Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sníh komplikoval dopravu po celém Česku. Jízdu na D1 omezila nehoda kamionu

  8:41aktualizováno  15:49
Dopravu v sobotu ráno v mnoha krajích komplikovalo sněžení a uježděné vrstvy pokrývky. Častá byla kromě ledovky a sněhových jazyků taká horší viditelnost. Dálnici D1 ve směru na Brno na 125. kilometru zablokoval na dvě hodiny kamion, který tam havaroval.

Ve Zlínském a Olomouckém kraji snižovalo dohlednost vytrvalé sněžení. Silnice v nižších polohách pokrývá převážně rozbředlý sníh. Pozor pak museli řidiči dávat i ve vyšších polohách, kde leží na vozovkách většinou souvislá uježděná vrstva sněhu krytá posypem.

Především na Šumpersku a Jesenicku byla navíc vrstva v některých úsecích zledovatělá. Ve Zlínském kraji platila výstraha meteorologů před vydatným sněžením až do dnešního poledne, na Olomoucku byla platná v části kraje.

Sněží i v jižních Čechách, kde byly silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři nasadili veškerou techniku. V nejvyšších polohách Šumavy se mohly ojediněle tvořit sněhové jazyky. „Teď přechází přes kraj vlna sněžení, sněhových přeháněk, deště. Technika jezdí od tří hodin téměř všude,“ popsal dispečer jihočeských silničářů Jiří Novotný.

Všechny silnice byly sjízdné se zvýšenou opatrností, někde mohla být nová vrstva sněhu, už ale posolená. Ve vyšších polohách s inertními úseky byla ujetá vrstva sněhu krytá posypem a drtí. Tam mohly nastat nebezpečné situace.

V sobotu se oteplí

V sobotu bude převážně zataženo s občasným sněžením. V nižších polohách bude místy pršet.

Nejvyšší teploty se v sobotu budou pohybovat mezi 1 a 5 °C, na severozápadě se místy vyšplhají až k 7 °C. V 1000 metrech na horách se bude rtuť teploměru držet kolem 1 °C, na Moravě a ve Slezsku kolem   - 2 °C.

Vítr povane rychlostí 3 až 7 metrů za sekundu. 

„Silnice je v dezolátním stavu, neprohrnuto, neposoleno, navíc vánice,“ uvedl posluchač Rádia Impuls jedoucí z Českých Budějovic do Vyššího Brodu. 

Do rádia zavolal i posluchač stojící v koloně na silnici 141 u obce Volary. „Totálně neudržované, zasekané. Prostě nikdo snad nikam nejezděte, je to tu totálně zablokované,“ řekl. 

Na Vysočině nasadili silničáři kvůli chumelení přes 110 sypačů a 60 traktorů. Na silnicích prvních tříd byl rozbředlý sníh, na vozovkách druhých a třetích tříd byl ujetý sníh. „Chumelí, čím víc chumelí, tím méně je vidět. Máme na I/34 u obce Skála kamion, je to neprůjezdné, čeká na vyproštění,“ řekl dispečer. Silnice byly kvůli sněhu průjezdné jen se zvýšenou opatrností.

Na 125. kilometru dálnice D1 blokoval dopravu směrem na Brno havarovaný kamion. Po dvou hodinách se policistům podařilo zprůjezdnit dálnici jedním jízdním pruhem. Od 120. kilometru se tvořily kolony. Kamion zablokoval všechny jízdní pruhy. Dle informací jihlavských hasičů z vozidla unikly provozní kapaliny. 

Po poledni byla dálnice opět průjezdná ve směru na Brno bez omezení. Kolona se rozjela.

Ředitelství silnic a dálnic začalo v pátek večer pracovat na odstranění dočasných betonových svodidel mezi 90. a 94. kilometrem dálnice D1 u Humpolce.

Opatrní měli být i řidiči v Moravskoslezském kraji. V některých místech padal déšť se sněhem. Krátce před polednem museli hasiči například pomáhat se zprůjezdněním silnice v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku, nedaleko hraničního přechodu se Slovenskou republikou, kde husté sněžení zkomplikovalo provoz.

Silnice vyšších tříd ošetřované chemicky byly převážně mokré. Na silnicích nižších tříd mohl být rozbředlý sníh, zvláště ve vyšších polohách pak mohla na silnicích ležet až několikacentimetrová ujetá vrstva sněhu.

Česko zasáhne nové sněžení, na horách napadne až 20 centimetrů

Sněžilo i na většině území Středočeského kraje. Na Benešovsku a Příbramsku ležela na silnicích druhé a třetí třídy vrstva nového sněhu. Na silnicích první třídy na Příbramsku se tvořily sněhové jazyky. Sjízdné se zvýšenou opatrností byly dálnice D1 a D5 a také silnice první třídy na Kolínsku a Kutnohorsku. Na řadě silnic druhé a třetí třídy pak byly zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Podle informací policie se na silnici 4 v obcích Zalužany, Kozárovice, Chraštice, Zbenice, Těchařovice, Vrančice a Milín na Příbramsku vyskytovala ledovka, silničáři se snažili úsek ošetřit.

Jazyky i rozbředlý sníh

Na sněhové jazyky si museli dát řidiči i v Ústeckém kraji, konkrétně pak v Krušných horách. Na severu Čech vál silný vítr, místy se objevovalo náledí. Silnice byly na většině území regionu holé a po chemickém ošetření. Sníh se ještě objevoval na komunikacích nižších tříd, a to zejména na Děčínsku a v Krušných horách. Kvůli větru se mohly objevovat sněhové jazyky.

V Libereckém kraji v sobotu museli řidiči počítat na silnicích s rozbředlým sněhem. Komunikace byly sjízdné se zvýšenou opatrností, několik aut už na cestách uvízlo. Meteorologové varovali před vytrvalým sněžením v Jizerských horách, kde mohlo během dne napadnout až 15 centimetrů sněhu.

Silničáři chemicky ošetřili hlavní komunikace v kraji. K opatrnosti nabádali policisté, kteří ráno vyšetřovali jednu dopravní nehodu u obce Žďárek na Liberecku.

Na silnici 290 při průjezdu obcí Bílý Potok u Liberce byly sněhové jazyky a na silnici podle informací policie stojí uvízlá vozidla. Problémy měli řidiči také na Jablonecku, kde od rána sněžilo. V terénu měli cestáři nadále veškerou techniku.

„Průjezd v Jablonci nad Nisou, obrovský problém, strašně moc sněhu po silnici. To samé Rychnovský kopec, směrem k dálnici. Pro kamiony bude těžko sjízdný,“ uvedla pro Rádio Impuls jedna z posluchaček. 

Na východočeských silnicích ve vyšších polohách ležel místy rozbředlý sníh nebo uježděná sněhová vrstva. V oblasti Poličky se místy tvořily sněhové jazyky, silnice na Suchý vrch na Orlickoústecku byla sjízdná jen se sněhovými řetězy a na horských silnicích v Krkonoších a Orlických horách se držel na vozovkách čerstvý sníh. Se zvýšenou opatrností byla v Královéhradeckém a Pardubickém kraji sjízdná většina silnic.

Ochrana přírody

Jízdu na silnicích v západních Čechách komplikovaly sněhové nebo smíšené srážky, místy mrholení nebo silný vítr. Ve vyšších polohách Šumavy i Krušných hor se mohly na silnicích tvořit také sněhové jazyky.

Lanovka na Sněžku nejezdí

Lanovka z Pece pod Sněžkou na nejvyšší českou horu se ráno kvůli silnému větru nerozjela. Zatímco o provozu na dolním úseku Pec - Růžová hora se ještě rozhodne, horní úsek z Růžové hory na Sněžku nepojede celý víkend.

Silnice byly v Plzeňském i Karlovarském kraji se zvýšenou opatrností sjízdné. Na dálnici D6 v Karlovarském kraji byly místy srážky, vozovka byla většinou mokrá a kluzká. Se sněhovými nebo smíšenými přeháňkami se setkali také řidiči na dálnici D5 v Plzeňském kraji. Kvůli srážkám byla horší dohlednost.

Sněhové jazyky se mohly v Plzeňském kraji tvořit na šumavských silnicích, kde místy hrozily i námrazy, například u Gerlovy Huti poblíž Železné Rudy. Na silnicích, které nemohou silničáři na Šumavě kvůli ochraně přírody solit, byla ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Uježděná vrstva sněhu mohla být v Plzeňském kraji také na některých silnicích na Tachovsku nebo v Brdech. V Karlovarském kraji se mohly sněhové jazyky tvořit například na Chebsku.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...