Silný vítr láme stromy. Na Pražském okruhu havarovaly kamiony

  • 116
Řidičům v některých krajích komplikuje dopravu husté sněžení či uježděná vrstva na silnici. Na Moravě a ve východních Čechách silný vítr shazuje stromy. Na Pražském okruhu se ráno srazil kamion s autobusem, později se tam převrátil i nákladní vůz převážející osobní auta.

V Praze se před pátou hodinou ráno na 21. kilometru Pražského okruhu u exitu Jinočany srazil kamion s autobusem. Hasiči na Twitteru uvedli, že vyprostili zraněného řidiče autobusu, kterého převzala do péče záchranná služba. Přečerpali také naftu z poškozené nádrže nákladního vozidla. Nehoda blokovala jeden jízdní pruh a v okolí se tvořily kolony. 

Po deváté hodině se okruhu za nájezdem na D5 převrátil kamion převážející osobní automobily. „Narazil do svodidel a několik aut se vysypalo na silici. Nehoda se obešla bez zranění, alkohol u řidiče jsme nezjistili,“ řekl iDNES.cz krajský policejní mluvčí Jan Rybanský.

Část vozidel z návěsu spadla podle hasičů i do protisměru. Kolem poledne policisté úsek kvůli odklízení havarovaného kamionu znovu uzavřeli a dopravu odkláněli. Až před 15:00 byl provoz plně obnoven.

V Olomouckém kraji hasiči vyjely v sobotu k osmdesáti zásahům, zejména k popadaným stromům a uvolněným střešním krytinám. „Nejvíce zasaženou lokalitou je Šternbersko (okolí Jívové, Domašova nad Bystřicí, Bělkovic-Lašťan),“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková. Strom v této oblasti spadl i na železniční trať.

Hasiči v Královéhradeckém kraji do odpoledne evidovali třicítku zásahů, v polovině případů odstraňovali spadlé stromy. Silný vítr je pokácel zejména na Náchodsku v okolí Nového Města nad Metují. „Profesionální i dobrovolné jednotky zde nejčastěji odstraňovaly stromy spadlé přes komunikaci,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

V Novém Městě nad Metují v ulici Ve Vilách spadl strom na elektrické vedení a trafostanici. V Provodově-Šonově se strom zlomil a spadl na střechu rodinného domu. „Hasiči pomohli majitelům pomocí automobilového žebříku s provizorním zakrytím poškozeného místa,“ řekla mluvčí.

Hasiči odstraňovali popadané stromy také na Rychnovsku v Rokytnici v Orlických horách a v Dobrém, na Trutnovsku v Litíči nebo na Jičínsku v Hořicích a v Pecce. Na otevřených úsecích v Krkonoších a v okrese Trutnov se tvoří sněhové jazyky. 

Sněhové jazyky na silnici mezi Lázněmi Libverda a Ludvíkovem pod Smrkem na Liberecku (17. března 2018)

Vážné komplikace sníh působí také v Libereckém kraji, kde na silnicích leží čerstvý sníh. Husté sněžení se silným větrem ztěžuje dopravu například na úpatí Jizerských hor. Sněhové jazyky se tvoří mimo jiné na silnici mezi Lázněmi Libverda a Ludvíkovem pod Smrkem.

S kolonou nákladních aut dlouhou zhruba šest kilometrů museli počítat řidiči u obce Svor na Českolipsku. U obce Rychnov na Jablonecku zapadl kamion. Nehodu vyšetřují policisté ve Stráži nad Nisou, v Jablonci nad Nisou naboural autobus do zaparkovaného automobilu.

Ve středních Čechách ráno na řadě míst intenzivně sněžilo. Silnice jsou tam sjízdné, řidiči by však měli dbát zvýšené opatrnosti. Silničáři v noci vyslali do terénu všechny sypače a kvůli bezpečnosti chemicky ošetřili i silnice na území některých chráněných oblastí, což se běžně nedělá. 

Na silnice druhé a třetí třídy v regionu v noci vyjelo více než 160 sypačů, ráno se auta kvůli dalšímu sněžení musela do některých oblastí vrátit a silnice ošetřit znovu.

„Vzhledem k tomu, že se v noci tvořila ledovka, tak jsme dokonce na území některých chráněných oblastí byli po dohodě s jejich správci nuceni použít chemický posyp pro zajištění bezpečnosti silničního provozu a fungování složek Integrovaného záchranného systému,“ uvedl dispečer krajské správy a údržby silnic. Všechny silnice v regionu byly podle něj ráno se zvýšenou opatrností sjízdné. 

Na jihu Moravy odpoledne začalo znovu sněžit a na některých úsecích začínají namrzat silnice. Silničáři je musejí ošetřit chemicky a řidiče nabádají k opatrnosti, uvádějí na webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

V Jihočeském kraji k ránu místy dešťové přeháňky přecházely ve sněžení, teploty klesly i tři stupně pod nulu. Silničáři měli nejvíc výjezdů na Táborsku, Strakonicku a na Jindřichohradecku. Po chemickém ošetření jsou silnice mokré, ale řidiči by měli jezdit opatrně. Někde mohou být namrzlé mosty nebo vozovky na okrajích lesů. „Kde to vypadá, že by to mohlo namrzat, byly silnice preventivně ošetřeny,“ uvedl dispečer krajské správy. Problémy v dopravě neměl hlášeny.

Na západě Čech v noci sněžilo a teploty klesly na několik stupňů pod nulu. Silnice jsou po chemickém ošetření sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři varují i před námrazou, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Nehoda osobního automobilu na dálnici D6 směrem na Sokolov (17. března 2018).

V Karlovarském a Plzeňském kraji v noci napadlo i několik centimetrů sněhu. Na ošetřených silnicích sice začal ráno odtávat, ale ve vyšších polohách může na silnicích zůstávat a při teplotách kolem minus čtyř stupňů i namrzat.

Dopravu na dálnici D6 směrem na Sokolov za sjezdem na Kynšperk komplikovala odpoledne nehoda osobního automobilu, které skončilo převrácené v příkopě. Na místě byly všechny složky IZS. Dle policejní mluvčí Zuzany Týřové byl při nehodě lehce zraněn řidič. 

Se sněhovými jazyky, náledím a námrazou musí řidiči počítat i v Ústeckém kraji. Policie zde od rána řešila v souvislosti s počasím už několik nehod. Řidiči bourali v Ústí nad Labem, Děčíně či na Chomutovsku. Policisté proto nabádají k velké opatrnosti při cestování po regionu. Dálnice D8 je průjezdná, jízdní podmínky zhoršuje vytrvalé sněžení.

Přeháňky a horší viditelnost

Na řadě míst Pardubického kraje jsou sněhové přeháňky. Podle silničářů sněží v okolí Skutčce, Poličky, Hlinska a Pardubic. Vyplývá to z údajů krajských cestářů. Na většině vozovek nižších tříd zůstává rozbředlá vrstva sněhu. Nový sníh leží na komunikacích v Železných horách a v okolí Lanškrouna.

Na Bruntálsku v Moravskoslezském kraji jsou silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na chemicky ošetřených silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu, na komunikacích krytých inertním posypem může ležet ujetá vrstva sněhu. Dohlednost by mohla být kvůli srážkám snížená. 

V pátek večer však museli hasiči zasahovat ve Frýdku-Místku kvůli nehodě dvou osobních aut, která si vyžádala dva zraněné. Jednoho ze spolujezdců museli hasiči vyprostit pomocí hydraulických nástrojů.

Silnice na Vysočině jsou po sněhových přeháňkách sjízdné s opatrností. Zbytky sněhu byly ráno hlavně na vozovkách nižších tříd sypaných drtí. Hlavní tahy byly po chemickém ošetření mokré. Kromě sněhových přeháněk byla v noci v kraji místy i hustá mlha.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video