Aprílové počasí v centru Prahy. (6.dubna 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Po teplém víkendu se ochladí, v pondělí v Česku opět nasněží

  • 9
Počasí po víkendu se ponese ve znamení velkých výkyvů teplot. V noci na pondělí se v Česku citelně ochladí. Nižší teploty přinesou také intenzivnější srážky, které budou ve vyšších nadmořských výškách i sněhové. Meteorologové avizují, že může napadnout 1 až 5 centimetrů mokrého sněhu. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Důvodem změny počasí bude zvlněná studená fronta, která bude postupovat ze západní do střední Evropy. Před ní bude na naše území proudit teplý vzduch od jihozápadu až jihu.

To přinese během neděle oblačné až polojasné počasí. Nejvyšší teploty vystoupají během dne na 14 až 18 stupňů Celsia, při déletrvající zmenšené oblačnosti až 20 stupňů.

Více na Počasí iDNES.cz

V Čechách bude většinou vát slabý jihovýchodní až jižní vítr o rychlosti 1 až 4 metry za sekundu, na Moravě a ve Slezsku to bude vítr čerstvý s rychlostí 5 až 10 metrů za sekundu, která v nárazech zesílí až na 15 až 20 metrů za sekundu (70 kilometrů za hodinu).

V noci na pondělí přinese studená fronta postupně občasné přeháňky. Zejména na západě a severozápadě země bude pršet, v nadmořských výškách nad 600 metrů se k ránu promění na srážky sněhové.

Nejnižší teploty klesnou na 10 až 5 stupňů Celsia, při slabším větru až ke 3 stupňům Celsia. Západ a severozápad území bude ještě chladnější s teplotami pohybujícími se kolem 1 stupně Celsia.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

„Při očekávaných teplotách v blízkosti 0 °C proto může napadnout 1 až 5 cm mokrého sněhu i v nižších polohách. Sníh bude během dne většinou odtávat,“ uvádí ČHMÚ.

V pondělí přes den bude zataženo až oblačno, ve východní polovině území zpočátku až polojasno. Od západu bude občasně pršet, na západě a postupně i v dalších částech země v nadmořské výšce nad 600 metrů se srážky změní na sněhové. K večeru pak bude sněžení od západu ustávat.

Napříč republikou budou velké výkyvy teplot. Nejvyšší teploty se na severozápadě země budou pohybovat kolem 3 stupňů Celsia, na jihovýchodě pak vystoupají až na 18 stupňů Celsia.

V 1 000 metrech na horách se budou teploty pohybovat v rozmezí od -2 stupňů Celsia v Krušných horách až do 9 stupňů Celsia v Beskydech.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video