Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sníh přibývá i postupně taje. Jazyky a závěje jsou na severu Čech

  9:29
Před problémy se sněhem mohou narazit řidiči hlavně v Krkonoších a Krušných horách, kde jsou potřeba řetězy. Nová pokrývka je také ve vyšších polohách Vsetínska, kde byla vrstva sněhu na silnicích do deseti centimetrů. Naopak na Šumpersku a Jesenicku pokrývají asfalt místy zbytky rozbředlého sněhu.

V Olomouckém kraji ve středu hustě sněžilo. Komplikace působilo počasí hlavně ve vyšších polohách. (3. 1. 2018) | foto:  ČTK

Na sever Čech by řidiči do hor bez zimní výbavy neměli vyjíždět. Kromě sněhových řetězů se vyplatí přibalit také lopatu. Na silnicích nižších tříd, které se nesolí, leží silná vrstva ujetého sněhu, navíc stále fouká silný nárazový vítr. Silnice jsou ale většinou všude v republice sjízdné.

Hlavní tahy v Libereckém i Ústeckém kraji jsou většinou holé a mokré. V nižších polohách se objevují dešťové přeháňky, které v horách přecházejí ve sněžení. Teploty se pohybují většinou nad nulou, do pěti stupňů, v horách teploměry klesají i k minus dvěma. Kvůli silnému větru je pocitová teplota mnohem nižší.

Podle meteorologů se podobný charakter počasí udrží po celý den. Na severu Čech se budou objevovat srážky, které postupně i v horách budou přecházet v déšť. Teploty budou nad nulou a vítr by měl k večeru slábnout.

Morava leží pod vrstvou nového sněhu, postupně ale i odtává

V Olomouckém kraji jsou silnice většinou mokré, případně vlhké, a sjízdné bez omezení. Místy komplikuje dohlednost slabé mrholení. Podobná situace je ve Zlínském kraji. Nová sněhová pokrývka je v okolí Vsetínska, ale ostatní části jsou převážně holé a vlhké, na Kroměřížsku dokonce suché. V některých úsecích na Uherskohradišťsku snižují dohlednost mlhy. Vyplývá to z informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. 

Ťok je příliš měkký, na dopravě je třeba přitvrdit, říká premiér Babiš

Na severu Moravy je převážně zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus tří do plus čtyř stupňů Celsia. Odpolední maxima by podle předpovědi měla dosáhnout pěti stupňů, na horách plus dvou stupňů Celsia. Přes den bude v regionu zataženo až oblačno, místy přechodně i polojasno. K večeru se od severozápadu může vyskytnout déšť, v polohách nad 800 metrů nad mořem pak srážky smíšené nebo sněhové, ojediněle i mrznoucí. Vát bude mírný západní až severozápadní vítr.

Na Zlínsku je převážně zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus jednoho do plus tří stupňů Celsia. Odpolední maxima by podle předpovědi měla dosáhnout pěti stupňů Celsia. Přes den bude v regionu zataženo až oblačno s ojedinělým slabým deštěm. Vát bude slabý, přechodně mírný severozápadní až západní vítr.

Sníh na Vysočině, v Jihočeském kraji i Pardubicku taje

Na části vedlejších silnic ve vyšších polohách Vysočiny leží ujetý sníh posypaný drtí. Sypače jezdily v noci na dnešek na Žďársku, kde v úterý napadlo nejvíc sněhu a kvůli větru se tam místy tvořily i návěje. Větší část komunikací v kraji je holá a suchá nebo vlhká po chemickém ošetření, řekl Aleš Hubený z dispečinku krajské správy a údržby. V sousedním Jihočeském kraji nesněžilo a silnice jsou podle krajských silničářů suché.

Na Vysočině se k ránu teplota pohybovala od minus dvou do plus dvou stupňů Celsia. Na Žďársku jezdily sypače v úterý večer i dnes ráno, celkem jich bylo jedenadvacet. Problémy v dopravě podle dispečera nebyly v noci hlášeny nikde v kraji.

Přes den bude na Vysočině zataženo, přechodně i polojasno. Na severu kraje může ojediněle slabě pršet nebo padat déšť se sněhem. Teploty odpoledne vystoupí maximálně čtyři stupně nad nulu. Vítr s nárazy do 54 kilometrů v hodině bude večer slábnout.

V Jihočeském kraji meteorologové přeháňky během dne nečekají. Teploty se tam dnes dostanou také nejvýše ke čtyřem stupňům Celsia, na horách zůstanou kolem nuly. Vát bude mírný vítr.

Sníh zůstává na silnicích na východě Čech již jen v nejvyšších polohách. Většinou je uježděný, někde i rozbředlý. Všechny komunikace jsou sjízdné, informují silničáři. Opatrní by řidiči měli být v nejvyšších partiích Orlických hor a na Broumovsku. Sníh leží i na vozovkách v okolí Lanškrouna, Žamberka a na státní silnici přes Suchý vrch.

Hory jsou schované pod sněhovou čepicí, laviny ale nehrozí

V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. Mírné nebezpečí pádu laviny platí od soboty a zůstat by mělo i ve středu, informovala na svém webu horská služba.

„Více sněhu je uloženo na závětrných svazích a ve žlabech. Za posledních dvacet čtyři hodin napadlo deset centimetrů nového sněhu,“ uvedl včera Robert Dlouhý z horské služby.

Laviny v Krkonoších

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním v lavině zahynula na konci prosince 2008 šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

V polohách nad 1000 metrů nad mořem podle něj hrozí laviny deskové. „Pod 1000 metrů nad mořem je sněhová pokrývka ve spodních vrstvách mokrá až podmáčená. Zde se dají očekávat laviny malých rozměrů z mokrého sněhu a laviny klouzavé, které se většinou zastaví ještě na svahu,“ uvedl Dlouhý. 

Při druhém stupni je lavinové nebezpečí označováno jako mírné. Sněhová pokrývka při něm vykazuje na některých strmých svazích jen střední stabilitu, lidé by neměli vstupovat na svahy se sklonem nad třicet pět stupňů. Samovolné uvolnění větších lavin se nepředpokládá. Podmínky pro lyžaře a turisty horská služba při druhém stupni označuje za převážně bezpečné.

Na Luční boudě na hřebeni hor v nadmořské výšce 1415 metrů bylo dnes ráno mínus pět stupňů Celsia, téměř metr sněhu a mlha. Vítr v nárazech dosahoval přes šedesát kilometrů v hodině a podle předpovědi meteorologů by měl během dne ještě sílit.

Lavinovými oblastmi v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň, tedy vysoké nebezpečí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...