Jak se politici postaví k hazardu? V sázce jsou tři návrhy. Ilustrační foto

Jak se politici postaví k hazardu? V sázce jsou tři návrhy. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Sněmovnu čeká souboj se sázkařskou lobby, posuzovat bude tři návrhy

  • 24
Souboj mezi politiky a sázkařskou lobby bude zřejmě velkým předvolebním tématem. V parlamentu budou ještě do voleb politici posuzovat tři různé návrhy, jak by měl stát hazard regulovat. A nepůjde o málo. V pomyslném jackpotu bude minimálně 129 miliard korun. Právě tolik lidé v Česku, které je i oproti výrazně větším zemím rájem heren a kasin, loni prosázeli.

Jedno ze svých hlavních předvolebních témat z boje proti hazardu udělali lidovci. Včera představili svůj návrh, který posílají do Sněmovny.
"Za povolení každého nového hracího automatu by provozovatel musel zaplatit milion korun a pak by se musel dohodnout s obcí, zda mu ho vůbec na svém území povolí, nebo by musel jít jinam," řekl včera šéf lidovců Cyril Svoboda.- čtěte více  o lidoveckých návrzích ohledně hazardu

Lidovci by zcela zakázali reklamy na hazard, aby nepřibývalo hráčů, kteří se musí ze své závislosti léčit. A firmy, které vlastní kasina či provozují kurzové sázky na sport, by již nemohly samy rozhodnout, kam pošlou peníze na veřejně prospěšné účely, ale musely by peníze povinně dát Státnímu fondu kultury.

Ve Sněmovně už přitom leží jiný, velmi tvrdý návrh, který předložili senátoři. Ten by mimo jiné znamenal úplný zákaz sázení přes internet. Kasinům by nařídil, že rulety nesmějí být jen elektronické, ale muselo by se v nich hrát "naživo", s krupiérem, který vydává žetony.

O jak výbušné téma při hlasování půjde, ukázal test MF DNES, která před pár dny poslala za parlamentními stranami svého člověka, jenž se vydával za majitele heren a nabízel milionový sponzorský dar za ovlivnění zákona o loteriích. Nachytali se poslanec Ladislav Šustr spolupracující s TOP 09, místopředsedové KSČM Jiří Dolejš a Čeněk Milota a generální sekretář lidovců Jiří Stodůlka. Všichni nakonec poměrně rychle na své funkce rezignovali a Šustr zcela odešel z politiky.

Když pak ČSSD ve Sněmovně navrhla urychlené projednání senátního návrhu, který by hazard omezil, zablokovali to společně poslanci ODS, TOP 09 a většina komunistů.

Janota chce etický kodex

Ještě v říjnu pošle podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba věcný záměr nového loterijního zákona také ministr Eduard Janota.
Stejně jako lidovci a senátoři chce i ministr dát více pravomocí obcím, aby si samy rozhodly, zda na svém území povolí nejen hrací automaty, ale i modernější, takzvané "videoloterijní terminály".

ministerstvo o pokeru

"Když nepřipustíte přes internet sázky na poker, peníze, které by mohly jíž českému státu, půjdou nelegálně do daňových rájů," řekl náměstek ministra financí Zídek.

Janota v pondělí v Senátu mluvil o tom, že v zákoně by se měl objevit i etický kodex, který by obsahoval pravidla, kde je nevhodné umisťovat herny. "Je to opravdu řekněme, etický kodex. Není to nic, co by mohl zákon přikazovat," uvedl Janota.

Náměstek ministra financí Tomáš Zídek včera potvrdil, že úřadem chystaný zákon by měl umožnit sázet přes internet nejen na sport, ale hrát i karetní hry.

"Když nepřipustíte přes internet sázky na poker, peníze, které by mohly jíž českému státu, půjdou nelegálně do daňových rájů," řekl Zídek. Se stejnou logikou exministr Miroslav Kalousek umožnil internetové sázky na sport, ale pouze několika českým společnostem.

Na nová pravidla se už chystá Sazka. Její šéf Aleš Hušák včera v Lidových novinách zmínil možnost, že by hrací automaty měly čtečky průkazů totožnosti, aby byli vyřazeni mladiství a gambleři, kteří dluží státu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue