku 2025 zvýší tarifní platy zdravotníků o polovinu, aby lékaři a zdravotní sestry neutíkali do zahraničí.

Podle ČSSD se nesmí zvyšovat věk odchodu do důchodu. A o 500 Kč měsíčně mají být navýšeny současné důchody za každé vychované dítě (nejvýše ale za tři děti). Peníze má dostat ten z rodičů, který o děti převážně pečoval.

Pokuty za dlouhodobě neobsazené byty

Zákon o veřejně prospěšných bytových společnostech má pomoci zlevnit výstavbu bytů.

Strana zároveň hrozí, že prosadí pokuty za dlouhodobě neobsazené byty. Regulovat plánuje služby pro krátkodobé ubytování a chce zavést daň z prodeje nemovitostí. „Daň bude odpuštěna u prodeje, který probíhá u jedné fyzické osoby po době delší, než je pět let od posledního prodeje tak, aby se zamezilo spekulacím, ale daň nepadla na běžné občany,“ napsala do programu.

Je ovšem otázka, co ze svých slibů bude moci sociální demokracie prosadit. Volební průzkumy totiž zatím naznačují, že může mít problém dostat se znovu do Sněmovny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video