ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Teploty v týdnu vystoupí až na osm stupňů, sněžit bude jen v kopcích

  • 6
Poměrně teplý pracovní týden čeká obyvatele Česka. Mrznout bude jen v noci, přes den teploty v některých dnech vystoupí až na osm stupňů. Ochladí se v závěru týdne. Sněžit bude spíše jen na horách, od čtvrtka i v polohách nad 600 metrů.

"V pondělí výběžek vyššího tlaku vzduchu zeslábne a od západu postoupí do střední Evropy slabá studená fronta. V dalších dnech bude přes střední Evropu postupovat k východu frontální systém," uvádí Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu.

V pondělí bude zataženo až oblačno a mlhavo. Postupně se během dne objeví mrholení nebo slabý déšť, večer v Čechách v polohách nad 800 metrů bude sněžit. Teploty se budou pohybovat od 1 do 5 stupňů, v 1 000 metrech kolem nuly. Foukat bude mírný vítr o rychlosti 2 až 6 m/s.

Oblačno až zataženo zůstane i v úterý. Na Moravě a ve Slezsku ale bude zpočátku polojasno, na západě Čech se k večeru místy bude snášet z oblohy déšť. Noční teploty se ustálí kolem nuly (-2 až 2 stupně), přes den vystoupí na 3 až 7 stupňů. Zpočátku mírný vítr o rychlosti 2 až 6 m/s se postupně změní na čerstvý o rychlosti 4 až 8 m/s, na horách s nárazy kolem 20 m/s.
               
Podobné počasí vytrvá i ve středu. Bude zataženo až oblačno, od západu přijde déšť, který na západě Čech v polohách nad 1 000 m přejde ve sníh. Na Moravě a ve Slezsku zpočátku místy mrholení. V noci se budou teploty pohybovat od -1 do 3 stupňů, během dne od 4 do 8 stupňů. Vítr mírně zeslábne na rychlost 3 až 7 m/s, nejsilnější bude na Českomoravské vrchovině s nárazy kolem 15 m/s.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy se objeví déšť, v polohách nad 600 metrů (na Moravě a ve Slezsku zpočátku nad 1 000 metrů), sníh. Odpoledne dojde k protrhávání oblačnosti. Noční teploty zůstanou mezi -1 a 3 stupni, denní klesnou na 0 až 4 stupně. Vát bude mírný vítr o rychlosti 3 až 7 m/s.

Od pátku do pondělí meteorologové očekávají oblačno až zataženo, zpočátku s deštěm, na horách se sněžením. Objeví se sněhové přeháňky. V pátek v noci bude 0 až 4 stupně, v dalších nocích -3 až 2 stupně. Přes den se budou teploty zpočátku pohybovat mezi 3 až 7 stupni, později mezi -1 až 4 stupni.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video