Počasí zkomplikovalo dopravu, sněžení uvěznilo kamiony na dálnici D8

  8:03aktualizováno  13:34
Sněžení zkomplikovalo ve středu na mnoha místech republiky dopravu. Na dálnici D8 mezi Ústím nad Labem a Německem dopoledne uvázly na 82. kilometru kamiony. Tunel Libouchec ve směru do Německa byl zhruba dvě hodiny neprůjezdný. Potíže hlásí i z Vysočiny, Libereckého či Královéhradeckého kraje.

„Tunely jsou už zprovozněny obousměrně a dálnice je průjezdná v hustém a pomalém provozu,“ řekla po poledni mluvčí ústecké policie Šárka Poláčková.

Podle policie se kolona dopoledne stále prodlužovala. V místě byla kluzká vozovka, silnice jsou po chemickém ošetření sjízdné s opatrností.

Počasí komplikovalo dopravu i v jiných částech Ústeckého kraje. Místy v noci napadlo až šest centimetrů, řidiči tak musí být opatrní. Nehoda nákladního auta uzavřela silnici I/7 v úseku mezi Křímovem a Horou Svatého Šebestiána. Auto sjelo do příkopu, hasiči je vyprošťují. Silnice by měla být podle webu dopravních informací ŘSD zavřená celé dopoledne. Na silnicích v Krušných horách si musí dát motoristé pozor na sněhové jazyky, Cínovec na Teplicku hlásí nebezpečí námrazy.

Hlavní silniční tahy byly ve středu ráno většinou mokré, místy ležel rozbředlý sníh. Teploty se ráno pohybovaly od jednoho do čtyř stupňů Celsia, na horách bylo kolem minus dvou stupňů, uvedli silničáři a meteorologové.

Meteorologové také varovali před silným větrem, v nárazech může dosahovat místy až 70 metrů za sekundu, na horách až 90 metrů za sekundu. Po poledni srážky i vítr začaly slábnout. 

Místy se tvořily sněhové jazyky

Až dvacet centimetrů sněhu napadlo v Jizerských horách a Krkonoších. Mokrý sníh ohýbal stromy, silný vítr tvořil v otevřených úsecích sněhové jazyky. Silničáři doporučovali zvýšenou opatrnost, všechny silnice byly ale s opatrností sjízdné.

Rozvodněné řeky

Hydrologická situace posledních dní se již uklidňuje. Aktuálně je podle ČHMÚ většina vodních toků na poklesu. Vzhledem k dotoku je ještě na mírném vzestupu hladina dolní Moravy v úseku mezi Strážnicí a Lanžhotem, kde meteorologové očekávají dosažení 1. stupně povodňové aktivity.

V současnosti hlásí první stupeň povodňové aktivity řeky Ohře – vodní nádrž Skalka, Tichá Orlice – Čermná nad Orlicí, Olešnice – Kokory, Velká Stanovnice – Karolinka pod nádrží, Bystřička – Bystřička nad nádrží a Morava – Kroměříž, Spytihněv, Strážnice.

Spadlý strom mezi Desnou a Dolním Polubným v Jizerských horách přerušil ve středu ráno dopravu na frekventované železniční trati z Tanvaldu na Harrachov a dál do polské Sklářské Poreby. České dráhy tam zajišťují náhradní autobusovou dopravu. Obnovení provozu se dočkali v průběhu dopoledne. Kvůli popadaným stromům nabral více než třicetiminutové zpoždění také ranní vlak z Liberce na Semily společnosti Arriva.

Kvůli sněhu byla pro kamiony nad šest tun uzavřena silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu. Řidiči museli po silnici 13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky. „S vypětím všech sil se nám daří udržet ve sjízdném stavu i pro kamiony silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov,“ řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má na starost údržbu krajských silnic i části silnic první třídy. Přesto řidičům nákladních vozů doporučuje k cestě do Polska využít alternativní trasu po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou.

Pozor by si měli dát řidiči kamionů také na silnici 9 ze Svoru na Rumburk a do Německa, i tam mohou mít ve stoupání kvůli mokrému sněhu problémy.

V Libereckém kraji v horách sněžilo poměrně silně. I na hlavních tazích byly zbytky rozbředlého sněhu, které kloužou. Problémy mohly mít hlavně kamiony ve stoupáních. Opatrní měli být i řidiči na silnicích nižších tříd, které se neudržují chemicky. Ležela na nich ujetá vrstva sněhu.

Dopoledne sněžení postupně ustalo. Vanul ale místy silný nárazový vítr, který na horách dosahoval až 70 kilometrů v hodině. Tvořit se tak mohly sněhové jazyky a závěje. Postupně by se během dne vyjasňovalo, teploty se ale udržely jen kolem nuly, na horách mrzne.

V Královéhradeckém kraji připadne další sníh

V noci sněžilo i v Královéhradeckém kraji. Na řadě silnic nižších tříd ve vyšších polohách kraje ráno ležela vrstva rozbředlého sněhu. Řidiči museli být při jízdě opatrní. Hlavní silniční tahy byly ráno většinou mokré. Teploty se ráno pohybovaly od nuly do dvou stupňů, na horách bylo kolem minus tří stupňů, uvedli silničáři a meteorologové.

Sněžení uvěznilo kamiony na D8 u hranice, tunel do Německa dvě hodiny stál

Na Pardubicku se sněhovými jazyky

Dopravu na silnicích v Pardubickém kraji ve výše položených oblastech komplikoval sníh. Většinou byl po solení rozbředlý, někde tvořil i souvislou vrstvu. Místy vznikaly také sněhové jazyky, upozorňovali silničáři.

Opatrní měli být řidiči zvláště v oblasti Hlinska, Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Poličky nebo na Železných horách. Na silnici I/34 v úseku Borová - Svitavy se tvořily sněhové jazyky stejně jako v okolí Hlinska.

Na kluzkých vozovkách se stalo v noci několik dopravních nehod. Zapadlý čtyřicetitunový kamion museli ze závějí vyprostit hasiči v Moravské Třebové, ve Vysokém Mýtě na silnici směrem na Luži vytahovali zapadlý popelářský vůz.

Ve středu ráno bylo v Pardubickém kraji většinou zataženo, na mnoha místech se vyskytovaly sněhové přeháňky nebo padal sníh s deštěm. Místy foukal silný až nárazový vítr. Teploty se pohybovaly mezi minus dvěma a plus dvěma stupni Celsia.

V Jeseníkách se tvoří ledovka

Na ledovku i rozbředlý sníh si ve středu ráno museli po nočním vydatném sněžení dát pozor řidiči v Jeseníkách, kde napadlo několik centimetrů sněhu. Slabá vrstva rozbředlého sněhu byla také na některých silnicích ve vyšších polohách Olomoucka, Přerovska a Prostějovska. Silnice byly sjízdné se zvýšenou opatrností.

Nebezpečná ledovka se v noci na středu vytvořila na silnici mezi Vápennou a Jeseníkem. Rizikový úsek má délku 7,5 kilometru. Řidiči si tam museli dát pozor i na hluboký sníh. Rozbředlý sníh ráno pokrýval většinu silnic na Jesenicku a Šumpersku, kde jsou stále sněhové přeháňky, což snižovalo dohlednost.

Opatrní museli být řidiči také ve vyšších polohách Olomoucka, Přerovska a Prostějovska. Například na Protivanovsku u Prostějova po nočním sněžení pokrývala vozovky slabá vrstva sněhu s posypem.

Dopravu na Vysočině komplikuje silný vítr

Na větrných úsecích silnic na Vysočině se tvořily závěje, silnice byly sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Sněžilo i během dne. Silničáři měli přes noc v terénu asi 110 sypačů. Hlavní tahy byly krátce po solení rozbředlé. Problémy se sjízdností měla časně ráno nákladní auta na silnici 34 na Havlíčkobrodsku, žádné úseky uzavřené nebyly.

Meteorologové varují před silným větrem a sněžením, na Moravě před záplavami

„Jeli jsme s veškerou technikou, co máme. Jedničky jsou po chemii rozbředlé, na dvojkách a trojkách je ujetý sníh a dělají se závěje,“ řekl Roman Hubený, dispečer krajské správy silnic. Na několika silnicích museli v noci hasiči odstraňovat popadané stromy, desítky zásahů zaznamenali i v úterý.

Meteorologové očekávali ve středu na Vysočině oblačno až zataženo a další sněžení. Nejvyšší odpolední teploty byly okolo nuly. Silný vítr měl v nárazech rychlost až 90 kilometrů za hodinu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...